A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Hadzsimurát

És egyéb elbeszélések

Szerző
Szerkesztő
Fordító
Grafikus
Lektor

Kiadó: Christensen és Társa-Gutenberg Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 338 oldal
Sorozatcím: Tolsztoj összes regényei és elbeszélései
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal. Globus nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Tolsztoj legteljesebb irói megnyilvánulása, művészeiének uralkodó vonása kétségtelenül: az elbeszélés. Egy novella, a Gyermekkor volt első irói kirobbanása 1852-ben és ennek ötvenedik évfordulóját... Tovább

Előszó

Tolsztoj legteljesebb irói megnyilvánulása, művészeiének uralkodó vonása kétségtelenül: az elbeszélés. Egy novella, a Gyermekkor volt első irói kirobbanása 1852-ben és ennek ötvenedik évfordulóját méltán ünnepelték meg annak idején Oroszországban és az egész világon, mint az emberiség egyik legnagyobb elbeszélőjének a művészettel való eljegyzését.
Ettől az első novellától fogva kezdett mind magasabbra nőni az a terebélyes és dus gyümölcsű fa, amely annyi örökértékü gyümölccsel ajándékozta meg az emberiséget.
Mindenekelőtt az ifjúság tüzes, izes aranyalmái nőttek meg rajta. A 28 éves Tolsztoj a „Két huszár" évében irta az Egy markőr feljegyzései-t, amelyben a saját kártyaveszteségcinek emléke kisért, mint Dosztojevszkinél „A játékos naplójá"-ban és a Hóvihar-t, amely a doni kozákok földjének telét érzékiti meg mesteri módon.
A következő év - 1857 - az utazás éve volt és uti élményeiből íródott meg a Luzern c. elbeszélés, az Albert cimüt pedig még az uton, Dijonban irta meg. A „Luzern" arról nevezetes, hogy itt szerepel először Nehlyudov, akiben Tolsztoj saját magát formálta meg, mint Anatole Francé „Pierre Noziére"-ben.
A „Családi boldogság" évéből (1859) való a Három halál, amely három emberi sorsot állit szembe és a következő évben született a Polikuska, a becsületes tolvaj története. Andrejevna Zsófia, akivel 1862-ben Tolsztoj házasságra lép, kijelenti: „Olyan világban élek, mely annyira távol van az irodalomtól, hogy csak csodálkozást kelt ez a kérdés: ki irta a „Kozákok" -at? Ki irta a „Polikuská"-t?" Vissza

Tartalom

Hadzsi Murát7
Hóvihar167
Albert201
Luzern235
Idill a falusi életből265
Egy ló története293

Tolsztoj

Tolsztoj műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Tolsztoj könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv