1.035.527

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Balaton, hal-álom

Szerző

Kiadó: Bába Kiadó
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 191 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 17 cm x 12 cm
ISBN: 963-9511-21-8
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Húsz éve annak, hogy Farkas Csaba, még főiskolás hallgatóként, belépett a szerkesztőségbe és magával hozta első írásait. Az alkalmi publikálásból rövid időn belül munkaszerződés lett, a felszínes... Tovább

Előszó

Húsz éve annak, hogy Farkas Csaba, még főiskolás hallgatóként, belépett a szerkesztőségbe és magával hozta első írásait. Az alkalmi publikálásból rövid időn belül munkaszerződés lett, a felszínes ismeretségből pedig szoros munkatársi kapcsolat és barátság. Arra már nem emlékszem, a Tóhoz, a Balatonhoz való szoros lelki kapcsolatát mikor osztotta meg velem először. Az bizonyos, hogy már a legelső tárcái között is voltak balatoni témájúak. Később szóban is "vallott" arról, mit jelent neki a balatoni horgászat, mit érez a kora gyerekkora óta ismert nagy víz, a Part, a folyton a fülében morajló hullámverés iránt.
Aztán, mint horgászfeleség, a Balatonnál is láthattam Farkas Csabát. Akkor jöttem rá, mennyire nem ismerem kollégámat, aki autónk jobb első ülésén ülve a négyórás út alatt, közeledve az imádott Tóhoz, zaklatott, feszült, állandó munkakényszerben élő hírlapíróból felszabadult, nyugodt, bölcselkedő emberré változott. Ontotta magából a történeteket, miközben jobb lábával mintha egy nem létező gázpedált nyomott volna, hátha gyorsabban célhoz érünk, és lehet kipakolni a csomagtartóból a horgászfelszereléseket... Most, amikor egyik tárcájában olvasom, hogy neki - azaz a történet szereplőjének, Thakácsnak - lassan már mindenről a Balaton jut eszébe, tudom, mit érez. Hogy a Tó a messze távolba vész számára, egyre ritkábban ülhet a partján, a napi szerkesztőségi mókuskerékből egyre nehezebb kiszállnia: "Ha ránézek az óra számlapjára - mármint Á. és Thakács -, s tapasztalták, fél hat, e tény nem a puszta időpontot jelezte számukra, hanem, hogy most ér be a balatonsz.-i kikötőbe Keszthelyről a menetrend szerinti hajó. Thakács, éjjel négykor kinézve az ablakon, miközben csak a vigasztalan közvilágítást látta, tudván tudta: a Balatonon ilyenkor már virrad. Körülbelül úgy éreztek, mint egy jó könyv után érzünk, mely kötetnek olvasását abba kell hagyni, mert vége lett. Egyszer aztán: - Maga szerint maga most hol van? - kérdezték valakik Thakácstól (utóbb kiderült, elvesztette a nyílt utcán eszméletét, miközben ment, haladt a kápráztató, izzófehér napsütésben). - Balatonsz.-en - válaszolt Th., megfellebezhetetlen. A kérdezők összenéztek. - Nem teljesen. Menőben." És másképp is távolodik a Balaton, nemcsak tőle, hisz egyre több riasztó hírt hallunk a tóról. Farkas Csaba ezek hallatán határozta el egy Balaton-könyv összeállítását. Történjen bármi, marad nyoma mégis, hogy miként láthatta még a Balatont. S a hírek hátha biztatóvá válnak.

Fekete Klára

(Szászvár-Szeged, 2003 tavaszán) Vissza

Tartalom

Farkas Csaba és a Balaton (Fekete Klára előszava)
Távoli, néma vízfodor
Tavasszal, újra itt11
Kereszt az égen13
Villódzó ég, víz15
Szabadságélmény18
A halevő sün20
Halszagú virágzás22
A levelibéka szava25
Sirályügyek27
A különbség29
Hibiszkusz, nyár31
Egy nappal megint kevesebb34
A Déli Hal csillagkép37
Fordított Megváltó40
Távoli, néma vízfodor43
A front46
Bruttó szabadság48
Tél a nyár felén51
A tó szelídzöld színe53
A fák délnek fordulnak55
Uzsa58
Balatonvásárhely60
Mozgalmas ég63
Gémek a magasban65
Ködfehér, bordó ősz68
Halbabona70
Történet a Hal-Álomból72
Hattyú, kampányszöveggel75
Kagyló a kabátzsebben78
Varjú a nyárfán81
Éjfélkor a parton84
Hulló hangjegyek87
Ki látja őket?90
Hullám és telefon92
Most te következel94
Reggel a mólón96
Téli hangok99
Fények az égen
Szélcsöndben, viharban105
Vekker a hűtőtáskában112
Fények az égen121
A süllőfogak nyoma130
Napok139
Micsoda reggel, micsoda éj!
Dér és bor és ragyogás161
A vonat165
Tímea és a tintagomba169
Az ezüstsirály172
Micsoda reggel, micsoda éj!175

Farkas Csaba

Farkas Csaba műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Farkas Csaba könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv