1.035.535

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Zsidók Kalocsán és környékén

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Fotózta

Kiadó: Kalocsa Város Önkormányzata
Kiadás helye: Kalocsa
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 176 oldal
Sorozatcím: Kalocsai Múzeumi Értekezések
Kötetszám: 12
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-87451-3-1
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. Angol és héber nyelvű összefoglalóval.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A zsidók az 1840-es évek közepétől egy évszázadon keresztül a második legnagyobb felekezetét alkották a városnak, gazdasági és kulturális hatásuk meghatározó volt. A kalocsai zsidók történetét... Tovább

Előszó

A zsidók az 1840-es évek közepétől egy évszázadon keresztül a második legnagyobb felekezetét alkották a városnak, gazdasági és kulturális hatásuk meghatározó volt. A kalocsai zsidók történetét ezidáig nem dolgozták fel, pedig a kisebbség történelmének megismertetése a vallási és etnikai toleranciát nagymértékben segítheti. A szélsőséges nézeteknek általában azok engednek teret, akik kevés információval rendelkeznek egy nép történelmével, vallásával, szokásrendszerével kapcsolatosan. A könyv mozaikszerűen, kronologikus sorrendben idézi meg a kalocsai és a Kalocsa környéki zsidók történetét.
A magyarok és a zsidók együttélésének évezredes múltja van. Az első zsidó vonatkozású törvényeket Szent László király hozta. Ezek a rendelkezések megtiltották a zsidó férfi és a keresztény nő közötti házasságot, tilalmazták a keresztény szolgák tartását, valamint azt, hogy a zsidók vasárnap dolgozzanak. A magyar uralkodók törvénykezésében évszázadokon keresztül megjelentek az izraelita vallásúakkal kapcsolatos rendelkezések.
Voltak ennek az ezer évnek békés időszakai, s olyanok is, amelyek türelmetlenségről, kirekesztésről, megbélyegzésről szóltak. Az ún. zsidókérdés a mai napig jelen van a közgondolkodásban, nagyon sokszor beszélnek úgy róla - főleg fiatalok hogy tárgyi tudásuk egyáltalán nincsen. Nem ismerik a szó jelentését azok sem, akik gyakran használják. Fontosnak tartom ezért a zsidó vallás és kultúra mind szélesebb megismertetését, mert ez a legjobb módszer az esetleges előítéletek feloldására.
A történelem tanítása sokkal megfoghatóbb a közvetlen környezet, a megye, a város, a falu történelmén keresztül. A helytörténeti kutatások reneszánszát éljük, a legkisebb települések is kutatókat bíznak meg múltjuk feltárására.
Kalocsa ezer év óta város, érseki székhely, a magyar katolicizmus egyik központja. Ennek köszönheti létét, kultúráját, iskoláit és hagyományainak egy részét. Lakossága kizárólag katolikus volt, de napjainkban is nagyobbrészt az. A város környéki falvakban a magyar népességen kívül szép számban találhatunk németeket, horvátokat, szlovákokat és romákat is. 1944-ig a zsidó etnikum is jelentős számban élt Kalocsán és a környező községekben.
A kalocsai történeti kutatások figyelmét az érsekség alapítása és az érsekek munkássága kötötte le. A katolikusok utáni második legnagyobb vallási felekezet, a zsidók története nem került a kutatók látókörébe. Ezt kívánom pótolni. Vissza

Tartalom

Bevezetés 7
I. Történeti keretek 8
II. A zsidók letelepedése Kalocsán 9
III. A kalocsai zsidók története a kiegyezésig 13
IV. A zsidóság fénykora 17
V. Úton a vészkorszak felé 27
VI. A megbélyegzés 35
VII. A megsemmisítés 47
VIII. Kalocsa zsidó mártírjai 67
Irodalom 85
Jews in and around Kalocsa 87
Héber nyelvű összefoglaló 89
Családtörténetek 91
A Berkovits család 91
A Deutsch család 94
A Hahn család 97
A Heller család 104
A Kálmán (Fischl) család 109
A Kertész család 117
A Kovács (Kohn) család 126
A Lázár család 129
A Link - Pintér (Pollák) család 134
A Lőwy család 138
A Schwartz család 142
A Schwarcz (Székely) család 144
Régen volt, hogy is volt 149
Fényképalbum 159

Magóné Tóth Gyöngyi

Magóné Tóth Gyöngyi műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Magóné Tóth Gyöngyi könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv