1.035.188

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A papírenyvezés kérdései

Kézirat

Szerző
Lektor

Kiadó: Mérnöki Továbbképző Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 63 oldal
Sorozatcím: Mérnöki Továbbképző Intézet 1953-54. évi előadássorozatából
Kötetszám: 2680
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 21 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A növényi eredetű rostok nemezelésével előállított papírlap erősen nedvszívó tulajdonságú. A papír magas nedvszívóképessége a legtöbb felhasználási területen hátrányos, részben mert csomagolásra,... Tovább

Előszó

A növényi eredetű rostok nemezelésével előállított papírlap erősen nedvszívó tulajdonságú. A papír magas nedvszívóképessége a legtöbb felhasználási területen hátrányos, részben mert csomagolásra, írásra alkalmatlanná teszi, másrészt mivel átnedvesedés során szilárdsága az eredeti érték 5-6 %-ára csökken.
A nedvszívó képesség a gyártás során kisebb-nagyobb mértékben csökkenthető ugyan, de az így elérhető hatás a gyakorlatban legtöbbször nem elegendő és egyes különleges esetektől eltekinve, megfelelő impregnálással kell a papír nedvszívó képességét a felhasználás követelményei által megszabott mértékben csökkenteni. Ezt a papíriparban általánosan ismert és alkalmazott műveletet enyvezésnek nevezik.
Az enyvezés művelete a papíriparban igen régen ismert. Legrégibb formája az állati enyvvel való felületi enyvezés volt, a kész papírlapokat enyvoldatba mártották és levegőn megszárították. Nevét is innen nyerte, bár az enyvezést ma már nem enyvvel, hanem fenyőgyantával végzik.
Az állati enyvvel végzett enyvezés, a külön műveletben végzett impregnálás folytán a folyamatos papírgyártás követelményeit nem tudta kielégíteni, ezért ma már csak különleges esetekben használják, s a gyakorlatban csaknem kizárólag a fenyőgyantával anyagában végzett enyvezést alkalmazzák.
A papír anyagában való enyvezését Illig fedezte fel majdnem 150 évvel ezelőtt, 1805-ben. Hosszú ideig csaknem kizárólag ezt az Illig által kidolgozott eljárást alkalmazták, s csak az utóbbi évtizedekben kezdett elterjedni a módosított magas szabadgyanta tartalmú védőkolloidos enyvek alkalmazása, és a gyanta mellett egyéb természetes és szintetikus enyvezőanyagok enyvezésre való flehasználása. Ezeket az újabb enyvezőanyagokat részben a gyanta pótlására, részben különleges minőségi követelmények elérése céljából alkalmazzák. A nagy tömegben előállított kommersz papírok gyártásánál azonban döntőleg még ma is eredeti, vagy módosított formában az Illig által kidolgozott gyantaenyvezést alkalmazzák... Vissza

Dr. Koltai György

Dr. Koltai György műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Koltai György könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv