1.035.516

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Házi disznóölés

Szerző
Fordító

Kiadó: Slovenské Vydavatel'stvo Krásnej Literatury
Kiadás helye: Pozsony
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 200 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: Színes, fekete fehér fotókkal, illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés5
A disznóölés feltételei7
Ki vághat sertést, és melyek a disznóöléssel járó kötelességek7
A Mezőgazdasági Termékek Felvásárlása Központi Igazgatóságának 1963. június 29-én kelt 48/1963 Zb. számú hirdetménye a házi disznóölésekről és a disznóölésekből nyert zsír köteles eladásáról és a bőrök felvásárlásáról8
Előkészület a disznóöléshez17
A sertés hizlalása17
Emésztés és a táplálóanyagok értékesítése17
A sertés hizlalására alkalmas takarmányok21
A tulajdonképpeni hizlalás24
A diisznóöléshez szükséges kellékek előkészítése34
Az előkészületi munkák jelentősége34
Segédanyagok34
Burkolóanyagok38
Berendezések és segédeszközök39
Állategészségügyi ellenőrzés és a disznóölés higiéniája42
A sertés legfontosabb betegségei42
Fertőző betegségek42
Élősködők okozta betegségek57
Hiánybetegségek65
Mérgezések68
A rendszertelen takarmányozás következtében fellépő betegségek70
A sertés, a hús és a szervek vizsgálata. A betegség tünetei70
Kényszervágás76
A házi disznóölés higiéniája77
A hús és a készítmények tartósításának módjai78
A húsban és a húskészítményben végbemenő változások78
Tartósító eljárások83
Tartósítás hőelvonással84
Főzés86
Sütés86
Csírátlanítás87
Sózás87
Füstölés90
A tulajdonképpeni disznóölés93
Vágás93
Kábítás93
Elvéreztetés94
Forrázás96
Pörzsölés96
A krupon lefejtése97
A sertés előkészítése a bontáshoz103
Bélmosás110
A sertés hasítása111
A szalonna lehúzása113
A hús darabolása, csontozása és osztályozása115
Az ételek és a készítmények előállítása115
Disznótoros ételek121
Abáleves123
Lucskos káposzta124
Koldúskása124
Májashurka125
Véreshurka127
Véreshurka zsemlével129
Feketehurka132
Hússajtok133
Házi disznósajt133
Véressajt134
Sziléziai hússajt135
Kocsonya136
Egyszerű kocsonya137
Díszes kocsonya137
Abált tokaszalonna 139
A hosszabb ideig eltartható készítmények előállítása140
Házikolbász141
Téli száraz kolbász145
Füstölt hús147
Füstölt szalonna150
Hideg májas152
Hideg májas hússal153
Zsírolvasztás154
Zsírban eltett töpörtyű157
A hús és a húskészítmények tartósítása csírátlanítással158
Csírátlanítás üvegekben161
Csírátlanítás fémdobozokban164
Egyes ételek előkészítése csírátlanításhoz 166
Abáleves166
Hússajt166
Saját levében tartósított sertéshús166
Sertésszelet166
Egészben sült pecsenye167
Panírozott sertésszelet167
Natúrszelet167
Sertésgulyás168
Székelykáposzta168
Vagdalt hús168
Töltött paprika áttört paradicsomban169
Füstölt hús169
Füstölt kolbász170
Májas170
Hússal készített májas170
Főételek pácolt húsból171
Sertéskaraj pikáns mártással171
Sertéslapocka vörös boron171
Székely-hústekercs172
Morva sertésoldalas172
További ételek és különlegességek173
Disznótoros leves173
Gulyásleves sertéshúsból173
Borscs173
Sült házikolbász vajastésztában174
Boros kolbász174
Rántott boros kolbász174
"Hubertusz" kolbász175
Citromos kolbász175
Agykolbász175
Füstölthúsleves176
Sült füstölt hús176
Rántott füstölt hús176
Füstölthúspástétom176
Előétel füstölt húsból177
Füstölt hús tojással177
Parádés sonkás tészta177
Füstölt szalonna libamájjal178
Göngyölt bélszín (vesepecsenye)178
Töltött dagadó178
Tordal pecsenye179
Citromos sertéssült179
Rakott pörkölt179
Sertéssült kelkáposztában179
Sertéshús hallal180
Sacc180
Kolozsvári káposzta181
Töltött káposzta181
Szegedi töltött káposzta182
Erdélyi rakott káposzta182
Rakott sertésszelet185
Húsos rétes185
Húsos táska183
Húsos laska184
Húsos puding184
Hússaláta184
Vagdalt hús libamájjal184
Vagdalt hús pikáns mártással185
Sült májszelet185
Angol májszelet185
Fokhagymás sertésmáj186
Tejfölös máj186
Májérmécskék186
Sertésmáj vesevelővel186
Májhab187
Májas lepény187
Vesetokány187
Rántott velő188
Velő kagylóban188
Tüdőleves188
Tüdőgombócleves188
Tüdős rizs189
Tüdőpaprikás189
Tüdős táska189
Töpörtyűs pogácsa190
Zsíros pogácsa190
Hájas tészta190
Velős kifli191
A disznótoros vacsora összeállításának két módja192
A készítmények tárolása és fogyasztása195
Felhasznált irodalom199
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv