1.035.501

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Parád 1814-1964

Kiállítás az Iparművészeti Múzeumban 1964. VIII. 15-IX. 15.

,
Kiadó:
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Papír
Oldalszám: 6 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. A kiállítást az Iparművészeti Tanács, az Üvegipari Országos Vállalat, Szilikátipari Tudományos Egyesület rendezte.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:
Hazánkban egy gyár történetében még elég ritka a 150 éves évforduló. A jelen kiállításon bemutatkozó Parádi Üveggyár 150 éves jubileuma pedig lényegében még hosszabb időt is takar: a gyár... Tovább

Előszó

Részlet:
Hazánkban egy gyár történetében még elég ritka a 150 éves évforduló. A jelen kiállításon bemutatkozó Parádi Üveggyár 150 éves jubileuma pedig lényegében még hosszabb időt is takar: a gyár jelenlegi helyén ugyan 150 év óta áll fenn, de közvetlen elődei a parádi határ különböző területein már jóval régebben is működtek. A XVIII. sz. végén a Rákóczi-birtokon több huta működött, s ezek között a fiskálishutai, ötházhutai a parádi területen volt. Később indul meg a parádóhutai és a sasvári huta. 1789-ben már a mai üzem közvetlen környékén van a telephely, míg végül 1814-ben kerül a gyár mai helyére, ahol azóta is működik.
A bécsi udvar elnyomó gazdaságpolitikája szinte lehetetlenné tette Magyarországon az ipar fejlődését. Érthető, hogy a Parádi Üveggyár fejlődése előtt is sok akadály tornyosult. Az 1846-os harmadik iparműkiállításon már mégis szép eredményeket érnek el. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv