1.040.301

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszerkémiai technológia, mikrobiológia és higiéne

Kézirat

Szerző
Lektor

Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 269 oldal
Sorozatcím: Mérnöki Továbbképző Intézet kiadványa
Kötetszám: 57
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kézirat. Tankönyvi szám: J 4-403. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés3
Az élelmiszereket alkotó vegyületcsoportok általános jellemzése5
Szénhidrogének9
Élelmiszerekben előforduló szénhidrogének13
A szénhidrogének hidroxil-származékai15
Élelmiszerekben előforduló alkoholok17
Aldehidek, ketonok19
Fenolszármazékok20
A természetben előforduló ketonok21
Szerves savak23
Zsiradékok és zsírszerű anyagok27
A zsiradékok tulajdonságai30
A zsiradékok száradása32
A zsiradékok romlása32
A lipoidok34
Növényi olajok előfordulása és előállítása36
Zsiradékok finomítása37
Állati zsiradékok előállítása38
Margarin és mesterséges ételzsírok40
Zsírbontás és szappangyártás41
A szénhidrátok43
A monoszaharidok44
A monoszaharidok reakciói47
Az oligoszaharidok50
Poliszaharidok51
Glukóz polimerek51
Fruktóz polimerek52
Uronsav polimerek53
Glukozamin polimerek53
Hemicellulózok53
Növényi gumik és nyálkák53
Fehérjékkel kapcsolt poliszaharidok54
A természetben előforduló fontosabb glükozidok54
A szénhidrátokat előállító és feldolgozó iparok kémiai technológiája55
Keményítőgyártás és feldolgozás55
Cukorgyártás58
Édesipari technológia61
A lisztfeldolgozó iparok fontosabb kémiai és fizikai-kémiai folyamatai65
Az élelmiszerekben előforduló nitrogéntartalmú szerves anyagok68
Aminosavak70
Fehérjék71
A fehérjék osztályozása75
Enzimek76
Az enzimek osztályozása77
Enzimes folyamatok az élelmiszeriparban78
Élelmiszeripari mikrobiológia81
A baktériumok81
Az élesztők84
A penészek85
A mikroorganizmusok sejtjeinek szerkezete86
Telepképzés87
A mikroorganizmusok kémiai összetétele87
A mikroorganizmusok életműködését befolyásoló tényezők89
Tápanyag89
Víz90
Hőmérséklet91
Hidrogénionkoncentráció92
Oxidációs-redukciós viszonyok93
Felületi feszültség93
A mikroorganizmusok életjelenségei94
Légzés94
Erjedés95
A mikroorganizmusok szaporodása101
A mikroorganizmusok életjelenségeinek irányítása105
Erjedési iparok107
Borkészítés107
A must és a bor kémiai összetétele107
A must erjedése109
Fehér borok készítése110
Vörösborok készítése112
Irányított (szabályozott) erjedési folyamatok116
Borkezelési eljárások117
Kollodikémiai folyamatok122
A borok redox-potenciálja125
A borok palackozása126
A borok osztályozása127
A borok rendellenes elváltozásai129
A pezsgőgyártás130
Habzóborok, gyöngyöző borok134
A sörgyártás134
A sörlé előállítása135
A sörlé erjesztése137
Ászokolás139
A sör kiadása139
Szeszgyártás139
Élesztőgyártás140
Pálinkagyártás141
Likőrgyártás143
Egyéb erjedési iparok144
Glicerines erjesztés144
Butanol-aceton erjesztés144
Aminosavak erjesztéses előállítása145
Egyéb biológiailag aktív anyagok erjesztéses előállítása145
Az élelmiszerek romlása és tartósítása146
A mikrobiológiai eredetű romlás akadályozása147
Fizikai módszerek147
Vegyszeres tartósítás190
Mikrobiológiai tartósítás202
Egyéb kémiai adalékanyagok alkalmazása204
Gélképzők204
Emulgálószerek206
Habtartósítók207
Állományjavítószerek208
A fehérjealakú iparok kémiai-technológiájának egyes kérdései210
Tejipar210
Vajgyártás214
Sajtgyártás216
Ömlesztett sajt készítése219
Turókészítés220
Tejkonzervek221
Húsipar221
A húsok romlása223
A húsok ipari feldolgozásának egyes kérdései224
Hidegvérű állatok húsa225
Táplálkozástani ismeretek226
Védő tápanyagok230
Vitaminok230
Ásványi anyagok236
Járulékos tápanyagok237
Élelmiszerek dúsítása238
Ésszerű táplálkozás239
Az élelmiszerhigiéne egyes kérdései; élelmiszermérgezések241
Mérgező vegyi anyagok241
Mikroorganizmusok okozta ételmérgezések243
Állati kórokozók244
Üzemi higiéne244
Az élelmiszeripari vízgazdálkodás alapjai247
A víz kémiai és mikrobiológiai elbírálása248
Szennyvíztisztítási eljárások250
Értékesíthető anyagok kinyerése a szennyvízből254
Szennyvíz-visszavétel254
Egyes élelmiszeripari üzemek vízgazdálkodási problémái254
Cukorgyártás254
Fermentációs üzemek255
Keményítőgyártás255
Növényolajgyártás256
Konzervipar256
Tejipar257
Erjedési iparok258
Vágóhidak és húsfeldolgozó üzemek259
Szappangyártás259
Irodalom261

Dr. Törley Dezső

Dr. Törley Dezső műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Törley Dezső könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem