1.035.535

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

50 éves a gödöllői Török Ignác Gimnázium

Jubileumi tanulmánykötet

Szerkesztő

Kiadó: Magánkiadás
Kiadás helye: Gödöllő
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 180 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 15 cm
ISBN: 963-219-050-5
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A magyar történelem gyásznapjai ünnepnapokká magasodtak az évtizedek során. így emelkedett nemzeti ünnepnappá október 6., az aradi vértanúk emlékének tiszteletére. A gödöllői Török Ignác Gimnázium... Tovább

Előszó

A magyar történelem gyásznapjai ünnepnapokká magasodtak az évtizedek során. így emelkedett nemzeti ünnepnappá október 6., az aradi vértanúk emlékének tiszteletére. A gödöllői Török Ignác Gimnázium évtizedek óta a város elé hozza az iskola falai közül a megemlékezés r perceit. így történik ez most is 2005.október 6-án, amikor Török Ignác honvédtábornok halálának 156.évfordulójára emlékezünk.
Az iskola életében különösen fontos a mostani ünnepség, hiszen amikor a dicső katona előtt tisztelgünk, egyúttal arra is emlékezünk, hogy a nevét viselő gödöllői Török Ignác Gimnázium ötven esztendővel ezelőtt nyitotta meg kapuit a gödöllői diákság előtt. ű
Ebben a kis kötetben, amit kezében tart a kedves olvasó, megemlékezünk Török Ignácról az emberről, a pedagógusról, arról a történelmi korszakról és eszmevilágról amiben élt, a nevét viselő iskoláról, s annak tanárairól, diákjairól.
A tanulmányok szerzői régóta és erősen kötődnek iskolánkhoz. r Kiss Eva és Heltai Miklós a gimnázium történetének legkiválóbb pedagógusai közé tartoznak. Kedves Gyula hadtörténész és Lábadi Károly néprajztudós többször volt vendégünk az előző évtizedek iskolai rendezvényein. Nagy Gáspár költő, Fábián Gyula író-újságíró is közismert vendégei az iskolai és városi irodalmi rendezvényeknek.
Köszönjük nekik, hogy munkájukkal hozzájárultak, hogy az ötvenéves gödöllői Török Ignác Gimnázium méltó módon emlékezzen meg névadójáról.
Fábián Bertalan Igazgató Vissza

Tartalom

Bevezetés 3
Pedagógiai műhely a gödöllői Török Ignác Gimnáziumban 4
Török Ignác az aradi vértanúk egyike 22
Török Ignác, a katonai nevelő 25
48-as emlékek, 48-as hősök Gödöllőn 46
Betekintés az 1848-as forradalom és a megújuló sajtó lapjaiba 59
„Te nem magadnak, Te másoknak születtél!" 67
A Török Ignác Gimnázium tanárai 75
A Török Ignác Gimnáziumban érettségizett osztályok névsora 79
Fényképek 161
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv