A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Hazánk 1884. január

Történelmi közlöny/I. kötet 1. füzet

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Aigner Lajos
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői papírkötés
Oldalszám: 80 oldal
Sorozatcím: Hazánk
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: A "Hazánk" havonkint egyszer jelenik meg (julius- és augusztushó kivételével). Egy fekete-fehér képpel illusztrált. Nyomatott Khór és Wein-nál, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

TÁJÉKOZTATÁSUL.
Magyarország újabbkori történelmének kedvelői és művelői régóta érzik oly szakközlöny hiányát, mely hazánk történetének a szatmári békekötés által előidézett külsőleg csendes,... Tovább

Előszó

TÁJÉKOZTATÁSUL.
Magyarország újabbkori történelmének kedvelői és művelői régóta érzik oly szakközlöny hiányát, mely hazánk történetének a szatmári békekötés által előidézett külsőleg csendes, benn nagy események magvát érlelő időktől a mult és jelen század alkotmányos küzdelmeit betetőző 1867. évig, vagyis az alkotmányunk helyreállításáig terjedő korszak hiteles adatainak tárházát képezné.
E hiányt kivánja a „Hazánk" kiadója pótolni, s a hazai történetírásnak vél szolgálatot tenni, midőn arra vállalkozik, hogy a „Magyar Történelmi Társulat" működésének fonalát, mely programmszerüleg 1711-ig terjed, a legújabb időig nyújtja ki.
Nézetünk szerint nem jogosult az a vélemény, hogy az új idők eseményei és férfiai a történetírás figyelmének és már mostani közléseknek nem lehetnek tárgyai, azért, mert elfogulatlan itélet alkotása róluk alig gondolható. Addig várni, míg sok adat elvész, az élők tudását és emlékezését feledés borítja, s míg nem lesz, a ki az elrejtett rosz leleplezésére, az elnyomott igazság védelmére saját tapasztalata alapján szót emeljen: annyit tenne, mint a nemzetet lefolyt élete felől homályban hagyni, s a történetírást képtelenné tenni azon hivatása teljesítésére, hogy a jog győzelmének igaz leírásával a nemzeti önérzetet emelje, s az emberiségben az erkölcsi rend uralmának tudatát megszilárdítsa. Munkásságunk tehát arra lesz irányozva, hogy a magyar társadalom, politikai élet és közszellem átalakulására és nemesbülésére, az újra alakult magyar állam és intézményei megszilárdulására elhatározó befolyást gyakorlott férfiak élete és működése alaposan megirassék, a reformok akadályai felvilágosíttassanak, s így a jövő történetírójának minél több kidolgozott történetrész álljon rendelkezésére.
Ebből folyólag a „Hazánk" kettős célt tűzött ki magának: egyfelől azt, hogy a magyar hadi, politikai és polgári élet újabbkori történeti adatait az elkallódástól megóvja; másfelől, hogy a tudományos intézeteinknél és egyeseknél lévő anyagkészlet feldolgozására, s a jelen század nagy eseményeiben és alkotásaiban vevők egyéni tudása és tapasztalatai megörökítésére alkalmul és közvetítő közegül szolgáljon. Vissza

Tartalom

Tájékoztatásul
Pulszky Ferenc: A forradalom (Vázlat)
Szilágyi Sándor: Erdélyi ifjak iskoláztatása külföldi egyetemeken
Szilágyi Ferenc hátrahagyott irataiból
Dr. Márki Sándor: Forray András esete
Adat a Hora-lázadás történetéhez
Jakab Elek: Gróf O'Donel Károly, Erdély katonai kormányelnöke
Gelich Rikhárd: A szolnoki ütközet 1849. március 5-én (Képpel)
Rényi Rezső: A 64-ik zászlóalj
Tárca: A cs. k. udvarnál alkalmazott egyének napidíjai 1812-ben
Szerelmey Miklós történeti képei
Görgey Arturnak altábornagygyá kineveztetése okmánya
Rettegi György emlékiratai
Jenő, savoyai herceg nyilatkozata 1720-ból
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv