1.035.163

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Ragyogó szakácskönyv


Kiadó: Tolnai Nyomdai Műintézet és Kiadóvállalat R.-T.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 352 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal. Tolnai Nyomdai Műintézet és Kiadóvállalat R.-T. nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A szakácskönyveknek az azokban felhalmozott ételreceptek közlésén kívül tulajdonképpen az volna a feladatuk, hogy az asszonyokat a háztartás vezetésének minden titkába bevezessék.
Az egyes ebédek,... Tovább

Előszó

A szakácskönyveknek az azokban felhalmozott ételreceptek közlésén kívül tulajdonképpen az volna a feladatuk, hogy az asszonyokat a háztartás vezetésének minden titkába bevezessék.
Az egyes ebédek, vacsorák fogásainak az összeállítása, a polgári otthon állandóan megismétlődő eseményeihez (nagymosás, nagytakarítás, ünnep, vendégség stb.) való logikus alkalmazkodás, a konyhára szánt összeg helyes beosztása, az egyes családtagok egészségi állapotának tekintetbevétele stb. mind-mind olyan fontos dolgok, amelyeknek helyes megoldása lényegesen fontosabb, mint az egyes ételek kifogástalan elkészítése.
Egyetlen étel önmagában véve még nem ebéd, de legkevésbé sem egy egész háztartás, aminthogy például három méter szövet önmagában még nem viselésre kész ruhadarab. Mennyi apró hozzávaló, mennyi próba és munka kell még ahhoz, hogy a szövetből ruha legyen... Vissza

Tartalom

A polgári háztartás3
A húsokról16
A húsok előkészítése18
A pecsenyék felszeletelése19
Levesek
A jó marhahúsleves26
Húsleves26
A húsleves befőzése27
Marhafarokleves27
Tyúkleves marhahússal27
Tyúkleves28
Vágott tüdőleves28
Barnaleves28
Barnaleves rántott borsóval29
Korhelyleves30
Vadászleves30
Májleves30
Aprólékleves31
Szágóleves31
Kanonokleves31
Sárgarépaleves32
Májas hablepényleves32
Tört májleves32
Lúdmájleves33
Csontvelő-gombócleves33
Vadhúsleves33
Burgonyaleves sajttal33
Kaporleves34
Spárgaleves34
Virágkelleves34
Sajtosleves35
Francia leves új módja35
Gombaleves35
Leves csiperkegombával35
Kucsmagombaleves36
Zellerleves36
Gulyásleves37
Halleves37
Paprikásleves37
Leves turótáskával38
Rizsleves38
Tojásdaraleves39
Kolbászleves39
Karfiolleves39
Böjtös levesek
Becsináltleves40
Tojásosleves40
Borleves40
Leves szemleszeletekkel41
Böjti rákleves41
Köménymagleves41
Sörleves42
Tejleves42
Bableves42
Gombaleves43
Zöldbableves43
Cibereleves44
Sóskaleves44
Vöröshagymaleves44
Zöldborsóleves rizzsel45
Szarvasgombaleves45
Tápiókaleves45
Burgonyaleves46
Halikraleves46
Paradicsomleves46
Jászlebbencs47
Előételek
Velősszeletek48
Velőragout48
Rántott burgonya49
Omlette pirított vesével49
Sajtos omlette50
Rántott velő50
Kirántott sonka50
Kucsmagomba50
Tükörtojás lúdmájjal51
Palacsintatekercs51
Keserűgomba51
Szalonnás omlette52
Gombaszeletek52
Töltött gomba52
Töltött burgonya53
Savanyú tojás53
Gomba tojással54
Gombás palacsinta54
Finom rántotta54
Tojás vagdalékkal55
Rántott tojás55
Töltött tojás56
Vese mártással56
Laskapástétom57
Makarónipástétom57
Rizottó csemegerákkal58
Savanyú vese58
Töltött rizs59
Vajastészta hússal59
Tüdő savanyú lével60
Velőkolbászkák60
Paprikás vese60
Tüdő rizskásával61
Sajtos tojás61
Nyelv citrommártással61
Kaviárszelet62
Pilaf csirkehússal62
Szegedi velős borított62
Rizs sajttal63
Sonkás palacsinta63
Ham and eggs63
Sódartekercs angolosan64
Becsinált békacomb64
Frikandó64
Hamis nyelv65
Töltött kagylók65
Paprikás csibével töltött palacsinta65
Májvagdalék65
Sonkás karfiol66
Lúdmájpástétom66
Burgonyakarikák67
Kolbászkák velővel67
Bibictojások67
Tojásos burgonya68
Aranyos szeletek68
A marhahús különböző előkészítési módja
Marhahús rizzsel69
Fojtott marhahús69
Marhahús barnára elkészítve70
Párolt marhahús70
Marhahús tejfölös mártással71
Olasz marhahús (Stuffato)71
Marhahús hidegen72
Szegyfej tormamártással72
Mandulás tormamártás72
Szalonnás rostélyos73
Marhapaprikás73
Székelygulyás73
Magyar rostélyos74
Paprikásszelet74
Ökörfark74
Marhahús pilaffal74
Marhahúsragout75
Marhahús angolosan75
Angolsült75
Angolsült más módra75
Felsárszelet töltve76
Hagymássült76
Vetrece77
Gombássült77
Imperiálszelet78
Százsült78
Nyársonsült78
Tojásossült79
Nelsonszelet79
Paprikásszelet79
Zöldséges pecsenye80
Huszársült80
Erdélyi tokány81
Huszárpecsenye81
Francia rostélyos81
Lábasrostélyos82
Töltött rostélyos bajorosan82
Eszterházy-rostélyos83
Serpenyőrostélyos83
Vöröshagymás rostélyos83
Lengyel felsár84
Vesepecsenye sülve84
Vesepecsenye magyarosan85
Wellington-vesepecsenye85
Beefsteak85
Beefsteak mártással86
Nápolyi beefsteak86
Beefsteak kapart húsból87
Töltött rostélyos87
Tűzött vesepecsenye87
Vesepecsenye apró burgonyával88
Tésztában sült vesepecsenye88
Beefsteak roston sülve89
Roastbeef90
Bordapecsenye90
Rostélyos franciásan90
Vesepecsenye angolosan91
Rostélyos gyorsan sütve91
Zsiványpecsenye91
Borjúhús
Borjúvagdalék (krokett)93
Borjúpörkölt94
Borjúikra makarónival94
Borjúcomb hollandi módra94
Borjúmáj paprikásan95
Borjútüdő mártással95
Csavart borjúhús95
Hamis lazac borjúhúsból96
Borjúláb töltve96
Borjúvese97
Borjúfrikandó sóskával97
Párolt borjúfrikandó98
Borjúcomb98
Borjúfej frikasszírozva98
Borjúkotlett hidegen99
Borjúmáj100
Borjúvelő citrommártásban100
Borjúhát sütve100
Borjúfej töltve101
Borjúláb és borjúfej kirántva101
Borjúkaraj káprival101
Borjúláb és fej tojással102
Borjúszelet hagymával102
Borjúszelet tejfölös citrommártással102
Savanyú borjúmáj103
Becsinált borjúvelő103
Rántott borjúvelő103
Borjúbecsinált103
Borjúvesés104
Borjúszelet104
Borjúikrapástétom105
Borjúszegy spárgával, rákkal és zöldborsóval töltve105
Borjúszelet105
Borjúnyelv105
Borjúpörkölt106
Borjútüdő lisztmártásban106
Borjúhús párolva106
Paprikás borjúhús107
Borjúhús sütve107
Borjúszelet sóskamártással107
Borjúcomb fűszeresen108
Borjúszelet szalonnával108
Borjúvagdalék109
Tejfölös borjúszelet109
Borjúbecsinált109
Paprikás borjúszelet109
Nyárson sült borjúpecsenye110
Pirított borjúmáj110
Sült borjúfej110
Borjútekercs110
Borjúcímer111
Kirántott borjúaprólék111
Töltött borjúmell111
Borjúfül csiperkegombával111
Borjúvese112
Borjúhús paradicsommal112
Borjúpástétom112
Tűzdelt borjúszív114
Disznóhús
Sertésölés115
A sonka füstölése118
Magyar sonkapác119
Magyar sonkapác más módon119
Sonka vadmódra120
Prágai sonka120
Ászpik121
Hurkatöltelék123
Véreshurka123
Májashurka124
Disznósajt124
Téli disznósajt125
Nyári disznósajt125
Hideg kolbász126
Finom préselt kolbász126
Májaskolbász127
Fasírozott kolbász127
Sonkáskolbász128
Finom kolbász vegyes húsból128
Apró tormáskolbászok129
Kolbász libamájjal129
Párizsi kolbász129
Szardelláskolbász130
Kitűnő hideg májas130
Háziszalámi132
Hideg töltelék132
Tűzdelt fehérpecsenye133
Disznócomb133
Sertéssült gesztenyével133
Sertéssült ropogósan134
Sertéssült hagymával134
Sertés-kotlett134
Sertésfilé hidegen135
Sertéshús pácolva135
Sertésszeletek135
Töltött disznóláb135
Disznóoldalas135
Füle-farka136
Disznópörkölt136
Székelygulyás136
Sertéscomb savanyúan136
Disznóhús paradicsommal137
Sertéshús kásával137
Sült sonka137
Sült sonka más módon137
Nyári sonka138
Sertésgalantin138
Sonka madeirában139
Füstolt sonka megóvása139
Kirántott sonka139
Füstölthúst eltenni139
Kocsonya140
Magyar kocsonya140
Zsírolvasztás141
Malachús
Malacpecsenye142
Malacpaprikás143
Malacvagdalék143
Vagdalék malachúsból143
Malac nyárson144
Birka- és bárányhús
Birka-kotlett145
Birkafilé145
Báránypörkölt145
Báránypörkölt másképpen145
Birka-kotlettek gombával146
Birkakotlett zsemlemorzsában146
Birkakotlett zöldborsóval147
Bárányfej147
Bárányszegy147
Tárkányos bárányszegy147
Bárányhús sütve148
Tejfölös báránysült148
Bárány töltve148
Párolt juhcomb149
Báránymáj vagdalva149
Báránypörkölt150
Báránybecsinált150
Bárányhús pácolva150
Bárányszelet vagdalékkal151
Ürücomb párolva151
Tűzdelt ürüsült151
Nyársonsült ürüszelet152
Rizses ürüsült152
Ürüborda sülve152
Paradicsomos ürüsült II.153
Ürüsült sárgarépával153
Szardellás ürüsült154
Bográcsos ürühús154
Ugyanaz juhászosan154
Pácolt ürücomb155
Sült ürücomb155
Ürüfark lengyelesen155
Szárnyasok
A szárnyasok kezelése157
Csirkeleves159
Rántott csirke159
Sült csirke160
Csirke sütőben sütve160
Töltött csirke160
Csirke hússal töltve161
Csirke paradicsommártással162
Pácolt csirke162
Tojásos csirke162
Csirke szalonnában162
Csirke zöldborsóval és rákfarokkal163
Csirke majonézzel163
Csirkeragout163
Pástétom csirkéből164
Csirke vérmártással165
Sült csirke bajor módra165
Zöldséges csirke165
Mártásos töltött csirke166
Valódi magyar paprikáscsirke166
Paprikáscsirke167
Csirke forrázva167
Csirkecombok167
Csirke vadmódra168
Csirkéssaláta168
Tűzdelt csirkemellek168
Finom párolt csirke169
Füstölt szárnyas169
Csibe francia mártással170
Velőscsirke170
Csirke gombával171
Csirke karfiollal171
Csirke gesztenyével töltve171
Kappan szardellával171
Kappan csigával172
Pörkölt tyúk magyarosan172
Kappan kagylócskákkal172
Tojással töltött kappan173
Szalonnával sütött kappan173
Kappan zöldséggel173
Sült kappan174
Tyúk- és galamb-fricassée174
Pulykaszeletek fricandeauban174
Pulyka sülve175
Pulyka pörkölve175
Zöldséges pulyka aszpikban176
Nyárson sült pulyka176
Paprikáspulyka176
Pulyka főzelékkel177
Vagdalt pulyka177
Pulyka szarvasgomba körettel177
Pulyka-filék gesztenyével178
Kacsa sülve178
Kacsa gesztenyével178
Kacsa nyárson179
Kacsamáj179
Rizses kacsa179
Töltött lúd vagy kacsa180
Kacsa zöldséggel180
Kacsa vadmódra180
Pulyka- és réceszárnyvagdalék181
Libasült181
Nyárson sült liba182
Gesztenyével töltött liba182
Töltött libamell182
Fojtott libamell183
Füstölt liba183
Liba hidegen184
Libatöpörtyű184
Libavér184
Libaaprólék184
Ludas kása185
Libaaprólék gombával185
Libaaprólék rizskásával185
Libamáj kisütve186
Sült libamáj gombával186
Tűzdelt libamáj189
Libamájpástétom madeiramártással189
Lúdmáj mártással188
Kocsonyázott lúdmáj188
Libamáj citromlével188
Libamáj kocsonyában188
Libakolbász189
Pirított liba189
Vadliba190
Vadkacsa190
Vadkacsa szalonnával191
Töltött vadkacsa nyárson191
Ragout vadkacsából191
Töltött galamb sülve192
Vadgalamb borral192
Sült vadgalamb192
Fácán angolosan192
Töltött fácán193
Fácán mártással193
Fácánpecsenye194
Fácán szarvasgombával195
Káposztásfácán195
Sült fogoly196
Becsinált fogoly196
Fogoly más módon197
Nyársonsült fogoly197
Fogoly mártással197
Fogoly kocsonyában198
Pácolt fogoly198
Fogoly nyelvvel199
Sült fajdtyúk199
Fajd nyárson199
Fajdvagdalék200
Páva sülve200
Túzokmell200
Rizses csirke angol módra201
Újliba alföldi módra201
Olasz rizottó fiatal fajddal202
Fenyőmadár202
Szárnyas Stefánia-mártással203
Vadszárnyas paradicsomos rizzsel203
Tejfölös császármadár204
Császármadár204
Rizottó fürjjel204
Fürj köntösben204
Rizses fürj205
Fürj zsemlével205
Fürj szalonnával205
Nyárson sült fürj205
Szalonka és szalonkabél206
Szalonka nyárson207
Szalonka mártással207
Szalonkák kenyérszeleteken sütve208
Szalonka tejföllel208
Szalonka vörösborban párolva208
Szalonkavagdalék209
Halak
A halakról212
Szegedi halpaprikás213
Halászos hal213
Szegedi halpaprikás zsírral213
Paprikáshal214
Szegedi halászlé214
Alföldi hal215
Magyaros sült hal215
Magyar potyka216
Paprikáshal sülve216
Harcsaleves káposztával216
Vegyes hal rántott zsemleszeletekkel216
Halmajonéz217
Tartármártás217
Lazac főve217
Menyhal218
Angolna218
Kecsege hidegen218
Tejfölös tőkehal219
Tok mártással219
Harcsa kisütve220
Harcsa zöld mártásban220
Harcsa káposztával220
Ponyt cseh módra221
Ponyt aszpikkal221
Kékre főtt ponty222
Ponty paprikásan222
Sült ponty222
Ponty kirántva223
Ponty roston223
Ponty hidegen223
Sült pisztráng224
Kékre főtt pisztráng224
Pisztráng töltve224
Pisztráng vörösborban225
Fogas mártással225
Fogas vajjal225
Fogas paprikás mártással226
Fogas majonézzel226
Csuka tejfölösen226
Sült csuka227
Csuka vagdalékkal227
Tűzdelt csuka228
Vagdalt csuka burgonyagaluskával228
Szálkanélküli hal229
Töltött csuka229
Szardellás csuka230
Csuka zsemlemorzsával230
Süllő vagy csuka töltve230
Süllő vajjal231
Süllő zsemlemorzsával232
Süllő hidegen232
Süllő zöldséggel232
Szardellás süllő232
Mártásos hal232
Hal marinírozva233
Majonéz233
Borshal (ancsovis)233
Angolna234
Borshal sülve234
Angolna mártással234
Angolna gombával235
Hallé235
Lazac olajjal236
Tőkehal rántva236
Lazac pácolva236
Tintahal olajban236
Tőkehal burgonyával237
Turbot sülve237
Majonézes kecsege238
Tokhal fűszeresen238
Tokhal párolva238
Tőkehal vajjal239
Tőkehal forralva239
Sült tőkehal239
Rózsahal240
Menyhal vörösborban240
Hering241
Kúszhal241
Hal rácosan241
Fogas majonézzel242
Süllő majonézzel242
Tengeri bárdhal242
Tengeri maklárhal243
Szardínia portugál módra243
Branzino243
Pirított bárdhal244
Tengeri nyelv sülve244
Tengeri nyelv244
Hal-rogout244
Hal kirántva245
Rákok
Főtt rák246
Rák ecetben főve246
Rizottó édesvízi rákkal246
Ráktöltelék247
Rákpaprikás247
Rák mártással247
Tengeri rák borral248
Tengeri rák248
Tengeri rák majonézzel249
Tengeri rák más módon249
Békák, csigák, osztriga, hering, szardella
Teknősbéka250
Teknősbékapástétom borjúhúsból és májmaradékokból250
Zöldséges ragou Viktória-módra251
Londoni különlegesség251
Finom vagdalék rákformában251
Rántott békacomb252
Becisnált békacomb252
Marinírozott sóshering252
Farsangi heringelőétel253
Farsangi heringkocsonya253
Csiga zöldséggel253
Szendvicsek254
Hideg tál díszítve255
Szardellás halkrém255
Szardellás vaj256
Osztriga256
Vadak
Hogyan kell a nyulat megnyúzni257
Nyúl nyárson258
Vagdalt nyúl258
Nyúl pác nélkül258
Nyúlhát259
Párolt nyúl259
Nyúlpaprikás260
Borított nyúl260
Nyúlgerinc franciásan260
Nyúl babérral261
Francia nyúl gombával261
Fazekas nyúl262
Nyúlfilet262
Nyúlfilet á la provencale263
Nyúlpástétom263
Nyúl libamájjal263
Kocsonyázott nyúl264
Nyúlpástétom borjúhússal264
Őzpaprikás264
Őzcomb265
Sült őzhát265
Vagdalt őzhát265
Őzcomb nyárson266
Őzszeletek spanyolmártással266
Szarvassült267
Szarvasfilet borsmártással267
Szarvasragout268
Párolt szarvashús268
Főzelékek
Töltöttkáposzta269
Kolozsvári káposzta269
Száraz borsó270
Cukorborsó270
Szemes zöldborsó271
Rizi-bizi271
Tök tejfölösen271
Tök sülve271
Töltött tök272
Tökkáposzta272
Torták
Általános tanácsok a torták készítéséhez313
Habtöltelékek313
Puncstorta314
Homoktorta315
Erzsébet-torta315
Napoleon-torta315
Burgonyatorta315
Diótorta316
Dobostorta316
Dobostorta más módon316
Kavart linzitorta316
Linzitorta317
Sachertorta317
Diós- és mandulástorta317
Dióstorta töltve318
Csokoládétorta318
Pörkölt torta319
Mogyorótorta319
Mandulatorta319
Citromtorta319
Narancstorta319
Sütemények
Bíbornokcsók319
Habcsókocskák320
Hólabdák320
Boszorkánypogácsa320
Citromrudacskák321
Narancsrudacskák321
Mandulás linzi sütemény321
Vaníliás ívek321
Gyümölcskenyér321
Epermarcipán322
Marcipán322
Königsbergi marcipán323
Diósszeletek323
Gyümölcsrudacskák323
Ánizsszeletek323
Mince-pies324
Vajasszeletek324
Habtekercs324
Teasütemények
Fűszeres teasütemény325
Orosz teakifli325
Deákkenyér325
Komiszkenyér326
Püspökkenyér326
Teasütemény326
Sós rudacskák326
Mandulás rudacskák327
Finom teakeksz327
Bismarck-cakes327
Angol cakes328
Mézeskalács328
Teasütemény karácsonyfára328
Felfújtak és pudingok
Narancsfelfújt328
Almafelfújt328
Tejfölös felfújt329
Kávéfelfújt329
Gőzben főtt rizsfelfújt329
Rizsfelfújt édes mártással329
Rizsfelfújt almatöltelékkel329
Rizsfelfújt őszi-vagy sárgabarackkal330
Almapuding330
Piskótapuding rummal330
Datolyapuding331
Gyümölcspuding331
Habpuding331
Palacsintafélék, fánkok, zsírban sült tészták, lepények és élesztős tészták
Palacsinta331
Húsos palacsinta332
Finom almáslepény332
Almáslepény tojás nélkül332
Kürtősfánk332
Kitoló fánk333
Bécsi fánk333
Almafánk333
Tejesfánk334
Csöröge334
Krémespite vaníliával334
Hideg élesztős tészta335
Húsvéti kalácsok335
Finom mákos- és dióspatkók335
Vajaskifli kávéhoz336
Farsangi fánk336
Bolgár karfiol337
Bohém leves337
Bácsalmási tarhonya338
Sajtos szelet pürével338
Rétesek
Rétestészta készítése338
Káposztásréstes339
Túrósrétes339
Almásrétes339
Krémrétes340
Túrósrétes340
Burgonyarétes341
Tiroli rétes341
Magyar béles341
Cseresznyés és meggyes rétes342
Húsosrétes342
Sonkásrétes342
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv