1.035.163

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Sárospatak régi képeslapokon

Szerkesztő

Kiadó: Művelődés Háza
Kiadás helye: Sárospatak
Kiadás éve:
Kötés típusa: Papírmappa
Oldalszám: 30 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 17 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Sárospatak a századfordulón. A népszerű tömegcikké vált postai képes levelezőlapok ma már ritka ódon példányairól készült reprodukciók sorakoznak ebben a mappában. Jellegzetes földszintes, néhol emeletes, többnyire kertes házak, kockaköves utak vagy kövezetlen utacskák, boltok, piac, a városháza, templomok, a patináns kollégium, a Rákóczi-vár, a Bodrog-part fürdőzőkkel, s végül egy ötlet a jövő Sárospatakjáról (a trükk alapja egy sátoraljaújhelyi utcakép!) - ennyit kínál ez a válogatás, Hörcsik Richárd gondos munkája. A régi pataki képeslapok száma az itt reprodukáltaknak a többszöröse, belőlük válogatni nem csekély feladat, s a kiválasztás - mint minden effajta szubjektív válogatás - vitatható is. Akinek hiányérzete támad, azt azzal biztatom, hogy további gyűjtés és restaurálás után - ha ennek az összeállításnak sikere lesz - újabb, gazdagabb kollekció kiadására is sor kerülhet. Addig is gyönyörködjünk e lapokban, nagyszüleink, s még inkább dédanyáink és dédapáink Sárospatakját... Tovább

Fülszöveg

Sárospatak a századfordulón. A népszerű tömegcikké vált postai képes levelezőlapok ma már ritka ódon példányairól készült reprodukciók sorakoznak ebben a mappában. Jellegzetes földszintes, néhol emeletes, többnyire kertes házak, kockaköves utak vagy kövezetlen utacskák, boltok, piac, a városháza, templomok, a patináns kollégium, a Rákóczi-vár, a Bodrog-part fürdőzőkkel, s végül egy ötlet a jövő Sárospatakjáról (a trükk alapja egy sátoraljaújhelyi utcakép!) - ennyit kínál ez a válogatás, Hörcsik Richárd gondos munkája. A régi pataki képeslapok száma az itt reprodukáltaknak a többszöröse, belőlük válogatni nem csekély feladat, s a kiválasztás - mint minden effajta szubjektív válogatás - vitatható is. Akinek hiányérzete támad, azt azzal biztatom, hogy további gyűjtés és restaurálás után - ha ennek az összeállításnak sikere lesz - újabb, gazdagabb kollekció kiadására is sor kerülhet. Addig is gyönyörködjünk e lapokban, nagyszüleink, s még inkább dédanyáink és dédapáink Sárospatakját idézve szemünk elé. Azt a települést, amely városi rangját húsz esztendeje, 1968-ban visszanyerve az utóbbi évtizedekben egyre több új, hangulatos, értékes épülettel gazdagodik. A költő szavaival élve, a múlton és az emlékezeten épül a jövő. A múlt, a jelen és a jövő elválaszthatatlanul szoros egybefonódása talán sehol, egyetlen magyar városban sem annyira természetes, mint éppen Sárospatakon. Akiket ez a város titokzatos, mágikus vonzásával magához ragadott, azokat sosem ereszti el. Az ide kötődő szálakat csak a távolságok, a kilométerek ezrei, tengerek és óceánok csakúgy nem képesek elszakítani, mint a könyörtelenül múló idő. Sárospatak szülötteként remélem, hogy ezzel a gyűjteménnyel is sikerült valamit leróni abból a valójában leróhatatlan adósságból, amit az egykori diák - csakúgy mint a pataki diák - érez. Ajánlom e képeslapokat mindazok szíves figyelmébe, akiket megragadott ennek a kisvárosnak a varázsa.
B. Balsai Jolán Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv