1.038.839

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Képek Görögország fénykorából/Perikles/Nagy Sándor és kora

Élet- és jellemrajz Athéne fénykorából

Szerző
Róla szól

Kiadó: Franklin-Társulat Magyar Irod. Intézet és Könyvnyomda
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 308 oldal
Sorozatcím: Történelmi könyvtár
Kötetszám: 27
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 12 cm
ISBN:
Megjegyzés: Három mű egy kötetben. A Perikles 25 fekete-fehér képet tartalmaz. A Képek Görögország fénykorából kiadási éve 1881, a Történelmi könyvtár 71. füzete. A Nagy Sándor és kora kiadási éve 1875., a sorozat 5. füzete. Nyomatta a Franklin-Társulat nyomdája.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Képek Görögország fénykorából

Azon terjedelemre nem nagy ország, mely Európa délkeleti részén elterjed, s melynek neve Görögország, az ókor legnevezetesebb államait foglalta magában. S miután a... Tovább

Előszó

Képek Görögország fénykorából

Azon terjedelemre nem nagy ország, mely Európa délkeleti részén elterjed, s melynek neve Görögország, az ókor legnevezetesebb államait foglalta magában. S miután a görögök müvészetét, irodalmát, sőt egyes tudományszakokat jelességben eddig a világ egy népe sem multa felül, sőt az egész művelt világ még ma is úgyszólván e hajdani nagy nép hagyományain nevelkedik fel, meg fogjuk ismertetni olvasóinkkal ez állam azon korszakát, melyet a történetírók Görögország fénykorának neveztek el. Ez ismertetésre az életrajzok alakját választottuk, és így e kor legjelesebb férfiainak élettörténetei fogják feltüntetni előttünk Görögország kiváló helyzetét az emberiség történelmében. Az itt következő lapok a legjelesebb bel- és külföldi írók művei után készültek.
Mielőtt azonban a választott anyag tárgyalásába bocsátkoznánk, ismerkedjünk meg az egykori Görögország földiratával is.

Perikles

Annak a férfiúnak, kinek életéről és jelleméről szólani akarok, neve örök betűkkel van följegyezve a történelem lapjaira az emberiség halhatatlan nagyjai sorában. És méltán, mert nemcsak Athénének, a hajdan virágzó és hatalmas Görögországnak volt legnagyobb államférfia, hanem kétségenkívül egyike a világtörténelem azon alakjainak, kiket a «nagy» név méltán és joggal megillet. A görög nemzet történelmének az a korszaka, a melyben Perikles hatalmas egyénisége vezérszerepet játszott, nemcsak Athéné városának, hanem az egész Görögországnak legszebb, legvirágzóbb korszaka volt. És e korszakban, a melyet méltó joggal nevezhetünk a Perikles korának, ő volt nem csupán Athéné, hanem egész Görögország vezére, éltető lelke és szelleme a szó legszebb, legnemesebb értelmében. Az ő bölcs és tapintatos vezetése alatt érte el a demokráczia Athénében legtökéletesebb kifejlődését, az anyagi és szellemi élet felvirágzásának azt a magaslatát, a melyen sem azelőtt, sem azután nem állott soha. Ezzel azonban még nem mondtunk eleget, mert Athéné az említett korszakban nemcsak egyszerű város, hanem Görögország középpontja volt minden tekintetben, annyira, hogy e város bleső viszonyai és messze kiható szellemi mozgalmai kicsinyben az egész görög világ képét, jellemét előnkbe tárják. Midőn Görögországot, mint az alkotmányos szabadság és a sokoldalú műveltség hazáját halljuk dicsérni, magasztalni, első sorban e várost kell értenünk, a mely nélkül Görögország nem lenne annyira érdemes ez oly sokszor hangoztatott magasztalásra. Ezért méltó joggal mondák a görögök Athénéről: «Görögország ékessége és szeme, Hellas Hellasban.»

Nagy Sándor élete és kora

Kicsiny a bors, de erős.
Ilyen kicsiny, de erős jószág volt az ókorban Maczedonia.
Az egész tartomány alig száz négyszögmérföldre terjedt, de fekvése és minőségénél fogva egyaránt volt hivatva is, képesítve is, hogy lassanként megnőjön és emelkedjék.
Egyik oldalon félvad barbar népekkel, a másikon a görög miveltséggel érintkezvén, harczias jellemével versenyt fejlődhetett értelmisége, s míg a tenger, mely partjait locsolta, - mintegy fölhívta, hogy a nagy világban szerencsét próbáljon, a határokon belül tömérdek kisebb nagyobb folyó öntözte talaját, s hatalmas hegyek, háromfelé szétágazva, - békében izomerősitő szórakozást, háboruban biztos buvhelyet nyutottak... Vissza

Tartalom

Képek Görögország fénykorából
Bevezetés3
A régi Görögország földirati átnézete4
Görögország fénykora9
Miltiades ?-489-ig Kr. e.17
Leonidas spartai király ?-480-ig Kr. e.24
Themistocles 530-465-ig és Aristides ?-469-ig Kr. e.30
Pausanias ?-467-ig Kr. e.41
Cimon ?-449-ig Kr. e.46
Pericles 490-429-ig Kr. e.5353
Aleibiades 450 (?)-404-ig Kr. e.81
Lysander ?-393-ig Kr. e.90
Cleon ?-422-ig Kr. e.99
Görögország tudósai és művészei e korban103
Zárszó109
Perikles
Bevezetés5
Perikles ifjúsága7
Perikles nyilvános működése14
Perikles belpolitikája26
Perikles, mint szónok37
Perikles, mint a míveltség terjesztője40
Perikles külpolitikája56
A peloponnesusi háború73
Perikles magán élete79
Perikles családi élete82
Befejezés84
Nagy Sándor és kora1-112
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv