1.037.672

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Módszertani útmutató a helyi és helyi kisebbségi önkormányzatok gazdálkodásának átfogó ellenőrzéséhez

Szerző
Lektor

Kiadó: Magyar Könyvvizsgáló Kamara Oktatási Központ Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 79 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 963-00-9627-7
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A helyi és helyi kisebbségi önkormányzatok gazdálkodásának ellenőrzési rendszerében több év óta alkalmazott sajátos helyzetet elfoglaló vizsgálati program végrehajtásához adjuk közre a megelőzést... Tovább

Előszó

A helyi és helyi kisebbségi önkormányzatok gazdálkodásának ellenőrzési rendszerében több év óta alkalmazott sajátos helyzetet elfoglaló vizsgálati program végrehajtásához adjuk közre a megelőzést is segítő jelen Módszertani útmutatót az ellenőrzést végző kollégák és az érdeklődő szakemberek részére.
Az önkormányzatok költségvetése az államháztartás része, ahhoz pénzforgalmával kapcsolódik. A helyi önkormányzati gazdaság - államháztartáson belüli - jelentőségét nem csak a közel 3 000 milliárd forint összértékű vagyon, a közel 1 700 milliárdnyi éves kiadásai és bevételi előirányzat, a közel 3 200 polgármester hivatal és a mintegy 13 000 költségvetési intézmény gazdálkodása jelenti, hanem elsősorban és kiemelten az általuk ellátott közszolgáltatások szinte felmérhetetlen volumene (a humán és kommunális szolgáltatásoktól a környezetvédelemig bezárólag).
Az önkormányzatok szervezeteiket és működési rendjüket tekintve nagy önállósággal rendelkeznek. A szervezetalakítás és a gazdálkodás önállósága azt jelenti, hogy minden önkormányzat a pénzeszközeivel (központi, átengedett vagy saját bevétel) törvényei keretek között szabadon gazdálkodik. Ez a szabadság a saját vagyon feletti gazdálkodásra is kiterjed, azzal a korlátozással, hogy a törzsvagyon kivételével a vállalkozási lehetőség szinte korlátlan, ha az nem veszélyezteti a kötelező önkormányzati feladatellátást. Az önkormányzatok gazdálkodását a sokszínűség, változatosság jellemzi, ugyanis szinte nincs két azonos feladatot, azonos szervezeti struktúrában, azonos költségvetés mellett megoldó önkormányzat. Az önkormányzati gazdálkodás hatékonyságát a különböző típusú ellenőrzésekkel is tovább kell javítani. Ezért a jövőben az önkormányzatok racionálisabb gazdálkodását - az Országgyűlés Számvevőszéki, illetve Önkormányzati és Rendészeti Bizottságának támogatásával - az Állami Számvevőszék az ún. átfogó ellenőrzések felvállalásával is elő kívánja segíteni. Az átfogó vizsgálat keretében az Állami Számvevőszék arra vállalkozik, hogy a helyi önkormányzatok gazdálkodásának súlyponti kérdéseit áttekintse, képet adjon az önkormányzati feladatellátás szervezésének, tervezésének és végrehajtásának törvényességéről, szabályszerűségéről. Elsődlegesnek tekintve a kialakított rendszer minősítését, az önkormányzat pénzügyi forrásai felhasználásának célszerűségét, valamint a pénzügyi egyensúlyt veszélyeztető tényezők feltárását. Gyakorlatilag mindez azt jelenti, hogy ÁSZ négyévente egy alkalommal minden helyi és helyi kisebbségi önkormányzatnál átfogó vizsgálatot tervez.
Az Útmutató a vizsgálati program rendszeréhez, felépítéséhez közvetlenül kapcsolódik. Az első fejezetében az INTOSAI (Számvevőszékek Nemzetközi Szervezete) által kiadott ellenőrzés-módszertani ajánlásokat, eljárásokat, valamint az Európai Unió tagországaiban már alkalmazott financial, valamint teljesítményellenőrzési módszereket is figyelembe véve meghatározza azokat a követelményeket, amelyeket ennél az ellenőrzés típusnál alkalmazni kell. Ilyen új jellegű feladat például az adott önkormányzat tevékenységének előzetes megismerésével, az ellenőrzés kockázatainak feltárásával, becslésével kapcsolatos eljárások módszertanának megismerése, alkalmazása.
Az ÁSZ évek óta számos kezdeményezést tett és tesz a pénzügyi ellenőrzés színvonalának, az ellenőrzés területén dolgozók szellemi bázisának kiszélesítése érdekében. E folyamatos tevékenységünk újabb "termékeként" veheti kézbe ezt az Útmutatót a Tisztelt olvasó. Ennek eredményes hasznosítását nemcsak a számvevőszéknél dolgozó Kollégáknak, hanem az ellenőrzés területén dolgozók, valamint az önkormányzati költségvetési szervek vezetőinek és a közgyűlések/képviselő-testületek által megválasztott pénzügyi bizottságok tagjainak is tisztelettel ajánlom. /Dr. Lóránt Zoltán - Számvevő főigazgató/ Vissza

Tartalom

Előszó5
Bevezető7
Az ellenőrzési folyamat tervezése9
A tevékenység megismerésének elemei9
Az ellenőrzési kockázat10
Ellenőrzési munkaprogram19
Az ellenőrzés végrehajtása23
A költségvetés tervezésének, végrehajtásának és a zárszámadás elkészítésének szabályszerűsége23
Egyes kiemelt önkormányzati feladatok ellátásnak, teljesítményeinek és ráfordításainak összhangja47
A belső irányításai, szabályozási és ellenőrzési rendszer működésének értékelése61
A helyi kisebbségi önkormányzat feladatellátásának és gazdálkodásának értékelése76
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv