1.035.200

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A másik út/Nemzeti állam, imperialista állam és államszövetség

Tanulmányok a szociálizmus köréből

Szerző
Szerkesztő
Fordító
Kiadó:
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 173 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 12 cm
ISBN:
Megjegyzés: Két mű egy könyvben. A másik út Politzer Zsigmond és Fia kiadása 1911-ben, nyomatta Uránia könyvnyomda Budapesten, Nemzeti állam, imperialista állam és államszövetséget a Népszava-Könyvkereskedés adta ki 1915-ben.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

MARX
Közgazdászok, publicisták, szociálteoretikusok emlékét rendszerint tudós társaságok szürke, arasznyi nyilvánossága őrzi. Ha nem is páratlan, de bizonyára ritka dolog, hogy alapos, bonyolult... Tovább

Előszó

MARX
Közgazdászok, publicisták, szociálteoretikusok emlékét rendszerint tudós társaságok szürke, arasznyi nyilvánossága őrzi. Ha nem is páratlan, de bizonyára ritka dolog, hogy alapos, bonyolult tudós szavakra olyan millió torkú visszhang válaszoljon, mint aminő felelget egyre erősödve és terjengve Marxnak most már csak könyvek és közvetítők médiumán keresztül hol zengő, hol tanitó szavára. Az alkotás kéjén, kinján kivül nemes és méltó jutalma teremtő embernek, ha finom idegrendszerekben érzelmek zenéjét vagy intellektuális gyönyörködésnek kissé jeges mámorát tudja felébreszteni, ha a nemes élvezetekre berendezett lelkek szenzációi a jelző fák azon az uton, amerre egy géniusz fájdalmas jókedvében elhaladt. De nem kisebb dolog nagy embertömegeknek, a még differenciálatlan életmasszának inkább sejtő, megérző, semmint megértő megmozdulása is, felismeréséül annak, hogy valami olyan erőnek hatása alá került, amely előrehajtja az emberrélevésnek, az öntudat felderengésének töviskoszorukkal, keresztfákkal és Golgothákkal tarkított, de fölfelé vivő országútján.
Marx, aki a szocializmusnak legmélyebben szántó, legnagyobb befolyású elmélkedője és cselekvője volt, munkásságával ezt a második fajta okozatot idézte elő. Olyan férfiak, akik mögött milliónyi ember tábora áll és ökölbe szorult kezek izma feszül, irták és mondottáík a fehér, sőt sárgabőrü műveltségnek majd minden nyelvén, hogy az emberies sors megszerzéséért folyó szabadságharcot Marx haditerve és módszere szerint akarják és fogják továbbra is vivni. Hogy ez nagy és komoly dolog, azt bátran elismerheti az is, aki a szocializmust a közömbös figyelőnek, sőt az is, aki az ellenséges érzületű küzdőnek a szemével nézi... Vissza

Tartalom

A másik út
Kunfi Zsigmond 3
Marx 5
A marxizmus 11
A világ organizációja 19
Emberteremtés 25
A mélységből 30
Az alkohol a kapitalista társadalomban 33
Bebel 36
Tolstoj 40
Római egyház és a modern művelődés 44
Szakadék szélén 59

Nemzeti állam, imperialista állam és államszövetség
Bevezetés 3
1. Néhány szó a demokráciáról és a nemzeti államról 9
2. Az imperialista állam szükségessége 22
3. Az államok terjeszkedő vágyának okai 33
4. Az imperializmus különféle fajai és tárgyai
a) Az angol államszövetség 52
b) Keletindia 59
c) Afrika 69
d) Kina 76
e) Törökország . . 80
f) A világháboru . . . 88
5. Kereskedelmi szerződések 95
6. Vámegyesület és államszövetség 102
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv