A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Brunszvik Teréz és a Felvidék első óvodái

Besztercebánya, Pozsony, Nagyszombat

Szerkesztő
Fordító
Róla szól

Kiadó: Brunszvik Teréz Szellemi Hagyatéka Alapítvány
Kiadás helye: Martonvásár
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 88 oldal
Sorozatcím: Őrláng füzetek
Kötetszám: 11
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-219-517-5
Megjegyzés: A Brunszvik Teréz Szellemi Hagyatéka Alapítvány lapjának melléklete.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Brunszvik Teréz, a kisdedóvás és nevelés európai hírű apostola 230 éve, 1775. július 27-én Pozsonyban jött a világra. Ehhez az évfordulóhoz most egy egész óvodai jubileumsorozat társul, mivel 175... Tovább

Előszó

Brunszvik Teréz, a kisdedóvás és nevelés európai hírű apostola 230 éve, 1775. július 27-én Pozsonyban jött a világra. Ehhez az évfordulóhoz most egy egész óvodai jubileumsorozat társul, mivel 175 évvel ezelőtt - három év leforgása alatt, egymás nyomába lépve - keletkeztek a Felvidék első kisdedóvó intézetei: a besztercebányai (1829. nov. 4.), a két pozsonyi (1830. nov. 11. és 1831 márciusa), sőt a nagyszombati is, amelynek megnyitására 1832. november 5-én került sor.
Ezeket az óvodaalapításokat a földrajzi és időbeli közelségen kívül Pozsony szülöttének, Brunszvik Teréznek a személye is összefűzi, hiszen ő mint ötletadó, ösztönző és szervező mindegyik felett ott bábáskodott.
A jelen füzet óvodatörténetünk Teréz grófnő nevével fémjelzett 'leghősibb hőskorába' kalauzolja el a tisztelt Olvasót. Tanulmányunk - az ötlettől a megvalósulásig - nyomon követi a szóban forgó kisdedóvó intézetek keletkezésének mikéntjét, a csokorba gyűjtött egykorú források (levelek, cikkek, naplórészletek stb.) pedig az óvodák első esztendeibe engednek bepillantást.
Munkánk összeállítását részben az a cél motiválta, hogy felhívjuk a szlovákiai neveléstörténészek, valamint Besztercebánya, Pozsony, Nagyszombat pedagógiai témák iránt is érdeklődő helytörténészeinek figyelmét közös óvodatörténetünk kezdeti időszakára és a Felvidék első kisdedóvó intézeteire, amelyek további sorsának feltérképezése még várat magára.
Szeretnénk, ha kiadványunk minél több felvidéki óvodába eljutna. A munkánkat azonban a neveléstörténészeken és a gyakorló pedagógusokon kívül jó szívvel ajánljuk mindazon Olvasóknak, akiket érdekelnek a régi idők és a régi emberek, és akik mindennapi erőfeszítéseikhez szeretnénk erőt, biztatást, okulást meríteni a múlt kútjából, amely végtelenül gazdag és kiapadhatatlan. Vissza

Tartalom

Előszó (5)
HORNYÁK MÁRIA: Pozsony szülötte és az első felvidéki
óvodák keletkezése (7)
Az óvodák első esztendei a források tükrében (35)
Besztercebánya (37)
Hivatalos iratok (39)
Levelek (42)
Az első sajtóközlemények (45)
Pozsony (51)
Levél (53)
Az első sajtóközlemények (54)
Nagyszombat (67)
Rehlingen Antal naplója (szemelvények) (69)
Óvodás jegyzék (1833) (76)
Az első sajtóközlemények (78)
Irodalom (87)
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv