1.035.545

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kártyakönyv 2.

Kezdőknek és haladóknak - Történelem, alapismeretek, játékszabályok

Szerző

Kiadó: Könyvmíves Könyvkiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 111 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 12 cm
ISBN: 978-963-9778-68-9
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az eltelt évezredek során sok minden kiderült az emberiségről, sokféle tulajdonságát, érdekes oldalát feltárták: egy jellemzője azonban sosem merült feledésbe. Az emberek ugyanis már az őskortól... Tovább

Előszó

Az eltelt évezredek során sok minden kiderült az emberiségről, sokféle tulajdonságát, érdekes oldalát feltárták: egy jellemzője azonban sosem merült feledésbe. Az emberek ugyanis már az őskortól szerettek játszani: ez nem jellemzően a gyermekek előjoga volt, és ezt a mai napig megőrizte.
A játékok ugyanis manapság már nemcsak a gyermekek fantáziáját mozgatják meg, habnem igen komoly iparág foglalkozik a felnőttek játékaival, és az ehhez kapcsolatos szenvedéllyel.
Amíg a gyermeket a játék a fantázia birodalmába viszi, addig a felnőtteket elsősorban a játék kiszámíthatatlansága vonzza, vagy éppen ellenkezőleg: a tökéletes logikai felépítmény, ami egy-egy játék megnyeréséhez szükségeltetik.
A játék egyik legjellemzőbb képviselője, egyben könyvünk tárgya is: a kártya. Ez az a játék, amelyet az ókor óta hol titkos jóseszközként, hol pedig szerencsejátékként és logikai játékként is űzik, a világ minden táján, számtalan kártyafajtával és változatban.
Az alábbiakban kis betekintést nyújtunk a kártya történetébe, valamint a világon ismert legjellemzőbb kártyafajták felépítésébe és a vele játszható játékok szabályaiba. Könyvünk végén pedig az előforduló vagy a kártyákkal kapcsolatos jellemző kifejezésekből is szótárt mutatunk be. Vissza

Fülszöveg

A kártyák már az ókorban léteztek: kőből, csontból, bőrből alkották meg az első kártyacsomagokat, melyek azonban nem játékra, hanem a világegyetem titkainak megfigyelésére és jóslásra használtattak. A ma ismert kártyacsomagok jel-és szimbólumrendszerei is ezen ókori jelekből alakultak ki később.
Természetesen a ma ismert kártyák csupán a XVI. században jelentek meg: elsősorban anyaguk, az addig igen drága papír széleskörű elterjedésével.
Könyvünk nem csupán a játékok, de a kártyák másfajta használata, a jóslás és a kártyavetés szempontjából is feldolgozza a kártyafélék természetét.

Tartalom

Előszó 5
A kártyajátékok története 6
A Tarot története 17
A tarokk (Tarot-) mint játék 20
Strohmandli 29
Trisák tarokk 30
A Jókai-tarokk 30
A Tarot mint sorsvető kártya 31
A kártyák jelentései: 38
Francia kártya - römikártya 49
Adu és Honőr 50
Whist 50
Bridzs 56
Rablórömi 63
Kanaszta 63
Kontraktrömi 65
Liverpool-römi 69
Sanghaj-römi 70
A francia kártya mint vetőkártya 71
Magyar kártya 76
Preferánsz 78
Ulti 80
Snapszer 85
A magyar kártya mint vetőkártya 87
Idegen kultúrák kártyái 98
A Dongguan 99
Hakka pai 101
A Mahdzsong 101
To Tom 102
A Si-Se-Pai 103
A cigány kártya 104

Takács Erika

Takács Erika műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Takács Erika könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv