A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Folia Biotechnologica 23.

A fermentációs folyamatok méréstechnikája

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 36 oldal
Sorozatcím: Folia Biotechnologica
Kötetszám: 23
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN: 963-592-781-9
Megjegyzés: A könyv 500 példányban jelent meg. Tankönyvi szám: 53732.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A biotechnológia fogalomkörének pontos tartalmáról még ma is folynak viták, miközben újabb és újabb határterületei kerülnek az érdeklődés középpontjába. A fermentációs iparok a harminc-negyven... Tovább

Előszó

A biotechnológia fogalomkörének pontos tartalmáról még ma is folynak viták, miközben újabb és újabb határterületei kerülnek az érdeklődés középpontjába. A fermentációs iparok a harminc-negyven évvel ezelőtti csúcstechnológia helyzetükből verseny iparággá váltak, ahol a gazdaságosság kényszere minden gyártót technológiai fejlesztésre szorít. Az egyik ilyen "kikényszerített" fejlesztési területtel, a fermentációk méréstechnikájával, folyamatirányításával, a legújabb mérőérzékelőkkel és a számítógépek alkalmazásával foglalkozik ez a tanulmány. Megkíséreljük bemutatni a terület speciális problémáit, amelyek megnehezítik az ipar más területein használt módszerek, elért eredmények adaptálását, és áttekintjük a jelenleg kitapintható fejlődési irányokat. A számítógép alkalmazásokat illetően a következő kérdésekre keressük a választ:
- Milyen előnyöket nyújt a számítógép alkalmazása?
- Milyen e rendszerek általános felépítése?
- Milyen fejlődési-fejlesztési irányok jellemzők? A rendszer általános felépítésén belül foglalkozunk a konkrét méréstechnikai kérdésekkel, a mintavevők és érzékelők kialakítási lehetőségeivel, és kiemelten foglalkozunk a ciklikus működésű mérőműszerekkel. Vissza

Tartalom

Bevezetés............................5
1. A fermentációs rendszerek leírása és vizsgálata..............6
2. A számítógépes folyamatirányító rendszer előnyei.... 9
3. A fermentáció on-line méréséhez és irányításához szükséges számítógép rendszer felépítése................10
4. Fejlődési irányok...............................14
4.1 Automatizálás, számítógépes irányítás..............................................15
4.1.1 Intelligens folyamatirányítás..........................................................15
4.1.2 Konzultációs állomások..........................................................................16
4.1.3 Szakértői rendszerek..................................................................................17
4.1.4 Integrált számítógépes gyártás..................................................17
4.1.5 Robotizálás...................17
4.2 Modellezés és szabályozás.............................18
4.3 Méréstechnika.........................18
4.3.1 A fizikai technológiai paraméterek mérésének eszközei...............21
4.3.2 A kémiai-biológiai paraméterek mérésére alkalmas folytonos mérőeszközök.........22
4.3.3 Ciklikus működésű mérőberendezések......................24
4.3.3.1 Mintavevők....................25
4.3.3.2 Mintaelőkészítés......................................27
4.3.3.3 Detektorok...........................27
5. Összefoglalás..............................33
Irodalom................................33
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv