1.035.163

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Táplálkozástan

Szerző
Lektor

Kiadó: Képzőművészeti Kiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 195 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 963-336-897-9
Megjegyzés: Tankönyvi szám: 59635. Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés7
Táplálkozástani alapok
Az élelmiszerek, ételek összetevőinek hasznosulása a szervezetben11
A víz szerepe a szervezetben11
A fehérjék szerepe a táplálkozásunkban13
A szénhidrátok szerepe a táplálkozásunkban15
A zsírok szerepe a táplálkozásunkban16
A vitaminok szerepe a táplálkozásunkban18
Az ásványi anyagok szerepe a táplálkozásunkban20
A táplálkozás folyamata22
Emésztés22
Felszívódás25
A tápanyagok hasznosulása25
A szervezet energiaszükséglete28
Alapenergia-szükséglet29
Munkaenergia-szükséglet32
Élelmiszercsoportok táplálkozási értékelése
Gabonamagvak és feldolgozási termékeik39
Zöldség és főzelékfélék43
Gyümölcsök45
Húsok, húskészítmények47
Tojás50
Tej és feldolgozási termékei52
Fűszerek, ízesítők55
Cukrok és édesipari termékek57
Élvezeti szerek58
Alkoholtartalmú italok58
Alkoholmentes italok60
Koffeintartalmú italok61
Élelmiszerek feldolgozásának hatása a tápanyagokra
Az élelmiszerek előkészítése folyamán bekövetkező változások66
Élelmiszerek kiválasztása, tárolása66
Élelmiszerek tisztítása70
Száraz tisztítások71
Vízzel való tisztítás73
Élelmiszerek darabolása, aprítása74
Az elkészítés folyaán bekövetkező változások75
Összekeverés, elegyítés76
Ízesítés, fűszerezés77
Formázás78
Hőbehatásokű78
Főzés78
Pároltatás84
Pirítás84
Sűtés85
Befejező műveletek89
Ételek készen tartása89
Ételek adagolása, tálalása, díszítése89
Nemzetek konyháinak táplálkozási jellemzői
A magyar konyha jellemzői93
Étkezési szokásaink, táplálkozási ritmusunk97
A magyar konyha korszerűsítésének lehetőségei98
Az alapanyagok helyes megválasztása99
Az étkezés körülményei101
A francia konyha táplálkozási jellemzői103
Az angol konyha táplálkozási jellemzői104
A Benelux államok táplálkozási jellemzői106
A skandináv népek táplálkozási jellemzői107
A német konyha táplálkozási jellemzői108
Az osztrák konyha táplálkozási jellemzői109
A közép-kelet-európai országok táplálkozási jellemzők110
Az olasz konyha táplálkozási jellemzői111
A spanyol konyha táplálkozási jellemzői113
A balkáni népek táplákozási jellemzői113
Az orosz konyha táplálkozási jellemzői115
Az arab konyha táplálkozási jellemzői116
Az ázsiai népek táplálkozási jellemzői117
Az amerikai népek táplálkozási jellemzői119
A kiegyensúlyozott táplálkozás
A kiegyensúlyozott táplálkozás alapelvei123
Táplálkozási ritmus126
Az étrend összeállítása126
A szervezet tápanyagszükséglete217
Változatosság128
Étkezési szokások129
Évszak129
A rendelkezésre álló idő130
Pénzügyi lehetőségek130
Az étrend energia- és tápanyagtartalmának kiszámítása130
A számítás menete130
Táplálkozások különböző életkorokban131
Csecsemőkori táplálkozás131
Gyermekkori táplálkozás132
Felnőttkori táplálkozás136
Időskorúak táplálkozása138
Normál és különleges szükségletű táplálkozások139
Következtetéses táplálkozás139
Szabadidős tevékenységet végzők és sportolók táplálkozása140
Terhes nők és szoptatós anyák táplálkozása144
Különleges táplálkozási formák146
Vegetarianizmus146
Biotáplálkozás147
Natúrtáplálkozás148
Kiegyensúlyozatlan és a beteg szervezetek táplálkozása
Kiegyensúlyozatlan táplálkozás154
Hiányos táplálkozás154
Tápanyagok hiánya154
A diétás étkezés155
A soványság diétája156
Az elhízás diétája158
Beteg szervezetek diétája161
Cukorbetegség és diétája161
Szív- és érrendszeri betegségek és diétája164
Táplálkozás és a rosszindulatú daganatok166
Emésztő-szervrendszeri ártalmak és diétája168
Máj- és epebetegek diétája169
Vesebetegek diétája170
Lázas betegek diétája171
Táplálékallergiák172
Főbb fogalmak kisszótára176
Tápanyagtáblázat182
Felhasznált és ajánlott irodalom194

Horváth Péter

Horváth Péter műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Horváth Péter könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv