1.034.149

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kisérleti fizika I.

A középiskolák VII. osztálya számára

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Lampel R. (Wodianer F. és Fiai) Könyvkiadóvállalata
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 191 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: A új tanterv szerint átdolgozta Fornvald József a Berzsenyi Dániel Reálgimn. tanára. Franklin-Társulat nyomdája nyomása. 253 fekete-fehér ábrával illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Csaknem három évtizede szolgálja a magyar középiskolai fizikája tanítás ügyét Szijártó Miklós tankönyve. Jelen kiadásban a könyv az új tantervnek és utasításoknak megfelelő átdolgozásban indul... Tovább

Előszó

Csaknem három évtizede szolgálja a magyar középiskolai fizikája tanítás ügyét Szijártó Miklós tankönyve. Jelen kiadásban a könyv az új tantervnek és utasításoknak megfelelő átdolgozásban indul útra. Igyekeztem a tanterv követelményeinek és az utasítások szellemének lehetőségig eleget tenni.
Tanításunk céljának megfelelően mindenütt a tünemény áll előtérben. Kísérletekben sok bevált régi dolgot megtartottam. Hazánk nehéz anyagi helyzete nem engedi meg, hogy mindenben a legmodernebbet vegyük elő.
Matematikából, infinitézimális számításból csak a legszükségesebb anyagot használtam. A szöveget bizonyos mértékben rövidítettem, kiemelve a lényegest. Kis betűkkel adtam a kísérletek közül azokat, amelyek más módon is szokásosak; pl. sok helyen Atwoodgép helyett lejtőn fogják az egyenletesen változó mozgást bevezetni.
Az utasítások szellemében átmenetileg tárgyalandó részek és a tanulók háziolvasmányául szánt fejezetek kisbetűsök, ezekből az anyagválogatás a tanár dolga.
A helyszűke miatt nem adhattam többet sem a történelmi összefoglalásokból, sem a példákból. A kidolgozott példákkal a tanítás munkáját óhajtottam szolgálni, hogy annál több idő maradjon a szemléltetés, kísérletezés munkájára.
Az angol és német irodalom ismerői ábrákon és módszeren fel fogják ismerni Gregory, K. Hahn, Poske-Bavink, Bohn könyveinek hatását. A történelemre Hoppé könyvét használtam.
Hálás köszönetet mondok Szabó Gábor és dr. Tóth Géza főiskolai tanár uraknak értékes tanácsaikért, Kiricsi János reáliskolai és Müller Kálmán reálgimn. tanár uraknak a javítás fáradságos munkájáért.
Kérem az igen tisztelt Kartársakat, fogadják a könyvet átdolgozott alakjában olyan szívesen, amint abban része volt az elmúlt három évtizedben. Vissza

Tartalom

Bevezetés - - 5
I. rész. Mechanika 10
A) Egyenletes mozgás 11
B) Egyenletesen változó mozgás 15
C) Összetett mozgások. Parallelogramma-tételek 26
D) Kényszermozgások 35
E) Centrális mozgások. Rezgő mozgás 42
F) Erők munkája. Energia 55
G) Merev testek mechanikája 62
B) Erőátviteli eszközök 76
II. rész. Szilárd, folyós és légnemű testek fizikája 91
A) Szilárd testek fizikája 91
B) Cseppfolyós testek fizikája 96
C) Légnemű testek fizikája 110
III. rész. Hullámmozgás 124
IV. rész. Hangtan 131
V. rész. Fénytan 147
A) Geometriai fénytan - 147
B) Fizikai fénytan 180

Szijártó Miklós

Szijártó Miklós műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Szijártó Miklós könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv