A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

A csiperke és más gombák háztáji termesztése

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 227 oldal
Sorozatcím: Kertünk, házunk, otthonunk
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-230-138-2
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A csiperke és más gombák háztáji termesztése
A gombát ma már mindenki szívesen fogyasztja egész éven át. Termesztése iránt is egyre nagyobb az érdeklődés. Az NDK-ban például ma már 100-120 ezren a ház körül állítják elő e különleges "zöldségfélét". A feltételek nálunk is adottak. Csupán meg kell tanulni a gondozás módját, hiszen alapvetően eltér más, fejlettebb növények termesztésétől.
A szerzők a termesztés általános ismeretei és a szakkifejezések magyarázata után külön-külön ismertetik az egyes fajok előállításának tudnivalóit. Ezek a fajok a következők: csiperkegombák, laskagombák, harmatgomba, rizsszalmagomba, fagomba, tőkegomba, akácgomba, rétgomba, pereszke és a kevésbé ismert fajok.
Ez a könyv hasznos segítőtársa lehet az eladásra termelőknek, s azoknak is, akik csupán a családi asztalt kívánják gazdagítani saját termesztésű gombával. A termesztés tudnivalóin kívül, az ínyencek számára érdekes recepteket is tartalmaz.

Tartalom

Előszó5
A gombák helye az élővilágban7
A gombák rendszere és szaporodása10
A gombák a táplálkozásban18
A gombatermesztés helyzete és kilátásai20
A gombák táplálkozása23
A táptalaj előkészítésének módjai27
Az aljzat átszövése és takarása29
A termőtestek képződésének környezeti feltételei30
A termesztés feltételei33
Alapanyagok34
Termesztőberendezések36
Szaporítóanyag (gombacsíra)40
Komposztált alapanyagokon termeszthető gombák42
Kétspórás csiperke vagy sampinyon (Agaricus bisporus)42
Termesztőberendezések és használatuk45
A hagyományos termesztési alapanyag (lótrágya) komposztálása52
Egyéb trágyák; a szintetikus komposzt és előkészítése58
A hőkezelésről60
Ágyazás, ágyak63
Csírázás64
Átszövés 66
Takaróanyag, takarás67
Takarástól a micélium megjelenéséig (lappangás)70
A micélium megjelenése a takaróanyag felszínén (kifutás)71
Termésidő72
Ízletes vagy bocskoros csiperke (Agaricus bitorquis)85
Gyapjas tintagomba (Coprinus comatus)87
Hőkezelt alapanyagokon termeszthető gombák89
Késői laskagomba (Pleurotus ostreatus)90
Termesztőberendezések és használatuk91
Alapanyagok és előkészítésük97
Hőkezelés99
Csírázás101
Átszövés (hajtatás)104
Termőre fordítás105
Termésidő106
A floridai laskagomba (Pleurotus florida) és a hibrid fajták (P. ostreautsxP. florida)110
Erestönkű laskagomba (Pleurotus cornucopiae)112
Ördögszekér-laskagomba (Pleurotus eryngii)113
Egyéb laskafajok114
Hortobágyi csiperke (Agaricus macrosporoides)114
Hőkezelt alapanyagokon feltehetően termeszthető gombák116
Közvetlenül felhasználható alapanyagokon termeszthető gombák118
Óriás harmatgomba (Stropharia rugosoannulata)118
Termesztőberendezések120
A telepítés időpontja122
Alapanyagok és előkészítésük122
Ágyazás, csírázás123
Takarás, lappangás125
Termésidő127
A bocskorosgomba (Volvariella volvacea) termesztése129
Lila pereszke (Lepista nuda)132
A késői és a floridai laskagomba (Pleurotus ostreatus, P. florida) termesztése kukoricacsutkán, szalmán134
Késői laskagomba (Pleutorus ostreatus) termesztése faanyagon136
Ízletes tőkegomba (Kuehneromyces mutabilis) termesztése faanyagon143
Déli tőkegomba (Agrocybe aegerita) termesztése faanyagon144
Téli fülőke (Flammulina velutipes)145
Shii-ta-ke (Lentinus edodes) termesztése faanyagon147
Sterilizált alapanyagokon termeszhető gombák149
Kevésbé jelentős gombafajok152
Növényvédelem155
A kétspórás csiperke betegségei157
Vírusok157
Baktériumok158
Gyomgombák, versengő gombák159
Élősködő, parazita gombák164
Nem fertőző betegségek166
A kétspórás csiperke kártevői168
Fonálférgek168
Rovarok169
Pókszabásúak172
Egyéb kártevők173
A laskagomba károsítói173
A harmatgomba károsítói174
A fertőtlenítő- és növényvédő szerek használata175
A kétspórás csiperke vegyszeres növényvédelmi technológiája176
Termesztőhelyiségek, -berendezések fertőtlenítése176
Takaróanyag fertőtlenítése178
Kazalkezelések forgatások után178
Ágyazás, illetve csírázás utáni rovarölőszeres kezelés179
Takarás utáni gombaölőszeres kezelés179
Termésidő alatti gombaölőszeres kezelések180
Termésidő alatti rovarölőszeres kezelések180
Eszközök, szerszámok, járművek fertőtlenítése181
Az ízletes csiperke növényvédelme181
A késői laskagomba védeleme182
A harmatgomba védelme183
Hogyan készíthetünk gombacsírát?184
Tiszta tenyészetek készítése187
A gomba ismerete, begyűjtése187
Táptalajkészítés189
Oltás, tenyészetek fenntartása192
Köztes vívőanyag előállítása197
A csíra vivőanyag és annak beoltása199
Sterilizálás autoklávban200
Az autokláv működése és használata201
A szaporítóanyag megháromszorozása204
A gombák felhasználása206
Receptek207
Levesek207
Önálló ételek208
Gombás húsételek212
Feltételek213
Szendvicsek215
Saláták216
Felhasznált irodalom218
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv