1.037.256

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Ahogyan én láttam

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Auróra Könyvek
Kiadás helye: München
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 214 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Emigrációs kiadás. Fekete-fehér fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Lakatos Géza vezérezredes Magyarország számára politikailag és katonailag igen kritikus időkben vette át a kormányfői teendők ellátását. Horthy Miklós kormányzó bizalmasaként, annak utolsó miniszterelnökeként 1944 késő nyarán azon munkálkodott, hogy az országot és népét a legkevesebb megrázkódtatások árán, a második világháború sodrából kivezesse. Ekkor, mint köztudomású, Magyarországon már német csapatok állomásoztak. Erdély felől, illetve a Keleti Kárpátokban felvonulóban voltak a szovjet csapatok, amelyek Budapesten keresztül Bécs és Bajorország elfoglalására törekedtek. A zavaros belső politikai helyzet, a magyar honvédség állapota, a német nemzetiszocialista kormány bizalmatlansága - mindezek olyan tényezők voltak, amelyek Lakatos Géza miniszterelnöki tevékenységét messzemenően befolyásolták és cselekvéseire kihatottak. Ilyen körülmények között kellett megkezdenie különbéke tárgyalásait a nyugati szövetségesekkel, hogy az ottani elutasítások után, Moszkvával keresse a... Tovább

Fülszöveg

Lakatos Géza vezérezredes Magyarország számára politikailag és katonailag igen kritikus időkben vette át a kormányfői teendők ellátását. Horthy Miklós kormányzó bizalmasaként, annak utolsó miniszterelnökeként 1944 késő nyarán azon munkálkodott, hogy az országot és népét a legkevesebb megrázkódtatások árán, a második világháború sodrából kivezesse. Ekkor, mint köztudomású, Magyarországon már német csapatok állomásoztak. Erdély felől, illetve a Keleti Kárpátokban felvonulóban voltak a szovjet csapatok, amelyek Budapesten keresztül Bécs és Bajorország elfoglalására törekedtek. A zavaros belső politikai helyzet, a magyar honvédség állapota, a német nemzetiszocialista kormány bizalmatlansága - mindezek olyan tényezők voltak, amelyek Lakatos Géza miniszterelnöki tevékenységét messzemenően befolyásolták és cselekvéseire kihatottak. Ilyen körülmények között kellett megkezdenie különbéke tárgyalásait a nyugati szövetségesekkel, hogy az ottani elutasítások után, Moszkvával keresse a kapcsolatokat, amelyek 1944. október 11-én egy ideiglenes fegyverszüneti megállapodással végződtek.
A tábornok most kiadott visszaemlékezései nemcsak 1944 késő nyarának fordulatokban gazdag eseményeiről számolnak be. A könyv elmondja Lakatos katonai pályafutásának főbb állomásait az első világháborútól a második világháborúig, amelyben a vezérezredes felelős poszton, hadseregparancsnokként is tevékenykedett. Részletes képet kap az olvasó a Magyarország számára oly tragikusan végződött 1944. október 15-16. eseményeiről, amelyek Szálasi nyilaskereszteseinek hatalomátvételébe torkolltak. Külön érdekességei a visszaemlékezéseknek azok a részei, amelyekben Lakatos Géza 1945 utáni sorsát, a népi demokratikus Magyarországon való meghurcoltatásának, majd 1956 utáni részbeni rehabilitációjának történetéről ad számot egészen addig, amíg a hetvenes évek derekán sikerült gyerekeihez Ausztráliába kivándorolnia. Ide, e távoli földrészre, hozta magával még Budapesten megkezdett feljegyzéseit, amelyeket visszaemlékezések formájában, halála előtt közvetlenül, lánya otthonában 1967 tavaszán fejezett be.
Lakatos Géza visszaemlékezései egy koronatanú vallomása legújabb kori történelmünk sorsdöntő korszakáról. Vissza

Tartalom

Bevezetés7
Előszó9
Előzmények11
Második világháború31
Hadba lépés39
Harctéri működésem54
Német megszállás76
Otthon, szabadságon89
Két előzetes kormánymegbízatás91
Miniszterelnökség97
Október 15-16.137
Szálasi-időszak165
Szovjetorosz kézen179
Magyarországon a népi demokráciában200

Lakatos Géza

Lakatos Géza műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Lakatos Géza könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv