1.035.176

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Évkönyve 1966

A nemzeti ideológia múltja és jelene

Szerző

Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 153 oldal
Sorozatcím: Eötvös Loránd Tudományegyetem Évkönyve
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: A könyv 500 példányban jelent meg.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Immár hagyománynak teszünk eleget, amikor közrebocsátjuk az Eötvös Loránd Tudományegyetem 1965. évi tudományos ülésszakának egyik önálló részét. Hazánk felszabadulása kiemelkedő évfordulóinak... Tovább

Előszó

Immár hagyománynak teszünk eleget, amikor közrebocsátjuk az Eötvös Loránd Tudományegyetem 1965. évi tudományos ülésszakának egyik önálló részét. Hazánk felszabadulása kiemelkedő évfordulóinak alkalmából az egyetem tudományos ülésszakokon méri fel tapasztalatait, az oktató-nevelő munka gyakorlata, a tudományos kutatás és az ideológiai tevékenység egysége alapján kialakult eredményeit, a társadalomfejlődésből adódó feladatait. Már az 1955. évi központi és kari ülésszakok anyagát is évkönyvben tárta az egyetem az ország közvéleménye elé. 1965-ben a felszabadulás 20 éves évfordulója tiszteletére - az egyetem iránt megnövekedett társadalmi igénynek és érdeklődésnek megfelelően - tematikus tervezés alapján négy ülésszakot rendezett az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanácsa és pártbizottsága: a szocialista demokrácia, a szocialista realizmus, a természettudományok és a termelés kapcsolatai, valamint a nemzeti ideológia múltja és jelene tárgyköréből, amelyet elsőként teszünk közzé ebben a kötetben. Mindenekelőtt a magyar közvélemény és a szakemberek figyelmére számítunk, de legalább vázlatosan lehetővé kívántuk tenni a megértést a külföldi olvasók számára is.
Az elmúlt évek történész vitái már sokat tettek a nacionalizmus elleni harc elmélyítése, tudományos megalapozása tekintetében; viták folytak a nemzetfejlődés osztályösszefüggéseiről, az uralkodó osztály és a parasztság ezekben vitt szerepéről. Egyetemünk oktatói ezeknek a vitáknak, előadás- és cikksorozatoknak kezdeményezésében, előkészítésében és lebonyolításában tevékeny részt vállaltak. Ennyiben ezeket a máig le nem zárt vitákat is a jelen kötet előzményeiként tartjuk számon. Míg a korábbi viták történész szakemberek eszmecseréi voltak, most az egyetem összetett jellegét, egyik legfőbb sajátosságát, a tudományok komplex együttesét véve figyelembe, a történészek mellett a filozófia, jogtudomány, nyelvtudomány és a tudományos szocializmus szakemberei is részt vettek az ülésszak munkájában, így sokoldalúbban lehetett a bonyolult és máig ki nem merített témát elmélyíteni. Az ülésszakot gazdagították azok az egyetemen kívüli történész kutatók is, akik fontos tudományos eredményeikről számoltak be és akiknek közreműködéséért ezúton is köszönetet mondunk.
Legfőképpen azonban abban látjuk az ülésszak jelentőségét, s ezért tartjuk szükségesnek - a hagyomány kötelező erejétől függetlenül is - a kötet közrebocsátását, mivel megítélésünk szerint az ülésszak egy nem jelentéktelen lépéssel tovább ment a korábbi tárgyalásmódon, nem az egyetem valamely elvont tudományos eredménye, hanem a magyar társadalom fejlődésének elemzése alapján, amelyben benne élünk, amelynek az egyetem szerves része. Vissza

Tartalom

Előszó 3
Sőtér István rektor elnöki megnyitója 5
R. Várkonyi Ágnes: A nemzet fogalma a XVI-XVIII. század társadalmi és politikai harcaiban 9
Arató Endre: A nemzet és haza fogalmának alakulása Magyarországon a felvilágosodástól a kiegyezésig 19
Szathmári István: A magyar irodalmi nyelv kialakulásának első szakasza és a nemzetté válás 41
Tóth Ede: A polgári nemzetszemlélet fejlődésének fő vonásai a dualizmus korában 55
Horváth Pál: Adalékok a nemzeti ideológia múltjának elemzéséhez a magyar jogtörténetírás történetéből 71
Székely György hozzászólása 87
Szabad György hozzászólása 93
R. Várkonyi Ágnes hozzászólása 95
Pamlényi Ervin: Az ellenforradalmi korszak történetírásának nacionalista jellegéhez 97
Mód Aladár: A szocialista nemzet elvi kérdéseihez 105
Magyar György: A szocialista országok együttműködésének néhány elméleti problémája 121
Szigeti József: Szocialista hazafiság, szocialista közösségi tudat, proletár internacionalizmus 133
Szathmári István válasza a hozzászólásokra 141
Balogh Sándor zárszava 143
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv