1.034.830

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Visszatérés, újrakezdés

Tudományos emlékülés 2006. november 23.

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 79 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN: 978-963-06-1913-4
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Holokauszt Emlékközpont 2006. november 23-án, a két nappal korábban megnyitott időszaki kiállításhoz kapcsolódva tudományos emlékülést tartott Visszatérés - újrakezdés címmel. Az ülésen... Tovább

Előszó

A Holokauszt Emlékközpont 2006. november 23-án, a két nappal korábban megnyitott időszaki kiállításhoz kapcsolódva tudományos emlékülést tartott Visszatérés - újrakezdés címmel. Az ülésen elhangzott előadások - amelyeket e kötetben adunk közre - a magyarországi zsidóság 1945-1947 közötti történetének néhány eddig még nem tárgyalt kérdését elemezték.
Az előadók arra törekedtek, hogy az időszaki kiállításon bemutatott dokumentumok, fényképek és tárgyak sugallta történeti képet új kutatási eredményekkel, eddig még feltáratlan forrásanyagok elemzésével és bemutatásával tegyék teljesebbé. Az előadások magas szakmai színvonala, a megfogalmazott gondolatok újszerűsége késztette arra az emlékközpontot, hogy nyomtatott formában is közreadja azokat. Mindezt annak reményében teszi, hogy az elhangzottak nemcsak bővítik a korszakról rendelkezésre álló tudományos eredmények tárházát, hanem egyúttal sokoldalúbban, árnyaltabban mutatják be a második világháborút követő években a magyarországi zsidóság helyzetét, lehetőségeit és törekvéseit. az előadók - neves kutatók és egyetemi oktatók - arra törekedtek, hogy őszintén, egyértelműen szóljanak a napjainkban is sokszor szemérmesen kezelt, több mint hat évtizeddel korábbi eseményekről, az esetenként a hallgatás falával körülvett tényekről.
Az előadások - részben időbeli korlátok miatt is - nem törekedhettek arra, hogy felvállalt témakörüket a maga sokoldalúságában, teljességében kibontsák, mégis legfontosabb jellemzőit, vitatott és vitatható vonásait felvázolták. Tették mindezt annak reményében, hogy ezzel elősegíthetik a további kutatásokat, tudományos véleménycserét.
Reméljük, hogy a konferencia előadásainak közreadása az előadók céljainak, törekvéseinek megvalósítását elősegíthette, és a Tisztelt Olvasó elé tárt történeti kép árnyaltabbá, sokszínűbbé válhatott. Vissza

Tartalom

Előszó5
Dr. Stark Tamás: Adatok a holocaust magyarországi áldozatainak számáról6
Dr. Tóth Judit: Az üldözöttek jogi rehabilitációja: torzó8
Szita Szabolcs: A deportáltak visszatérése és a közvélemény 1945-194643
Botos János: Az izraelita származásúak, vallásúak rehabilitációja 1944. december - 194764
Kovács Tamás: Menni vagy maradni? Zsidó kivándorlás a DEGOB-jegyzőkönyvek fényében73
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv