1.035.515

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Bronchologia

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: »Művelt Nép« Tudományos és Ismeretterjesztő Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 91 oldal
Sorozatcím: Gyakorló Orvos Könyvtára
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Alig múlt 50 éve, hogy felfedezték a bronchoszkópot. Eleinte csak idegentest eltávolítására használták. Az évszázad 20-as, 30-as éveiben ebből a gyakorlatból fejlődött ki a bronchológia külön... Tovább

Előszó

Alig múlt 50 éve, hogy felfedezték a bronchoszkópot. Eleinte csak idegentest eltávolítására használták. Az évszázad 20-as, 30-as éveiben ebből a gyakorlatból fejlődött ki a bronchológia külön tudományága. Ennek anyagában az idegentest-eltávolítás már csak legfeljebb 2%-kal szerepel.
Neve szerint a „bronchológia" a hörgők betegségeivel foglalkozik. A hörgők azonban szerves kapcsolatban vannak a gégével, a garattal, az orr- és orrmelléküregekkel. Ezek betegségei gyakran terjednek rá a hörgőkre és a tüdő parenchymájára. A hörgők a tüdő parenchymájába vannak ágyazva és az alveolusokban végződnek. A bronchológusnak tehát jól kell ismernie az egész légútrendszert az orrhegytől az alveolusokig. De ezen túl ismernie kell az összes mellkasi szerveket is, mert ezek betegsége gyakran okoz elváltozást a hörgőrendszerben. Ez természetesen nem jelenti, hogy csak e szerveket ismeri és vizsgálja. A szakorvos a hatáskörébe tartozó szervet vagy szerveket az emberi test egészében és sohasem ennek kiszakított részeként nézi.
A tüdőbetegségben szenvedők közül a legtöbben először a gyakorló orvost - kisgyermek esetében a gyermekgyógyászt -, a belgyógyászt vagy a tüdőgyógyászt keresik fel. Ez orvosok vizsgálati eljárása: a kopogtatás, hallgatózás, tapintás, röntgen, laboratóriumi vizsgálatok. Ezekből vonják le következtetésüket a tüdő betegségére vonatkozóan. A kopogtatás, hallgatózás, tapintás külső vizsgálati eljárások.
A röntgennel vizsgáló orvos, akár gyakorló orvos, belorvos, tüdőszakorvos vagy röntgenorvos, átnézeti képből, árnyképből következtet a tüdő betegségére. Ez az átnéző vagy árnyé diagnosztika.
Amikor a kérdést belorvosi és röntgenvizsgálattal nem lehet tisztázni, továbbá amikor a megoldás nem teljes, vagy ha a vizsgálat alapján bronchoszkópos kezelésre van szükség, a beteg a bronchológushoz kerül. A bronchológus belülről vizsgálja a tüdőt. Vissza

Tartalom

Bevezetés 3
I. Általános rész 5
A tüdőfa 5
A hörgőfal szerkezete 9
A hörgők élettana 11
Műszerek 13
A beteg előkészítése 15
Érzéstelenítés 17
A beteg helyzete és a cső bevezetése 19
Bronchoszkópia csecsemő- és kisgyermekkorban 21
Hörgőszűkületek 23
Kóros légzésmechanizmusok 27
A tüdősegmentumok röntgenképe 32
Bronchográfia, célzott bronchográfia 33
Bronchospirometria 33
Indikáció, kontraindikáció 34
II. Részletes rész 36
Heveny fertőző laryngo-tracheobronchitis 36
Bronchitis chronica, bronchitis deformans 37
Pneumonia 38
Tüdőtályog 42
Bronchiektasia 47
Tüdőgümőkór 55
A tüdő gombás betegségei 62
Asthma bronchiale 63
Hörgődaganatok 64
Idegentest 70

Dr. Kassay Dezső

Dr. Kassay Dezső műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Kassay Dezső könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv