1.036.057

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vallás és egyház a Szovjetunióban

Szerző

Kiadó: Szikra Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 32 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:
"A cári Oroszországban nem volt lelkiismereti- és vallásszabadság. A görögkeleti egyház szerves része volt az államgépezetnek. Az egyház feje a cár volt. A püspökök és papok az államtól... Tovább

Előszó

Részlet:
"A cári Oroszországban nem volt lelkiismereti- és vallásszabadság. A görögkeleti egyház szerves része volt az államgépezetnek. Az egyház feje a cár volt. A püspökök és papok az államtól kaptak fizetést és állami alkalmazottak voltak. Ők vezették például a születési, házassági és halálozási anyakönyveket; sem iskolába, sem munkába nem vettek fel egyházi tanúsítvány nélkül.
Az orosz birodalom törvénykönyvében ez állt: "Az orosz birodalom uralkodó államvallása a keleti hitvallású egyetemes keresztény, pravoszláv vallás."
A cári büntetőtörvénykönyv 253. szakasza a "lélekharcos" ("duhobor"), "szentképharcos" ("ikonobor"), "molokán", "zsidózó" és egyéb szekták híveit, "valamint minden más eretneket", összes jogaiktól való megfosztásra és száműzetésre kárhoztatta.
Az emberek százezrei, akiket bár mitsem vétettek, vallási meggyőződésükért üldöztek, odahagyták lakóhelyüket és Szibéria erdeiben vagy külföldön kerestek menedéket.
A cárizmus az egyházra támaszkodva, kiméletlenül elbánt az ateistákkal és a materialista tudósokkal. Timirjázev és Szecsénov elismert nagy természettudósok és mások üldözést szenvedtek "szentségtörő eszméikért". Szecsénov "Agyvelő-reflexek" című könyvét betiltották; ugyanez volt a sorsa Oroszországban Häckel "Világproblémák" című könyvének is." Vissza

F. Fjodorov

F. Fjodorov műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: F. Fjodorov könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv