1.035.337

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Rózsa Sándor összevonja a szemöldökét

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Állami Irodalmi és Művészeti Kiadó
Kiadás helye: Bukarest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 341 oldal
Sorozatcím: Magyar Klasszikusok
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: A borítólapot Deák Ferenc rajzolta.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:
"De nem ölég messzi, - gondolta az öreg katona roppant bajusza alatt és nézegetett arra napkelet felé. - A högyrű se látni elég messzi!
Nem látott semmit sem, csak erre is... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:
"De nem ölég messzi, - gondolta az öreg katona roppant bajusza alatt és nézegetett arra napkelet felé. - A högyrű se látni elég messzi!
Nem látott semmit sem, csak erre is hegyeket, meg arra is hegyeket. Olyan hegyek laknak ezen a tájon, hogy ha a darab felhők az ég tetejéről mind lesuvadnának és kősziklákba fagynának, akkor se volna ilyen a szegedi pusztán.
Hiszen azt szeretné az öreg katona látni. Csak épen azt, a szögedi szép kigyalúlt síma pusztaságot." Vissza

Fülszöveg

Móricz Zsigmond életművének betetőzése kétségtelenül a Rózsa Sándor. Ebben a művében jutott el a nagy író a társadalmi fejlődés, az osztályviszonyok művészi elemzésének legteljesebb kifejezéséhez. Regényét, monumentális tehetségének minden erejével, a "számon kívül maradtak" tömegének, a nincsteleneknek szentelte. meg is mondja: "Nem életrajzot írok, hanem mesét, nem egy rablót akarok glorifikálni, hanem egy mesehőst... Rózsa Sándor valóságos szimbólum." Móricz regénye távol áll mindennemű hamis betyár-romantikától. Rózsa Sándor eszköz ahhoz, hogy az író megszólaltassa a társadalom kisemmizettjeit, s hogy lemeztelenítse és teljes valóságában ábrázolja a nemesi úri világot. Ebben a formában valósítja meg Móricz Zsigmond azt, amit előtte a magyar irodalomban senki olyan mélyen nem tudott megoldani: az urak történelme helyett kőbe véste 1848 igazi történelmét - a népét, s a történelem szintjére léptette azokat, akiket eddig kizártak onnan. Móricz ezt akkor tette, amikor csúcspontját... Tovább

Fülszöveg

Móricz Zsigmond életművének betetőzése kétségtelenül a Rózsa Sándor. Ebben a művében jutott el a nagy író a társadalmi fejlődés, az osztályviszonyok művészi elemzésének legteljesebb kifejezéséhez. Regényét, monumentális tehetségének minden erejével, a "számon kívül maradtak" tömegének, a nincsteleneknek szentelte. meg is mondja: "Nem életrajzot írok, hanem mesét, nem egy rablót akarok glorifikálni, hanem egy mesehőst... Rózsa Sándor valóságos szimbólum." Móricz regénye távol áll mindennemű hamis betyár-romantikától. Rózsa Sándor eszköz ahhoz, hogy az író megszólaltassa a társadalom kisemmizettjeit, s hogy lemeztelenítse és teljes valóságában ábrázolja a nemesi úri világot. Ebben a formában valósítja meg Móricz Zsigmond azt, amit előtte a magyar irodalomban senki olyan mélyen nem tudott megoldani: az urak történelme helyett kőbe véste 1848 igazi történelmét - a népét, s a történelem szintjére léptette azokat, akiket eddig kizártak onnan. Móricz ezt akkor tette, amikor csúcspontját érte el a Horthy-rendszer uralkodó osztályainak fasiszta, népelnyomó politikája. Az 1942-ben megírt Rózsa Sándor második kötetének lapjain szinte vezérmotívumkén jelennek meg újra és újra Petőfi Sándor hallhatatlan sorai:
Dicsőséges nagyurak, hát
Hogy vagytok?
Viszket-e úgy egy kicsit a
Nyakatok?
Abban a korszakban amikor a hivatalos történetírásban az 1848-as forradalom nemesi felkeléssé vált, Móricz számára egyetlen fáklyalángként égő kérdés létezik negyvennyolcból: a jobbágyfelszabadítás. S ebben nemcsak a száz év előtti személyeket tükrözi. Regénye, első sorától az utolsóig zúgja azt amit 1941 végén ír: "Nem bírjuk tovább a népnyomort."
Bár általános történelmi felfogásban Móricz Zsigmond sem tudott szabadulni korának áldatlan befolyásától, mégis a Rózsa Sándorban lehetetlen nem felfedezni, hogy az író, alapvető változásért, forradalomért kiált.
Móricz Zsigmond nem érte meg a felszabadulást. Műve azonban, melyet egész élettapasztalatával és korfestő tollának minden tehetségével alkotott meg, ma eljut azokhoz akiknek írta, s a szocializmust építő milliók mély tanulságot merítenek belőle. Vissza

Tartalom

A hegyen, ahonnan messze lehet látni5
Tavaszi pezsdülés12
Ki hogy, de él mindenki20
Az úgy volt28
Mikor van a magyar egy akaraton?33
Titok a pusztán39
Fehér asztalnál48
Zöldvásár67
A tavaszi vihar napja Bécsben71
Bor lelke101
Dona kapitány108
Bécsi napfény120
Sorakozó135
Vihar előtt140
A szegvári bál144
Hangok az éjben153
Pozsonyi mese159
Szagos rozmaring167
A parkban177
Deák186
Boldogság191
Zűrzavar203
A híd220
Fegyverre magyar!232
Farkastanya249
Szegedi szózat261
A pestiek272
Gerillák284
Csata293
Egy lat lőpor306
A szaladás316
Rózsa Sándor321
Selyem Kata328

Móricz Zsigmond

Móricz Zsigmond műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Móricz Zsigmond könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv