1.035.200

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A hatodik patriárcha sútrája

Szerző
Fordító

Kiadó: Buddhista Misszió Dokumentáció
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 156 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációval.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Wei-Lang, a Csan szekta /iskola/(jap, s"Zen"/ hatodik patriardiájának szútrája a Csan, vagy Zenirodalom legelevenebb darabja és mint ilyen különösen alkalmas arra, hogy bevezessen a... Tovább

Előszó

Wei-Lang, a Csan szekta /iskola/(jap, s"Zen"/ hatodik patriardiájának szútrája a Csan, vagy Zenirodalom legelevenebb darabja és mint ilyen különösen alkalmas arra, hogy bevezessen a Máháyánabuddhizmus e meditációs-iskolájának szellemi mélységeibe. A meditáció mindenkor a "Főmódszere" volt a buddhista megváltástannak. Abban a mértékben azonban amint a meditáció technikáját, psychologiáját, filozófiáját és metafizikáját osztályozták, magyarázták éppen a praxis került háttérbe és mondhatni elmerült a teoretikus fejtegetések, a jó tanácsok és az erkölcsi parancsolatok tengerében.
Reakcióként támadt lázadás az Írásban lefektetett tudomány ellen, hogy a kereső visszatérhessen a spontán és közvetlen élményhez. A skolasztikus gondolkodásmódot és az intellektuális logikát a paradoxon fegyverével támadták meg, amely éles kardként vágta ketté az önkényesen teremtett problémák csomóját és ily módon a valóság lényegét villanásszerűen felfedte, A paradoxon fegyvere azonban kétélű kard. Amint ugyanis a paradoxon rutinná válik elpusztíthatja azt amit az első vágással leleplezett. A kard erejét ugyanis a fegyver villanás szerű alkalmazása adja, máskülönben viszont a nemes cél olyanná válik, mint a bontókés a hentes kezeiben.
A Zen-buddhizmus későbbi irataiban a paradox elem irodalmi technikává válik, amely a spontán-elevenséget a háttérbe szorítja és abszurditásával az olvasót vagy hallgatót szinte fejbekólintja. Wei-Lang szútrájában drága ékszerként, takarékosan és ésszerűen nyer alkalmazást a paradoxon és szelíden idomul a mondanivaló szelleméhez. Vissza

Tartalom

LAMA ANAGARIKA GOVINDA ELŐSZAVA 5
Dr.RAOUL VON MURALT BEVEZETÉSE 11
WEI-LANG /HUJ-NENG/ A HATODIK
PATRIÁRCHA SUTRÁJA
1. ÖNÉLETRAJZ 15
2. APRAJNARÓL 33
3. KÉRDÉSEK ÉS FELELETEK 48
4. SAMÁDHI ÉS PRAJNÁ 58
5. ADHYANA 65
6. A BÜNBÁNATRÓL 69
7. A PATR1ÁRCHA PÁRBESZÉDEI 81
8. A VILLANÁSSZERÜ-MEGVILÁGOSODÁS ÉS A FOKOZATOS-ELŐREHALADÁS
ISKOLÁJA 113
9. KIRÁLYI VÉDELEM 130
10. UTOLSÓ TANÍTÁSOK 135
LING TAO STÜPA-ŐR UTÓSZAVA 154

Wei- Lang

Wei- Lang műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Wei- Lang könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv