1.035.515

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tanít az élet

Szónoki példatár

Szerző

Kiadó: Korda R.-T.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 368 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Napjaink lelkipásztorai és szónokai, városban és falun egyaránt, a lelkek vezetésének ezer és ezer gondja között szívesen nyúlnak olyan segítség után, amely a való életből vett események tükrében... Tovább

Előszó

Napjaink lelkipásztorai és szónokai, városban és falun egyaránt, a lelkek vezetésének ezer és ezer gondja között szívesen nyúlnak olyan segítség után, amely a való életből vett események tükrében elemire bontja és szemlélteti az isteni tanítást.
Az ilyen segítség mint példatár azonban kell, hogy értékes, találó, új és időszerű legyen! Kerülnie kell a kopott nyelvezetű és hatásukat vesztett eseteket, a hosszadalmas elbeszéléseket. Ne mondjon se többet, se kevesebbet, mint amennyire és amire a mai kor egyházi szónokának valóban szüksége van.
Ez a gondolat vezette a Korda R. T. kiadóhivatalát mikor a linzi Fattinger József hitoktató "Der Katechet erzählt" (A hitoktató tanít) című szónoki példatárának magyar átdolgozásával megbízott. Ez a munka hálás feladat volt. Hiszen a közismert szerzőnek háromkötetes műve közel 2000 oldalon az életből vett okulásoknak olyan tömegét gyüjtőtte össze, hogy az első kötet öt kiadást ért meg az első évben s ma tanít, nevel nemcsak a szószékről, hanem hittanórán az iskolában mint háziolvasmány a katolikus családokban, mint buzdítás a gyóntatószékben, a vallásos egyesületekben stb.
E nagy könyvsiker felhívta a külföld kiadóinak figyelmét is. Fattinger példatárai ma közkézen forognak angol, francia és cseh nyelven, a lengyel fordítás most van készülőben. A három tekintélyes kötet immár számtalan papi, hitoktatói és szónoki könyvtár kincse.
Amikor jelen művemet Főtisztelendő Oltártestvéreim szeretébe ajánlom, meg kell még jegyeznem, hogy Fattinger harmadik kötete munkám befejezésekor jelent csak meg. Így tehát az első és második kötettel kellett foglalkoznom. De ezeknek terjedelmes anyagát nem használhattam fel a maga teljességében, hiszen az iskolai hittani olvasmányoknak és a katekizmus ismétlésére szánt jámbor elbeszéléseknek jókora hányada nem tudta volna mindíg megfelelő értékekkel felduzzasztani a tömörségre, gyakorlatiasságra és elevenségre törekvő szónoki példáknak bőségét. A hosszú elbeszélésekből tehát ki kellett fejtenem az események értékes magvát és az oktató gondolatot tetszetősebb ruhában, a szószék nyelvén kellett bemutatnom.
Különös gonddal vettem át a legújabb idők oktató eseményeit, a spanyol, mexikói, orosz, stb. vallásüldözések példáit. Tisztelettel mellőztem a jellegzetesen osztrák és német történeteket, melyek a magyar átdolgozásban nem szerepelhettek volna szerves részek gyanánt. Az eredeti műben sokszor szereplő Arthofer L. féle "Zuchthaus" (Fegyház) című gyűjtemény legértékesebb példáit szívesen használtam fel, ha nevelő hatásukkal ide kívánkoztak. Óvatosan kezeltem az olyan csodákat és csodás eseményeket, melyek egyrészt nagyon újszerűek, másrészt meg nélkülözik az Egyház megnyugtató nyilatkozatát és végleges ítéletét. A világháború megrendítő esetei arányos számmal jutnak szóhoz. A bőséges Tárgymutató pedig könnyen kezelhetővé teszi a munkát. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv