| Bevezetés | 5 |
| Fő a biztonság | 7 |
| Néhány jó tanács | 11 |
| Mire lesz szükségünk? | 14 |
| Egy kis üvegtechnika | 19 |
| Csodák - egy pohár vízben | 24 |
| Mi van az ivóvízben? | 24 |
| Tengervíz - folyami víz | 24 |
| A "makacs" étolaj | 26 |
| A víz "átváltozásai" | 26 |
| Fagyasztás jég nélkül | 28 |
| Hogyan lehet hűteni? | 29 |
| A színes kémia. Kémiai detektívek | 31 |
| Az elvarázsolt tinta | 31 |
| Mitől zöld a fű? | 33 |
| Válasszuk szét a tinta festékanyagait! | 34 |
| Kísérletek virágszirommal, golyóstollal, rosttollal | 35 |
| Készítsünk "nyomozó" oldatot! | 37 |
| Mit tud a lakmusz? | 38 |
| Nyomozzunk! | 38 |
| Varázsolj el az oldatainkat! | 39 |
| A tea is indikátor! | 41 |
| Készítsünk indikátort! | 41 |
| Indikátortérkép | 42 |
| Vizsgáljuk meg indikátortérképünk segítségével a különféle anyagok kémhatását! | 46 |
| Bűvészkedjünk! | 48 |
| Az üveg kémhatása | 49 |
| Az oldatok csodavilága | 50 |
| A színek pompája | 51 |
| Mekkora egy molekula? | 52 |
| Mekkorák a tejben lévő részecskék? | 53 |
| Sárga vagy piros? | 54 |
| Egy különleges oldat | 54 |
| Miért veszélyes a magas láz? | 55 |
| Elővigyázatosság a konyhában! | 56 |
| Növények növesztése - vegyész módra | 56 |
| Kémiai kiskert | 57 |
| Az "erős" borsó | 58 |
| Hogyan hatnak a mosószerek? | 59 |
| Habos oldat | 60 |
| Titkosírás - csodatinták | 62 |
| Titkosírás réz-szulfát-oldattal | 62 |
| Titkosírás kobalt-klorid-oldattal | 62 |
| Titkosírás fenolftaleines oldattal | 63 |
| Többször előhívható titkosírás | 63 |
| Titkosírás keményítőoldattal és jódtinktúrával | 64 |
| Eltűnő, többet elő nem hívható tinta | 64 |
| Világoszöld írást varázsolunk a papírlapra | 64 |
| Mosással sem tudunk megszabadulni tőle | 65 |
| Csináljunk töltőtolltintát | 65 |
| Bűvészkedés folyadékokkal | 66 |
| Vízből málnaszörp, málnaszörpből ismét víz | 66 |
| Egyszer málnaszörp, egyszer tiszta víz ömlik ki a pohárból! | 67 |
| Málnaszörpből narancslé, citromlé és tiszta víz? | 68 |
| A kémia szépségkirálynői: a kristályok | 70 |
| Csináljunk timsókristályt | 71 |
| Égszínkék kristályok | 71 |
| Kandiscukor - házilag | 72 |
| Készítsünk szép kristályokat! | 73 |
| Színes "jégvirágok" | 73 |
| Kristályosítás - egy pillanat alatt | 74 |
| Mitől kék a réz-szulfát-kristály? | 75 |
| A "kaméleon" - természetű kristály | 76 |
| Kémiai "időjós" | 76 |
| Kémikusszemmel a konyhában | 78 |
| Mi a különbség a zsír és az étolaj között? | 79 |
| Cukoroldatból - alkohol | 79 |
| A keményítő | 81 |
| Burgonyából - keményítő | 82 |
| Keményítő kimutatása burgonyában | 82 |
| Leleplezzük a tejfölhamisítókat | 82 |
| Mi történik a keményítővel? | 83 |
| A legősibb kémiai színjáték | 85 |
| A gyertyalángnak is van szerkezete | 85 |
| Miről árulkodik a gyújtópálca? | 86 |
| Gázgyár a láng belsejében | 86 |
| Kormozás gyertya lángjával | 86 |
| Kémiai lóversenypálya | 87 |
| "Fogadjunk, hogy nem tudod meggyújtani a selyempapírt!" | 88 |
| Zöld láng - sárga láng | 89 |