1.034.149

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyar protestans egyháztörténelmi monographiák

Szerző

Kiadó: Magyarországi Protestansegylet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 144 oldal
Sorozatcím: Protestans theologiai könyvtár
Kötetszám: 13
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomtatta a Franklin-Társulat nyomdája.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Disraeli mondá Newmanról: ez ember áttérése oly lökést adott az anglikán egyháznak, hogy még 25 évvel később is tántorgott tőle. Valóban Pázmány Péter áttérése a kath. egyházba e tekintetben is... Tovább

Előszó

Disraeli mondá Newmanról: ez ember áttérése oly lökést adott az anglikán egyháznak, hogy még 25 évvel később is tántorgott tőle. Valóban Pázmány Péter áttérése a kath. egyházba e tekintetben is hasonlított a Newmanéhez: még egy félszázad mulva is érezték hatását. Az 1613. évben két, tizedek sorára kiható horderejű tény történt: a «Hodoegus igazságra vezető kalauz» megjelenése és Bethlen Gábor trónfoglalása. Az irodalom erős támadásának következményeit a politikai események paralysálták, s e két ember e naptól fogva szemben állott egymással mint küzdő fél: Pázmány felemelte a kath. egyházat, Bethlen Gábor megmentette a protestantismust.
Bethlen Gábort a Ferdinánd táborában nem «törökösséggel» vádolták, hanem egyenesen «körűlmetélkedett török»-nek hirdették. Papjai buzgó, erős meggyőződéssel biró protestánsnak tartották, ki még a dogmatikai kérdésekhez is ért s egyháza emelése érdekében semmi áldozattól sem riad vissza, a legújabb kutatások pedig bebizonyították, hogy egyházi buzgósága nem terjedt addig, hogy a politikai exigentiáknak ne lett volna kész áldozatokat hozni.
Nagy különbség van a XVI. és XVII. század áramlatai közt az egyházi kérdéseket illetőleg; amaz sokkal inkább dogmatikai, ez tulnyomólag politikai szinezetű, dacára hogy V. Károly vallási kérdésekben birt szabadelvű színezettel, II. Ferdinánd pedig a legultramontánabb vakbuzgó volt mind azok közt, kik valaha trónon ültek. Kora felfogásának hű képviselője volt e tekintetben IV. Henrik, ki ugy találta, hogy «Páris fölér egy misével», s ki ha hugonotta marad, bizonynyal képtelen lett volna olyan szolgálatot tenni régi egyházának, mint a milyet tett a nantesi edietummal. Vissza

Tartalom

I. Bethlen Gábor és a kassai pap. Irta Szilágyi Sándor 1
II. Belicay Jónás életrajza. Irta Karsay Sándor, superintendens 25
III. Vázlatok a papszentelés múltjából, különös tekintettel a beregiekre. Irta Szeremlei Sámuel 43
IV. Az erdélyi reformált egyház közoktatási állapota a mult században. Irta Jakab Elek 68
V. Az eperjesi mészárszék. Irta Szeremlei Sámuel 91
VI. Adatok Decsi János életéhez. Irta Szabó Károly 135
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv