1.035.535

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszerek az egészségmegőrzésben

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Béres Rt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 113 oldal
Sorozatcím: Béres kiadványok
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 11 cm
ISBN: 963-85523-2-8
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az utóbbi két-három évtizedben egyre fokozódó érdeklődés mutatkozik a lakosság körében az egész világon az egészséges táplálkozás iránt. Az a tény már korábban is nyilvánvaló volt, hogy a... Tovább

Előszó

Az utóbbi két-három évtizedben egyre fokozódó érdeklődés mutatkozik a lakosság körében az egész világon az egészséges táplálkozás iránt. Az a tény már korábban is nyilvánvaló volt, hogy a táplálkozás megkönnyítheti egyes betegségek kialakulását, különösen, ha az egyénnek hajlama van táplálkozással összefüggő betegségre. Ugyanígy bizonyítottá vált, hogy egészséges táplálkozással meg lehet előzni számos betegséget, hosszabbra lehet nyújtani az életet és több egészséges évet lehet adni az életnek. Az egészséges táplálkozás alapelveit az ajánlott tápanyagbeviteli javaslatok foglalják össze. Akinek a napi energia- és tápanyagbevitele hosszú távon megegyezik az ajánlásokkal, annak kicsi a kockázata arra, hogy olyan betegsége keletkezzék, amelynek kialakulásában a táplálkozásnak meghatározó szerepe van (elhízás, magasvérnyomás-betegség, érelmeszesedéses szívbaj, rosszindulatú daganatos betegség stb.). Kiderült az is, hogy nem csak az energia- és tápanyagbevitelnek van betegségmegelőző, illetve betegség kialakulását megkönnyítő szerepe, hanem más táplálék-alkotórészeknek is, például elegendő élelmi rostbevitellel a vastagbélrák kockázata jelentősen csökkenthető. Vissza

Tartalom

Bevezetés5
Alkalmazási lehetőségek az egészségmegőrzés különböző területén9
Érelmeszesedés és táplálkozás9
Táplálkozás és rosszindulatú daganatok15
Elhízás és táplálkozás19
A szervezet védekező rendszere és a táplálkozás22
Idősödés és táplálkozás25
Hangulat, teljesítmény és táplálkozás29
"Orvosi" élelmiszerek30
Az élelmiszer összetevő egészségvédő hatása33
Élelmi rost33
Speciális fiziológiai funkciókkal rendelkező újonnan kifejlesztett mono- és oligoszacharidok34
Aminosavak, peptidek és proteinek38
A vitaminok funkcionális tulajdonságai40
Tejsavbaktériumok mint az emberi egészség védőfaktorai42
Makro-ásványi anyagok és nyomelemek táplálkozási értékelése44
A fémek homeosztázisának és transzportjának mechanizmusa46
Ásványi anyagokkal való dúsítás46
Ásványi anyagokkal való kiegészítés48
Ásványi anyag okozta hiányállapot hatása az egészségre49
Zsírsavak50
Nómenklatúra50
Előfordulás51
Egészségvédő növényi anyagok54
A funkcionális élelmiszerek hatósági és piaci vonatkozásai59
Funkcionális élelmiszerek Japánban59
A japán engedélyezési eljárás61
A "meghatározott egészségi hasznosságú élelmiszerek" ("funkcionális élelmiszerek") definíciója61
Vezérfonal a meghatározott egészségi hasznosságú élelmiszerek engedélyezési eljárásához62
Az engedélyezéshez szükséges okmányok62
A meghatározott egészségi hasznosságú élelmiszerek engedélyezési eljárásának folyamata63
A meghatározott egészségi hasznosságú élelmiszerek címkézése64
A meghatározott egészségi hasznosságú élelmiszerek értékesítése. A piac és a termékek64
A meghatározott egészségi hasznosságú élelmiszerek forgalmazási kérdései66
A funkcionális élelmiszer-üzelet fejlődése az Egyesült Államokban és Európában68
Európa69
Egyesült Államok70
A biotechnológia szerepe72
A funkcionális élelmiszerek lehetséges szerepe az orvoslásban és a közegészségügyben73
Érdekeltség a funkcionális élelmiszereknél74
Tudományos és közegészségügyi kérdések75
Az orvosi és közegészségügyi igényeknek megfelelő funkcionális élelmiszerek spektruma76
Az idült betegségek megelőzésére szolgáló funkcionális élelmiszerek forgalmazásának kihívása77
Gyógyítási és közegészségügyi megfontolások a funkcionális élelmiszerek forgalmazásánál77
Szabályozási kérdések80
A piacszervezési kapcsolat szerepe a funkcionális élelmiszerek fogyasztói bevezetésében82
Piacszervezés és a fogyasztó vásárlási magatartása82
Az élelmiszer vásárlása82
A kapcsolati folyamatok83
A hirdetés és címkézés jogi szabályozása84
Az egészségi üzenetű élelmiszerek célba juttatása86
Egészségi deklarációk és funkcionális élelmiszerek87
Érzékszervi tulajdonságok és az élelmiszer elfogadása88
Termék és egészség: a profil89
A fogyasztó meggyőzése90
Az élelmiszeripar szerepe a funkcionális élelmiszereknél91
A fogyasztók nézetei a funkcionális élelmiszerekről94
Miről is beszélünk?95
Tekints vissza, azután előre95
Fogalmi kategóriák96
A médiumok üzenetei96
A közlési módszerek kialakítása97
Mi vezeti a médiumok közléseit97
Mit tudnak ma a fogyasztók98
Az elfogadás gátjai98
Felár?98
Hihetőség?99
Etikai kérdések99
Kényelem a hihetőséggel szemben100
A fogyasztók legjobb érdekében100
A jövő kilátásai102
A funkcionális élelmiszerek jövőbeni kilátásai102
A táplálkozás új korszaka102
A funkcionális orvostudomány és a genetikai sokféleség103
A funkcionális orvostudomány és a halódó egészség104
Funkcionális élelmiszerek - válasz a funkcionális orvostudományoknak106
A közönség nevelése106
A biokémiai rendszer funkcionális tesztjei107
A specifikus funkcionális élelmiszerek hozzáférhetősége107
A funkcionális élelmiszerek jövőjének korlátai108
Összegzés108
Irodalom109
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv