A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Soroksár 10 éve

1994-2004/Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának különkiadványa

Szerkesztő

Kiadó: Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzata
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 22 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 30 cm x 21 cm
ISBN:
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Minden döntésnek, cselekedetnek a jogosultságát az dönti el, hogy milyen célok érdekében hozták azokat, milyen eredményekre vezettek. A fent idézett törvény pontosan 10 esztendeje ratifikálta... Tovább

Előszó

Minden döntésnek, cselekedetnek a jogosultságát az dönti el, hogy milyen célok érdekében hozták azokat, milyen eredményekre vezettek. A fent idézett törvény pontosan 10 esztendeje ratifikálta Soroksár önállóságát. Mi legtöbben, akik itt élünk ebben a kerületben, mindig is úgy gondoltuk, hogy saját önrendelkezéssel kell bírnunk.
Elődeink kitartó és szorgalmas munkával olyan körülményeket teremtettek több évszázadon keresztül Soroksáron, ami méltán vívta ki a környező települések elismerését, és nem ritkán az irigységét is. Az első s talán legnagyobb igazságtalanság a történelmünkben az volt, amikor a II. Világháború után kitelepítették a sváb lakosság nagy részét, megfosztották őket méltóságuktól, vagyonuktól, elvettek tőlük mindent, amiért nemcsak ők, de őseik is generációkon keresztül dolgoztak.
Nem váratott magára sokáig a következő igazságtalanság. 1950-ben a XX. kerülethez csatolták Soroksárt. Egy olyan kerületben kellett élnünk, ahol mostohagyermekként bánt velünk a hatalom. Míg Pesterzsébet fejlődött, Soroksáron még a szükséges fenntartási kötelezettségeket sem biztosították. Beruházásokról még álmodni sem lehetett.
Az országban bekövetkezett rendszerváltás 1990-ben a gazdasági változások mellett sok szempontból szemléletváltozást is eredményezett. Soroksáron egyre kevésbé nézték jó szemmel, hogy jogaiban mennyire sérül településünk és hogy a XX. kerületre jellemző két pólusúság nem oldódik.
A Polgári Szövetség Soroksárért civil szerveződésként kezdeményezte a népszavazást a Parlamentnél. A szavazás eredménye egyértelműen igazolta a soroksáriak akaratát, melynek következtében 1994. szeptember 26-tól az önálló, XXIII. kerületként működünk.
Mint ahogy akkor is, azóta is folyamatosan szükségünk van az Önök támogatására, munkájára. Közös erővel jutottunk az elmúlt 10 év során oda, hogy eredményeink kézzel foghatóak. Vannak látványos vívmányaink. Tudom vannak olyanok, akik többet vártak, de kerületünk vezetése mindig ügyelt arra, hogy annyit vállaljon, amennyi teljesíthető. Tisztában vagyunk a hiányosságokkal, a még elvégzendő feladatokkal. Sok önkormányzat próbálta az elmúlt évek során túllicitálni a saját erejét. Ez eladósodáshoz, működőképtelenséghez vezetett. Nem ritkán hallunk intézmények bezárásáról, a fejlesztési tervek megnyirbálásáról. Nálunk ilyen lépésre nem volt és reméljük nem is lesz szükség.
Egy dolog vitathatatlan. Soroksár egy évtized alatt többet fejlődött, mint az önállóságot megelőző 44 év alatt. Intézményeket nem bezártunk, hanem alapítottunk.
Engedjék meg, hogy megköszönjem hitüket, bizalmukat, támogatásukat. Ismerjék meg ebből a kiadványból azokat az adatokat, amelyek a fenti állításokat igazolják! Győződjenek meg Önök is a dinamikus fejlődés ismérveiről! Adjanak ezek az ismeretek mindannyiunknak erőt ahhoz, hogy töretlenül folytathassuk a megkezdett munkát. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv