1.035.057

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyar irodalomtörténet III.

Az általános gimnáziumok IV. osztálya számára

Szerkesztő

Kiadó: Tankönyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 171 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Negyedik, átdolgozott kiadás. Tankönyvi szám: 2082. Fekete-fehér fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ez a tankönyv az 1951-52. tanévre megjelent Magyar irodalomtörténet az általános gimnáziumok számára III. rész c. mű átdolgozása. Az átdolgozást három tény tette szükségessé:
1. Az eredeti... Tovább

Előszó

Ez a tankönyv az 1951-52. tanévre megjelent Magyar irodalomtörténet az általános gimnáziumok számára III. rész c. mű átdolgozása. Az átdolgozást három tény tette szükségessé:
1. Az eredeti tankönyvben feldolgozott anyag túlméretezettsége, amely a rendelkezésre álló óraszámban nem volt elvégezhető.
2. Az eredeti szöveg túl sok részletadatot és idézetet tartalmazott. Ezek feleslegesen megterhelték a tanulók emlékezőtehetségét.
3. A stílus - esszé jellege miatt - nehezen tanulhatónak bizonyult. Az átdolgozás - az adott lehetőségeken belül - ezeken igyekezett segíteni, szigorúan ügyelve arra, hogy egyébként mindenben megtartsa az eredeti kiadás kiemelkedő jó tulajdonságait.
Az átdolgozás erősen megrövidíti a kortörténeti bevezetőket is. Erre azért van lehetőség, mert a IV. osztályban már körülbelül párhuzamosan folyik az irodalom és a történelem tanítása. Az eredeti tankönyvnél gazdagabban dolgozza fel pl. Móra Ferenc munkásságát. A tankönyvet kétféle betűtípussal szedettük. Az apróbb betűvel szedett szöveg nem tantervi anyag. Ezeket a részeket az órákon nem kell feldolgozni, tudásukat a tanulóktól nem lehet megkövetelni. Nem szerepelnek az érettségi tételek között sem. Ezek a részek egyrészt a tanár munkáját segítik (pl. az Ady verselésének és költői nyelvének sajátosságai című fejezet), másrészt arra szolgálnak, hogy tájékoztatást nyújtsanak az irodalom iránt komolyabban érdeklődő tanulóknak.
Reméljük, hogy az átdolgozás hozzájárul a tanulók túlterhelésének csökkentéséhez, s egyúttal olyan tankönyvet ad a tanár és a tanuló kezébe, amelyre szilárdan lehet támaszkodni, és amely hosszabb időre kielégíti a középiskolai irodalomtanítás igényeit.
Az 1945 utáni irodalmi életet bemutató rész külön füzetben fog megjelenni. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv