1.035.176

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Fejezetek az elméleti magfizika köréből

Szerző
Szerkesztő
Fordító
Lektor

Kiadó: Akadémiai Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 310 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az elméleti fizika hazai művelői nyilván nagy örömmel veszik kézbe e könyvet: az első magyar nyelvű művet az elméleti atommagfizika köréből. Két tényező fokozhatja az olvasó örömét. Az egyik, hogy... Tovább

Előszó

Az elméleti fizika hazai művelői nyilván nagy örömmel veszik kézbe e könyvet: az első magyar nyelvű művet az elméleti atommagfizika köréből. Két tényező fokozhatja az olvasó örömét. Az egyik, hogy a könyv szerzői ismert és elismert tudósai, művelői szakmájuknak, nevük önmagában garancia a könyv színvonalát illetően. A másik, hogy a fizikának ez a legmodernebb, elvi és gyakorlati jelentőségét tekintve ma talán legfontosabb ága hazánkban még eléggé hátramaradott állapotban, fejlődésének legelején van, s a munkának e területen való továbbhaladását segítheti és gyorsíthatja e könyv megjelenése. Elsősorban azért, mert a szerzők a kiválasztott témaköröket részletesen és alaposan ismertetik, a figyelmes és elmélyülésre kész olvasó az általános elvektől a részletproblémákig követheti a tárgyalt anyagot. Különösen örülhetünk annak, hogy alaposabban megismerhetjük a szovjet fizikusoknak e téren végzett nagy jelentőségű újabb vizsgálatait, melyek egy része különböző okok miatt hazánkban még ismeretlen. A régebbi eredmények - gondolunk itt Ivanenko, Tamm és mások vizsgálataira - nem kerültek a könyvbe, hiszen ezek ma már a magfizika általánosan ismert alapjaihoz tartoznak.
A szerzők célja a könyv tartalomjegyzékéből és az eredeti kiadások előszavaiból kitűnik. A magfizikának néhány alapos megfontolással kiválasztott fejezetét kívánják részletekbe menően és a választott témakörökön belül teljességre törekedve bemutatni. A könyv tehát nem átfogó magfizikai monográfia vagy tankönyv, a magfizikának több fontos fejezete hiányzik belőle. Azok a részek azonban, melyeket tartalmaz, a magfizika nagy fontosságú és tipikus része.
Erénye a könyvnek tiszta tárgyalásmódja. Ez a magfizikában különösen fontos követelmény. Szemben az elméleti fizika sok ágával, a magfizika még igen távol áll attól, hogy egy - legalább is alapelveiben - lezárt tudományágnak tudjuk tekinteni. E disciplinának még nagyrészt tisztázatlanok az alapelvei és ebből következően módszerei is. A magfizika legtöbbször a probléma jellegéhez simuló ad hoc módszerekkel dolgozik. Míg például a nukleonok elemi kölcsönhatásának vizsgálatakor a kvantummechanika, a maghasadás vizsgálatakor a klasszikus hidrodinamika módszereit használjuk. Világos, hogy ilyen körülmények között a nem kellő elővigyázat akár az alapfeltevésekben, akár a kvantitatív következtetésben egészen torz eredményekhez vezethet. Ahijezer és Pomerancsuk könyvének egyik legfőbb értéke, hogy minden esetben világosan kimondják a feltevések, illetve következményeiknek érvényességi határát, rámutatnak a használt módszer korlátaira és rendszerint bemutatják e korlátok pontos meghatározásának lehetőségeit is.
Ami a fejezetek kiválasztását illeti, ez sok elővigyázatot és körültekintést igényelt. A magfizika igen gyors fejlődése mellett u. i. könnyen előfordulhat (amint erre több példa ismeretes), hogy egy könyv úgyszólván megjelenésekor már elavult. Ahijezer és Pomerancsuk könyve nem jut e sorsra és ez elsősorban annak köszönhető, hogy a felvett fejezetek a magfizika már kipróbált és bevált eredményeit tartalmazzák. Természetes azonban, hogy bizonyos kérdésekről azért ma már többet tudunk, mint amennyi a könyvben helyet kap. Vonatkozik ez elsősorban a proton-neutron, proton-proton kölcsönhatások kérdésére, valamint a magreakciók általános elméletének egyes újabb eredményeire. Az olvasónak azonban nem fog nehézséget okozni, hogy e könyv anyagának ismeretében az eredeti irodalomból tájékozódjon a legújabb eredményekről.
A két neuklon kölcsönhatásának elméletével foglalkozó fejezetről érdemes azt is megemlíteni, hogy a legújabb haladás kísérleti és elméleti vonalon egyaránt nagy. Az újabb tapasztalatok elsősorban a nagy energiájú szóráskísérleteknek, az elméleti haladás pedig a szóráselmélet azon fejlődésének köszönhető, melyet még 1944-ben indított meg Landau és Szmorogyinszkij, majd később Schwinger, Bethe és mások fejlesztettek tovább. Nagyon örvendetes, hogy Ahijezer és Pomerancsuk könyve részletesen tárgyalja a szórás elméletének ezt az újabb fejlődését és így az olvasónak lehetősége nyílik a folytonos állapotok perturbációszámítása újabb, tankönyvekben még nem igen található fejlődését is magáévá tenni.
A neutronfizikáról szóló szép fejezetek a kísérleti fizikusok számára is sok érdekeset mondanak. Vissza

Tartalom

A neutronok és protonok kölcsönhatása
Bevezetés3
A deuteron alapállapota9
Lassú neutronok szóródása protonokon16
A magerők nem-centrális jellege. A neutron+proton-rendszer állapotainak osztályozása25
A deuteron kvadrupolmomentuma és mágneses momentuma29
Neutronok szóródása para- és ortohidrogénen39
Neutronszóródás kötött protonokon51
Gyors neutronok szóródása protonokon, a magerők kicserélődési jellege57
y-sugárzás kicserélődési erők hatására60
Proton-proton szórás64
Neutron-befogás protonokon72
A deuteron fotoeffektusa83
Deuteron-bomlás atommag Coulomb-terében91
Gyors deuteron bomlása maggal való ütközéskor101
Nehéz magok statisztikus sajátságai
Közbenső mag110
Nehéz magok termodinamikája115
Rugalmas és rugalmatlan szóródás valószínűsége121
Közbenső mag keletkezésének valószínűsége127
A közbenső mag bomlása132
Nagy energiájú neutronok diffrakciós szóródása abszorbeáló magokon138
Nagy energiájú neutronok diffrakciós szóródása félig áteresztő magokon147
Nagy energiájú töltött részecskék diffrakciós szóródása151
Rezonencia-jelenségek
A diszperziós formula163
A rezonancia-szórás elmélete168
Lassú neutronok befogása szabad magokon179
A neutron-szélesség és a sugárzási szélesség187
Átlagos hatáskeresztmetszetek191
Magreakciók elektromos részecskékkel196
Deuteronok ütközése nehéz magokkal201
A neutronok lelassítása
A kinetikai egyenlet207
A neutronok energia szerinti eloszlásfüggvénye211
A fékezési hossz négyzetének átlagértéke217
Diffúziós közelítés223
Nehéz magok hasadása
A maghasadás mechanizmusa232
A hasadás valószínűsége239
Láncreakció243
Példa a kritikus méret meghatározására gyors neutronokkal végzett reakció esetén253
Lassú neutronok kölcsönhatása anyaggal
Lassú neutronok befogása kristályokban261
Lassú neutronok rugalmas szórása kristályokban271
Lassú neutronok rugalmatlan szórása kristályokban285
Áttérés szabad magokon történő szóródásra294
A neutronok eloszlási függvénye kristályokban298
A neutronok refrakciója302
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv