1.042.573

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A reformkor irodalmának középiskolai tanítása

Szerkesztő

Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 175 oldal
Sorozatcím: Szocialista Nevelés Könyvtára
Kötetszám: 105
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tankönyvi szám: 52 132
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ez a kötet az 1954-ben megjelent »Vázlatok a magyar irodalom történetéhez 1825-ig« című továbbképzési kiadvány folytatása. A múlt évi kiadványunkban a régi magyar irodalom középiskolai tanításához... Tovább

Előszó

Ez a kötet az 1954-ben megjelent »Vázlatok a magyar irodalom történetéhez 1825-ig« című továbbképzési kiadvány folytatása. A múlt évi kiadványunkban a régi magyar irodalom középiskolai tanításához igyekeztünk segítséget nyújtani. Figyelembe vettük a tanító kartársak igényét és azt a körülményt, hogy felszabadulásunk óta megjelent irodalomtörténeti tanulmányokhoz nem mindenki tud munkahelyén könnyűszerrel hozzáférni.
Ebben a kötetben a reformkor nagy íróinak, Kölcsey Ferencnek, Vörösmarty Mihálynak és Eötvös Józsefnek középiskolai (elsősorban gimnáziumi) tanításához kívánunk segítséget nyújtani. Az egyes írók tanításáról szóló fejezetek sem felépítésükben, sem nézőpontjukban nem egységesek. Három középiskolai tanár három író iskolai tanításának a gyakorlatát nem a követés, hanem a gondolatébresztés céljából mondja el.
Ez a segédkönyv arra is törekszik, hogy az egyes írók iskolai tanításához közvetlen segítséget is adjon. A Kölcseyről írt fejezet főleg műelemzéseket nyújt, az irodalomtörténeti vonatkozásokat csak érinti, mert Révai József alapvető tanulmánya mindenki számára könnyen megszerezhető. A Vörösmarty-fejezet teljes didaktikai feldolgozást és két nehezen hozzáférhető tanulmányt (Horváth Márton: A nemzeti öntudat ébresztője; Barta János: Vörösmarty patriotizmusa) közöl. Az Eötvös-részben pedig a didaktikai feldolgozás mellett Sőtér István Kossuth-díjjal kitüntetett művéből A falu jegyzőjének elemzését is adjuk. Vissza

Tartalom

Kölcsey Ferenc (Fábián István)5
Vörösmarty Mihály (Makay Gusztáv)45
A nemzeti öntudat ébresztője (Horváth Márton)87
Vörösmarty patriotizmusa (Barta János)105
Eötvös József (Margócsy József)128
A falu jegyzője (Sőtér István)144
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem