1.031.439

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mata János

1907-1944

Szerző
Róla szól

Kiadó: Szenci Molnár Társaság
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 81 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 963-7889-63-9
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal és francia nyelvű összefoglalóval.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:

"Mata Jánosról már számos cikk látott napvilágot, sőt egy könyv is megjelent, mégsem állíthatjuk, hogy életművéről akár részletekbe menő, akár átfogó-összefoglaló jellegű kép állna... Tovább

Előszó

Részlet:

"Mata Jánosról már számos cikk látott napvilágot, sőt egy könyv is megjelent, mégsem állíthatjuk, hogy életművéről akár részletekbe menő, akár átfogó-összefoglaló jellegű kép állna előttünk. Ennek egyik oka éppen az, hogy pályakezdéséről, művésszé válása első esztendeiről aránylag kevés életrajzi adat és metszetanyag vált hozzáférhetővé. Főleg illusztrációi révén ismerte meg az irodalmi közvélemény. 1939-től 1944-ben bekövetkezett haláláig általuk lett népszerűvé. Kevésbé ismert azonban a kezdő éveinek munkássága, s teljesen hiányzik művészetének elemző értékelése.
A pályakezdés éveinek földerítését megnehezíti, hogy a könyvjegyek és a szabad grafikák tulajdonosai közül számosan elpusztultak a második világháborúban és azóta, s velük együtt a dúcokból, sőt a levonatokból is sok megsemmisült, s ezért még az utóbbiakhoz is nehéz hozzájutni. Műveit egyetlen közgyűjtemény sem tartotta fontosnak összeszedni, ezért munkásságának számbavételekor szinte teljesen a magángyűjteményekre vagyunk utalva. Önálló műve, a Húsz fametszetű könyvjegy a Magyar Parnasszusról című kiadvány is kevés példányszámban jelent meg, s a legnagyobb ritkaságok közé tartozik, noha hasonmás kiadásban 1982-ben megjelentette a Petőfi Irodalmi Múzeum (Tóth Endre ismertette a Hajdú-Bihari Napló 1984. febr. 11-i számában). Ilyen körülmények között érthető, ha munkásságáról egységes kép és értékelés mindmáig nem született. Az alábbi adatokat éppen azért bocsátom nyilvánosságra, hogy az életmű átfogóbb értékeléséhez hozzájáruljak. Evégből szeretnék életrajza fehér foltjaiból párat eltüntetni, néhány refrénszerűen ismétlődő félreértést eloszlatni, és munkásságát stílustörténeti szempontból megvilágítani." Vissza

Fülszöveg

Szíj Rezső irodalmi munkásságával ismerteti meg ez a bibliográfia az olvasót.
Írói pályája 19 éves korában, 1934-ben a Pápai Kollégiumi Lapok-ban indult el egy erdélyi irodalmi est ismertetésével és tart napjainkig. Volt szerkesztő, társszerkesztő, technikai szerkesztő, műszaki szerkesztő, kiadó, lektor. Mi több, lelkész, nemzetgyűlési képviselő, kollégiumi igazgató, mezőgazdasági szövetkezeti elnök, tőzsdetanácsos, könyvtáros, főkönyvtáros, egyesületek alapítója, főtitkára, elnöke, kiállítások sorozatának rendezője és megnyitója stb.
Mint műgyűjtő, hatalmas anyagot mondhatott a magáénak. Ezekből Mosonmagyaróváron, Csornán és Kecskeméten közgyűjteményt létesített.
A bibliográfia módot ad arra, hogy belőle az olvasó megismerje Szíj Rezső széleskörű munkásságát és a vele foglalkozó irodalmat.

Szíj Rezső

Szíj Rezső műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Szíj Rezső könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv