kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Magyar Mezőgazdasági Szesztermelők Országos Egyesülete |
|---|---|
| Kiadás helye: | |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Könyvkötői kötés |
| Oldalszám: | 461 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | |
| Bevezetés | |
| Az erjedés élettani magyarázata. A közeg kémhatásának, a disszociáció, pH-érték, tamponok jelentősége. Oxidoredukció lényege | 5 |
| A szeszképzés szempontjából jelentősebb vegyületek | 11 |
| Az oxigén. A levegő | 11 |
| Szénsav | 12 |
| Nitrogén. Ammoniák | 13 |
| Alkoholok és éterek | 13 |
| Szesz. Etilalkohol | 14 |
| Szénhidrátok | 15 |
| Monosacharidek. Szőlő- és gyümölcscukor | 15 |
| Biozok. Nád- és malátacukor | 16 |
| Triozok. Raffinoz | 16 |
| Keményítő | 16 |
| Glikogén | 18 |
| Inulin és rokonai | 18 |
| Cellulózok | 18 |
| Amigdalin | 19 |
| Fehérje vegyülete | 19 |
| Az enzimek és az erjedés lefolyása | 21 |
| Cukorbontó enzimek | 25 |
| Koaguláló enzimek | 26 |
| Fehérjéket bontó enzimek | 26 |
| Oxidáló-redukáló enzimek | 27 |
| Redukáló enzimek | 27 |
| Szeszt képző zymáz és társai | 27 |
| Tejsavképződés | 28 |
| Kozmaolajképződés | 29 |
| Borostyánkősavképződés | 30 |
| Mikroorganizmusok | 31 |
| A mikroorganizmusok szeszipari jelentősége. Fertőzések fészkei | 31 |
| A mikroorganizmusok leírása | 31 |
| Baktériumok | 33 |
| A tejsavbaktériumok | 35 |
| A szeszipar hasznos tejsavbaktériumai | 36 |
| Bac. Subtilis és Mesentericus, azaz széna- illetve burgonyabacillusok | 36 |
| Penészek | 39 |
| Az élesztők | 40 |
| Az élesztők növényi voltának és sokfajúságának felismerése és annak jelentősége | 40 |
| Az élesztők növénytani beosztása | 41 |
| Kultúr és vadélesztők | 42 |
| Fenék- és felszínerjedésű élesztő | 42 |
| Az élesztők gyakorlati osztályozása a különböző cukrokkal szemben viselkedésük alapján | 42 |
| Az élesztők sokasodása | 48 |
| A fajok tulajdonsága, állandósága | 46 |
| Az élesztők élettartama | 48 |
| A szesziparban alkalmazott élesztők leírása. A szeszélesztő. Préselt élesztő. Generációs élesztő | 48 |
| Sörélesztők, borélesztő, Thermofil-élesztő | 49 |
| Az élesztő ipari értékesítése | 50 |
| Szárított és önemésztett élesztő | 50 |
| Barbat-féle élesztőkészítmény | 51 |
| A szesziparban alkalmazott élesztők élettana | 52 |
| A cukrokkal szorosan összefüggő jelenségek | 54 |
| A nitrogéntartalmú anyagok jelentősége | 58 |
| A szuperfoszfát használata | 61 |
| Dezinficiálószerek, mérgek és vegyszerek hatása az élesztőre | 61 |
| Hozzászoktatás. Aklimatizálódás | 62 |
| A szeszgyártás nyersanyagai | 63 |
| Keményítő tartalmú nyersanyagok | 63 |
| Burgonya keményítőtartalmának meghatározása | 67 |
| Inulintartalmú nyersanyagok | 78 |
| Cukortartalmú nyersanyagok | 79 |
| Cukorrépa | 79 |
| A répacukormelasz | 82 |
| A szeszgyári víz | 83 |
| Szeszgyári nyersanyagok vizsgálata | 85 |
| Szemes termények vizsgálata | 86 |
| Cukortartalmú nyersanyagok vizsgálata | 97 |
| Malátázás | |
| A malátázásnál szereplő műveletek, fogások jelentőségei | 103 |
| Melyik és milyen terményekből készítsünk malátát? | 103 |
| Árpa és egyéb szemes termények előkészítése a csíráztatáshoz | 104 |
| A malátázás célja | 104 |
| Az árpaszem anatómiája | 106 |
| Csírázás képe | 109 |
| A csíráztatást kísérő élettani jelenségek | 109 |
| Vízfelvétel, vagyis az áztatás és a malátarakások öntözésének jelentősége | 113 |
| Áztatásnál lefolyó események | 114 |
| Áztatási idő, vízfelvétel. Víz minősége, hőfoka | 114 |
| A malátahalmok szérűn való öntözése | 114 |
| Anyagelhasználás. Izzasztóhalom. A hőmérsék és levegő jelentőségei és ezek szabályozása forgatással, vízadaggal, a csíráztatásnál | 115 |
| Rövid, vagy hosszú, illetve hosszasan vezetett maláta | 118 |
| A malátanyeredék és annak erjedhető szénhidrát-tartalma | 120 |
| A malátázás eszközei. A malátázás végrehajtása | 121 |
| Áztatókádak anyaga, szerkezete, elhelyezése és nagysága | 121 |
| Áztatás végrehajtása | 123 |
| Somló-féle áztatás | 126 |
| Áztatásnál alkalmazott dezinficiáló-szerek | 126 |
| A kellő áztatás jelei | 127 |
| A malátaszérű | 128 |
| A szérű nagysága és azon a malátahalmok száma. Egyenletes malátakészítés | 129 |
| A különböző nyerstermények malátázásának szabályai | 130 |
| Az árpa csíráztatása a szérűn | 130 |
| Beteg árpa malátázása | 132 |
| A zab malátázása | 132 |
| A zab malátázása | 132 |
| A búza és rozs malátázása | 133 |
| A búza és rozs malátázása | 133 |
| A köles malátázása | 134 |
| A mohar, tatárka malátázása | 135 |
| Kukorica maláta | 135 |
| A malátázó ekék | 136 |
| Maláta készítése rácsokon | 136 |
| Nemezes maláta | 137 |
| Diasprit | 138 |
| Malátacsíra | 139 |
| Kész maláta mosása | 139 |
| Mosás Somló-formaldehides, valamint melegvizes eljárással | 139 |
| Maláta mosása kénsavval | 140 |
| A cukrosításhoz és élesztőkészítéshez szükséges maláta, illetve árpa mennyisége | 140 |
| Malátazúzók és őrlőgépek | 143 |
| Üzemellenőrzés | 144 |
| Zöld és aszaltmaláta vizsgálata | 144 |
| A hőmérő | 146 |
| Réaumu és Celsius fokok összehasonlítása | 150 |
| A gumós termények előkészítése a feldolgozásra | 152 |
| A mosás szükségességének indokai | 152 |
| Burgonya- és répaúsztatók | 153 |
| A mosás végrehajtása | 154 |
| Elevátor | 155 |
| Készlettartány és mérleg | 155 |
| Iszapgödör | 157 |
| Keményítőtartalmú anyagok becefrézése | 158 |
| Főzéses eljárás | 160 |
| A magasnyomásos gőzölés előnyei | 160 |
| Gőzölőkről | 162 |
| Detendeur | 163 |
| Két gőzölővel való dolgozás | 164 |
| Álló gőzölők szerkezete | 164 |
| Gőzölők nagysága | 167 |
| Robbanás veszélye | 167 |
| Izolálóréteggel való bevonásuk | 167 |
| A gőzölés végrehajtása | 167 |
| Burgonya gőzölése | 168 |
| Szemes termények gőzöülése | 170 |
| Keményítő hulladékliszt | 173 |
| Burgonyaszelet | 173 |
| A répa és a répafej meggőzölése | 173 |
| A csicsóka gőzölése | 174 |
| Különböző termények együttes gőzölése | 174 |
| Az élesztőcefre készítésének figyelembevétele | 174 |
| A kifuvatás és cukrosítás | 175 |
| Mely szempontokra kell figyelnünk a kifuvatásnál és a cukrosításnál | 175 |
| Cefréző gépek | 177 |
| A cukrosítás végrehajtása | 182 |
| Az igen nagy kezdő savtartalmú cefrék cukrosítása | 184 |
| Mely időpontban kezdjük meg a cefrék hűtését. Utócukrosítás | 186 |
| Két egymást követő főzet együttes elcukrosítása | 186 |
| A cukorrépa cefréjének kezelése kénsavval. A nyúlóssága ellensúlyozása malátával | 186 |
| A csicsókafőzet kénsavval való kezelése a cukrosítóban | 187 |
| A cefre lehűtése és az élesztőcefre levétele | 188 |
| Melasszal való vegyes dolgozás | 188 |
| Tisztántartó szerek a cefrében | 189 |
| Cukrosító kád kiürítése és tisztogatása | 190 |
| Üzemellenőrzés | 190 |
| Cefrék vizsgálata | 190 |
| Szűrés és a visszamaradó törköly vizsgálata | 190 |
| Édescefre vizsgálata | 191 |
| Minőleges vizsgálat | 191 |
| Mennyiségi vizsgálat | 192 |
| Töménység vagy koncentráció | 192 |
| Édes cefre savfoka | 195 |
| Az édes cefre diasztáztartalma | 200 |
| Az édes cefre maltóz- és dextrintartalma. Hányados | 202 |
| Élesztő termelése a szeszüzemben | |
| Az élesztőkészítés lényege és feltételei | 203 |
| Cefrézés. Az élesztőcefre sűrűsége | 204 |
| Savanyítás. Kovász | 205 |
| Lehűtés | 205 |
| Anyával való beoltás | 205 |
| Erjesztés | 205 |
| Anyaélesztő levétele és a kész élesztő felhasználása | 205 |
| Az élesztőkamra. Meleg kamra. Élesztőkádak. Anyaélesztőedény | 206 |
| Segédeszközök | 206 |
| Élesztő. Cefréző. Gőzkavaró-lapát | 206 |
| Az élesztőskádak dezinficiálása | 209 |
| A főcefrék erjedésbehozatala, házilag termelt, illetve vásárolt élesztővel, üzem kezdésekor | 209 |
| Élesztőcefre zöld malátából. Rozsliszt alkalmazása | 210 |
| Édes, azaz főcefréből zöld malátával készült élesztőcefre | 210 |
| Tejsavas kovász készítése | 211 |
| Tejsavas kovász készítése Bauer-féle extrakttal | 213 |
| Forster-Finlizer-féle kovászkészítés | 214 |
| Kénsavas kovászkészítő-eljárás | 214 |
| Kovászkészítés szárított sörélesztővel | 218 |
| Kovászkészítés gőzöléssel feltárt répából | 218 |
| Kovász készíése, midőn burgonyához, szemesekhez, répához melaszt is hozzácefrézünk | 218 |
| Savanyítás technikai tejsavval | 219 |
| Somló-eljárás | 219 |
| A kovász erjedésbehozatala | 219 |
| Üzem kezdetekor, új élesztő készítésekor | 219 |
| Különleges előkészítő eljárások. Dezinficiensek igénybevétele | 221 |
| Formaldehides eljárás | 222 |
| Lactaformol-eljárás | 232 |
| Élesztőkészítés melaszból, a gőzölt és diffuziós cukorrépák, a keményítőtartalmú anyagok és melasz cefréi erjesztéséhez | 222 |
| Az élesztő készítése és felhasználása többszöri cefrézéskor | 223 |
| Eljárás az üzem megszakításakor | 225 |
| Kénsavas élesztővezetéses és folytonos erjesztés | 225 |
| Üzemellenőrzés | 225 |
| A savanyú éleszhtőkovász vizsgálata | 225 |
| Erjedő élesztő vizsgálata | 227 |
| A beállító anyaélesztő vizsgálata | 232 |
| Főcefrék erjesztése | 535 |
| Az erjedés időtartama, cefrék sűrűsége | 235 |
| Mikor indokolt a 72 órás erjedési idő megrövidítése | 236 |
| A szeszes erjedés lefolyása | 236 |
| A cefrék felfrissítése, szellőztetése | 238 |
| Az erjedés képei | 239 |
| Erjesztőhelyiség | 242 |
| Az erjesztőkádak | 244 |
| Zárt erjesztőkádak | 246 |
| A kádak elhelyezése | 246 |
| A kádak felszerelése. Hűtők | 248 |
| Erjesztőkádak és vezetékek dezinficiensekkel való tisztítása | 249 |
| Folytonos erjesztés | 250 |
| Verlinden baktériummentes erjesztő eljárása | 251 |
| Üzemellenőrzés | 252 |
| Erjedő cefre vizsgálata | 252 |
| Kierjedt cefrevizsgálata | 253 |
| Szeszgyártás cukorrépából | 261 |
| A répa mosása | 261 |
| A répa felszeletelése | 263 |
| A répalé nyerése | 264 |
| Diffuzőr- vagy kilúgzótelep | 267 |
| Rapid kilúgzókészülék | 279 |
| Diffuziós répalevek erjesztése | 284 |
| Régebbi erjesztőeljárások 20-16 hl-es kis erjesztőkádakkal | 287 |
| Eljárás 60-110 hl-es nagyobb erjesztőkádakkal | 290 |
| Az alkohol lepárlása | 301 |
| Bevezetés | 301 |
| Lepárlás elmélete | 302 |
| A lepárlás történeti fejlődése | 310 |
| Szakaszos lepárlók | 317 |
| Folytonosműködésű lepárlók | 323 |
| Szeszmérőgép (szeszóra) | 336 |
| Lepárlóoszlopok hőfogyasztása | 341 |
| Lepárlókészülékeken alkalmazott hőmegtakarító berendezések | 345 |
| Szakaszos- és folytonosüzemű szeszfinomítás | 349 |
| Bevezetés, a szeszfinomítás elmélete | 349 |
| Sorel elmélete | 351 |
| Barbet elmélete | 355 |
| A szeszfinomítás hőfogyasztása | 376 |
| Kozmaolajok | 378 |
| Üzemellenőrzés | 384 |
| Moslék és alszesz vizsgálata | 384 |
| Nyersszesz és finomított szesz alkoholtartalma | 385 |
| Szesznyeredék | 388 |
| A szeszgyári üzem ellenőrzésére szolgáló napló | 393 |
| A szeszgyári moslék mint takarmány | 394 |
| Az abszolut alkohol gyártása | 419 |
| Ricard Allenet eljárása v. azeotogros eljárás | 413 |
| Szeszfelhasználás motorikus célra | 417 |
| Szeszgyári tüzelőanyag és hőfogyasztás | 419 |
| A szeszgyári kazán | 426 |
| Mezőgazdasági szeszgyár alaprajza és metszete | 437 |
| Befejezés | |
| Néhány szó a mezőgazdasági szeszfőzdék leggyakrabban előforduló üzemi hibáiról | 440 |
| Felhasznált irodalom | 443 |
| Betűsoros tárgymutató | 445 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.