1.036.055

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vendéglátóipari mikrobiológia

A Vendéglátóipari Kar II. évfolyama számára

Szerző
Lektor

Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 293 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN: 963-220-076-4
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A biológiának azt az ágazatát, amely az apró, csak mikroszkóppal látható élőlényekkel foglalkozik, mikrobiológiának nevezzük (mikrosz=kicsiny, biosz=élet, logosz=ismeret, tudomány).
A... Tovább

Előszó

A biológiának azt az ágazatát, amely az apró, csak mikroszkóppal látható élőlényekkel foglalkozik, mikrobiológiának nevezzük (mikrosz=kicsiny, biosz=élet, logosz=ismeret, tudomány).
A mikrobiológia a mikroszkopikus élőlények közül a növényvilágból tanulmányozza:
1. a baktériumokat,
2. a vírusokat,
3. a mikroszkopikus gombákat és
4. a moszatokat (algákat).
Az állatvilágból a protozoákkal (állati véglényekkel) foglalkozik. Mindezeket a szervezeteket mikroorganizmusoknak, mikroszervezeteknek vagy mikrobáknak nevezzük. Vissza

Tartalom

Bevezetés9
A mikrobiológia felosztása10
A mikrobiológia vázlatos története11
A mikroorganizmusok helye az élővilágban15
A mikroorganizmusok alaktana19
A baktériumok alaktana19
A baktériumok alakja19
A baktériumok mérete21
A baktériumsejt felépítése21
A baktériumtenyészetek formái30
A baktériumok festése (Gram-festés, Ziehl-Neelsen-festés)33
A gombák alaktana34
A gombák általános jellemzése34
A gombák felépítése34
A gombák szaporodása35
A mikroorganizmusok rendszertana45
A baktériumok rendszere46
A vírusok (Microtatobiotes)57
A vírusok felfedezése57
A vírusok alakja és mérete58
A vírusok vegyi összetétele és szerkezete60
A vírusok elnevezése (nómeklatúrája)62
A vírusok rendszertana63
A gombák rendszertana65
A nyálkagombák (Myxophyta)66
A gombák (Myxophyta vagy Fungi)67
A moszatok (Algae) rendszertana76
Az állati véglények (Protozoa) rendszertana77
A mikroorganizmusok vegyi összetétele81
A mikroorganizmusok anyagcseréje83
Az anyagcsere fogalma, folyamatai és típusai83
A mikroorganizmusok táplálkozása, tápanyagigénye84
A mikroorganizmusok tápanyagai85
Biosz-anyagok87
A tápanyagok felvétele88
A baktériumok anyagcserecsoportjai89
Fotolitotróf baktériumok89
Fotoorganotróf baktériumok89
Kemolitotróf baktériumok90
Kemoorganotróf baktériumok91
A mikroorganizmusok szaporodása109
A baktériumok szaporodása109
A szaporodás szakaszai110
A környezet hatása a mikroorganizmusokra113
A hőmérséklet113
Hidrogénion-koncentráció (pH)119
Ozmózisos nyomás121
A levegő (oxigénviszony)122
A víz123
A fény124
A sugárzás124
A nyomás126
A mikroorganizmusok változékonysága és öröklődése127
A környezet hatására bekövetkező változások (fenotípusos változások, modifikációk)128
A mutációk129
A baktériumok S-R mutációja129
Mutációk a tápanyag-felhasználásban130
Gyógyszerekkel, antibiotikumokkal szemben rezisztens mutánsok130
Nagy mennyiségű antibiotikumot termelő törzsek előállítása mutációval131
A mikroorganizmusok rekombinációja (paraszexuális folyamatai)131
A mikroorganizmusok előfordulása a természetben133
A talaj mikroorganizmusai133
A nitrogén körfogalma134
A szén körforgalma139
A mykorrhiza142
A rizoszféra143
A vizek mikroorganizmusai143
A levegő mikroorganizmusai145
Ipari mikrobiológia147
Az élelmiszeripari mikrobiológia147
Az élelmiszerek tartósítása148
Erjedésipari mikrobiológia158
A gyógyszeripari mikrobiológia172
Antibiotikum-gyártás172
A vitaminok gyártása176
Az orvosi mikrobiológia179
A betegségokozó (patogén) mikroorganizmusok179
Az orvosi mikrobiológia története180
A patogenitás és a virulencia181
A toxinok182
A virulencia megváltozása183
A szervezet ellenállóképessége184
A fertőző betegségek kialakulása és tényezői185
Az immunitástan186
Az antigének187
Az ellenanyagok188
Antigén-ellenanyag reakciók188
Az immunitás mechanizmusa és az immunitás osztályozása191
Vendéglátóipari higiénia193
A vendéglátóipari üzem helyének kiválasztása194
A vendéglátóipari üzem beosztása196
Raktárak197
Előkészítők204
Termelőüzemek206
Egyéb helyiségek207
A vendéglátóipari üzem helyiségének kialakítása209
A vendéglátóipari gépek elhelyezése, tisztán tartása210
A gépek-eszközök anyaga211
A gépek elhelyezése, tisztán tartása214
A vendéglátóipari üzem higiéniája217
Ételeink káros elváltozásai217
Élelmiszerromlás218
Ételmérgezések226
Ételfertőzés241
Eljárás ételmérgezések esetén253
Az ételkészítés és értékesítés higiéniája256
Az élelmiszer-beszerzés, -szállítás, -raktározás higiéniája256
A víz- és jégellátás higiéniája258
Az ételkészítés higiéniája259
Az ételtárolás, -szállítás és -értékesítés higiéniája268
A vendéglátóüzem tisztán tartása271
A vendéglátóipari személyi higiénia281
Egészségi állapot281
Testi tisztaság283
Munkaruha285
Egészségügyi szakképzés286
Egészségügyi ellenőrzés289
Irodalomjegyzék293
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv