1.038.049

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vízivilág

Szerző

Kiadó: Anno Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 208 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-906-602-8
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Vízivilág 1991-ben, tíz éve jelent meg először. Tíz év vizeink életében is hosszú idő, adott esetben tele kedvező és kedvezőtlen változásokkal, emberi segédlettel néha katasztrófákkal. Amikor a... Tovább

Előszó

A Vízivilág 1991-ben, tíz éve jelent meg először. Tíz év vizeink életében is hosszú idő, adott esetben tele kedvező és kedvezőtlen változásokkal, emberi segédlettel néha katasztrófákkal. Amikor a könyvet írtam nem gondolhattam a Tiszát ért súlyos ciánszennyeződés lehetőségére, de ugyanígy nem számítottam néhány terjeszkedő madárfaj megtelepedése jelentette örömteli változásra sem.
Két lehetőségem maradt, újra írni egyes fejezeteket vagy közreadni a korábbi szöveget, ahol ez szükséges a fejezet végén rövid megjegyzéssel. Ez utóbbi mellett döntöttem, mert úgy vélem, az olvasó a változásokat látva értékelheti igazán a korábban leírtakat. Mindössze egyetlen kivételt kellett tennem, egy, szerencsére pozitív változás kapcsán. Az utolsó fejezetben, ahol vizeink védelméről esik szó, a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek, az úgynevezett Ramsari területek száma jelentősen emelkedett, ami megkívánta az egységes felsorolást.
A könyv újbóli megjelenése reményeim szerint parányi lépés lehet a természet védelme szempontjából nélkülözhetetlen felvilágosító munka terén. És mert az egész ez esetben is apró részecskékből áll össze, a vízi ökoszisztémák pedig különösen is sérülékenyek és máris számtalan sebből véreznek, külön köszönet illeti az ANNO Kiadót, hogy a könyv megjelenését lehetővé tette.

Schmidt Egon Vissza

Fülszöveg

A tavak, folyók, mocsarak, kanyargó patakok, de még az alkalmi tócsák is ezernyi látnivalót rejtegetnek. A titkokkal teli külön világ lakói, madarak, békék, pockok, szitakötők valamilyen formában mind a vízhez, az ott élő növényekhez kötődnek. Róluk, nem egyszer furcsa szokásaikról szólnak a szerzők, sokszor kiegészítve a határozókönyvek nyújtotta ismereteket. De rádöbbenünk arra is, hogy e csodálatos vízivilág fokozottan veszélyeztetett, még akkor is, ha az olyan neveknek, mint a Kis-Balaton, a Velencei-tó vagy a Hortobágy nemzetközileg jó csengése van. Segítenünk kell vizeink lakóinak, hogy unokáink is gyönyörködhessenek a hófehér kócsagokban, kanalasgémekben, a nyári esték hangulatos békakoncertjében.

Tartalom

Előszó5
Amíg tisztán csillog a víz...7
Leltár a vizekről9
Mit rejteget a Velencei-tó?17
A Tisza árterében34
Rejtelmes mocsárvilág49
Segítenek a halastavak63
Kényszerű együttélés79
Ahol tavasszal a gólyahír virít86
Kis-balatoni nádrengeteg98
Az árok mentén érik a bodza110
Hegyi patakok mentén121
Csak egy tócsa?135
Örökös bizonytalanság145
Kubikgödrök csodavilága. Meddig még?153
A pesti Duna-hidak tövében160
Téli vizeken168
Üdülés és állatvilág177
A Zalavári-víztárolónál185
A budakeszi Nádas-tónál191
Ébredés a vízparton198
Vizeink védelméért200

Schmidt Egon

Schmidt Egon műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Schmidt Egon könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv