A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Maróczy Géza élete és pályafutása

100 válogatott játszmával

Szerző
Róla szól

Kiadó: Sport Lap- és Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 197 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal és ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Midőn Maróczy Gézáról, minden idők legnagyobb magyar sakkozójáról ezt a szerény megemlékezést a sakkozók népes táborának átnyújtom, úgy érzem, senki sem fogja rossznéven venni, ha legmaradandóbb... Tovább

Előszó

Midőn Maróczy Gézáról, minden idők legnagyobb magyar sakkozójáról ezt a szerény megemlékezést a sakkozók népes táborának átnyújtom, úgy érzem, senki sem fogja rossznéven venni, ha legmaradandóbb személyes élményemet felelevenítem.
1928 telén, mint diák, szorgalmas látogatója voltam a Budapesti Sakk Körnek. Egy alkalommal itt ért az a megtiszteltetés, hogy Abonyi István, a magyar sakkozás akkori irányítója, bemutatott a hosszabb külföldi tartózkodás után hazatért nagymesternek. A világhíresség iránti tisztelet parancsolta elfogultságot a nagymester kedves, közvetlen szavai hamar feloldották bennem. Érdeklődött életkörülményeim, tanulmányi előmenetelem iránt és hangsúlyozta, hogy elsősorban az életre kell felkészülni. A sakkozás játék, bár a legszebb játék, de életcéllá tenni nem szabad. Biztatása, iránymutatása egy életre szóló elhatározást eredményeztek és szerény, de lelkes hívévé szegődtem a legnemesebb játéknak, amelyet a „homo ludens" saját szórakoztatására történelme során alkotott.
A személyes élményekre visszaemlékezve, nagy örömmel töltött el az a megtisztelő megbízatás, hogy Maróczy Géza életéről és sakkozói pályájáról emlékkönyvet írjak. Csak a feladat alaposabb átgondolása döbbentett rá arra, hogy talán erőmet és képességeimet meghaladó munkára vállalkoztam.
És ekkor Maróczy Géza ismét irányt mutatott. Könyveinek, tanulmányainak, elemzéseinek átnézése azt a gondolatot sugallta, hogy az ő tömör, de egyben szórakoztató stílusában kíséreljem meg a játszmák belső történésének és közel fél évszázadot átfogó tevékenységén keresztül a sakkjáték fejlődésének bemutatását.
Könyvem célja, hogy szerény emléket állítson kiemelkedő egyéniségének és játszmái bemutatásával újabb híveket szerezzen a sakkjátéknak. Hogy ez sikerült-e és milyen mértékben, annak eldöntését az olvasóra bízom. Vissza

Tartalom

Előszó3
Maróczy Géza 1870-1951. (életrajzi adatok)5
Maróczy Géza versenyeredményei9
"Így kezdtem" (1900 előtt)11
Váltakozó sikerek 1895-189812
A csúcs felé 1899-190028
Világversenyek élén 1902-190849
1902-190351
1904-190670
1907-191197
Újból a nemzetközi arénában127
Másodvirágzás139
A versenyzői pálya alkonyán169
Maróczy tanít189
Névmutató játszmakereséshez195
Megnyitásmutató196
Forrásmunkák197

Szily József

Szily József műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Szily József könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv