| Táplálkozástan | 5 |
| A táplálkozás | 5 |
| A tápanyagok | 5 |
| Energiát adó tápanyagok | 6 |
| Szénhidrátok | 6 |
| Zsírok | 8 |
| Építő tápanyagok | 9 |
| Fehérjék | 9 |
| Ásványi anyagok | 10 |
| Nátrium | 11 |
| Kálium | 11 |
| Kálcium | 11 |
| Foszfor | 11 |
| Magnézium | 12 |
| Vas | 12 |
| Szabályozó-védő tápanyagok | 12 |
| Vitaminok | 12 |
| Thiamin (B1-vitamin) | 12 |
| Riboflavin (B2-vitamin) | 13 |
| Piridoxin (B6-vitamin) | 13 |
| Niacin (nikotinsavamid) | 13 |
| Folsav | 13 |
| Pantoténsav | 14 |
| Cianokobalamin (B12-vitamin) | 14 |
| Aszkorbinsav | 14 |
| Axerton (retinol, A-vitmin) | 15 |
| Kalciferol (D-vitamin) | 15 |
| Tokoferol (E-vitamin) | 16 |
| Fillokinon (K-vitamin) | 16 |
| Nyomelemek | 16 |
| Jód | 16 |
| Fluor | 16 |
| Réz | 17 |
| Zink | 17 |
| A főbb élelmiszercsoportok táplálkozástani jellemzése | 17 |
| Hús, baromfi, hal | 17 |
| Tej és tejtermék | 18 |
| Tojás | 19 |
| Cereáliák | 19 |
| Főzelék- és zöldségfélék | 20 |
| Diók | 21 |
| Gyümölcsök | 22 |
| Zsírok és olajok | 22 |
| Cukrok és édességek | 22 |
| Élvezeti szerek, ízelítő anyagok | 23 |
| Alkoholos italok | 23 |
| A tápcsatorna és működése | 23 |
| Emésztés | 24 |
| A szájüreg szerepe az emésztésben | 24 |
| A nyelés | 24 |
| Emésztés a gyomorban | 25 |
| Emésztés a vékonybélben | 25 |
| A szénhidrátok, zsírok és fehérjék emésztése | 25 |
| A felszívódás | 26 |
| Aminósavak (fehérjék) felszívódása | 26 |
| A szénhidrátok felszívódása | 27 |
| A zsírok felszívódása | 27 |
| A víz és az ásványi sók felszívódása | 27 |
| A vitaminok felszívódása | 28 |
| A tápanyagok hasznosulása. Anyagcsere a sejtekben | 28 |
| Szénhidrát anyagcsere | 29 |
| Zsíranyagcsere | 31 |
| Fehérjeanyagcsere | 31 |
| Energia- és tápanyagszükséglet | 33 |
| Energiaszükséglet | 33 |
| Szénhidrátszükséglet | 37 |
| Zsírszükséglet | 38 |
| Fehérjeszükséglet | 38 |
| Folyadék- és ásványi sószükséglet | 39 |
| Vízszükséglet | 40 |
| Nátriumszükséglet | 40 |
| Káliumszükséglet | 40 |
| Kálciumszükséglet | 40 |
| Foszforszükséglet | 41 |
| Magnéziumszükséglet | 41 |
| Vasszükséglet | 41 |
| Vitaminszükséglet | 41 |
| Thiamin- (B1-vitamin) szükséglet | 42 |
| Riboflavin (B2-vitamin) szükséglet | 42 |
| Piridoxin- (B6-vitamin) szükséglet | 42 |
| Niacin- (nikotinsavamid) szükséglet | 42 |
| Folsavszükséglet | 42 |
| Pantoténsavszükséglet | 42 |
| Cianokoblamin- (B12-vitamin) szükséglet | 43 |
| Aszkorbinsav (C-vitamin) szükséglet | 43 |
| Axeroftol (retinol, A-vitamin) szükséglet | 43 |
| Kalciferol (D-vitamin) szükséglet | 44 |
| Tokoferol (E-vitamin) szükséglet | 44 |
| Fillokinon (K-vitamin) szükséglet | 44 |
| Az idős ember táplálkozásának sajátosságai | 44 |
| Időskorúak élelmezése | 51 |
| A diétás kezelés alapjai | 53 |
| A gyakorlatban előforduló legfontosabb diéták jellemzése | 55 |
| Kalória- fehérjegazdag diéta | 55 |
| Különleges szempontok az ételkészítésnél | 55 |
| Felhasználható nyersanyagok és élelmiszerek, illetve ételkészítési eljárások | 56 |
| Kalóriaszegény diéta | 57 |
| Felhasználható nyersanyagok és élelmiszerek, illetve ételkészítési eljárások | 58 |
| Fehérjeszegény diéta | 59 |
| Felhasználható nyersanyagok és élelmiszerek, illetve ételkészítési eljárások | 60 |
| Giordano-Gionvanetti diéta | 61 |
| Felhasználható nyersanyagok és élelmiszere, illetve ételkészítési eljárások | 61 |
| Zsírszegény diéta | 62 |
| Felhasználható nyersanyagok és élelmiszerek, illetve ételkészítési eljárások | 62 |
| Cukorbetegek diétája | 64 |
| Felhasználható élelmianyagok és ételkészítési eljárások | 64 |
| Nátriumszegény diéta | 66 |
| A diétában felhasználható élelmianyagok és ételkészítési eljárások | 67 |
| Folyékony diéta | 68 |
| Pépes diéta | 68 |
| Felhasználható nyersanyagok és élelmiszerek, illetve ételkészítési eljárások | 69 |
| Rostszegény diéta | 70 |
| Felhasználható nyersanyagok és élelmiszerek, illetve ételkészítési eljárások | 70 |
| Könnyű-vegyes diéta | 72 |
| Felhasználható nyersanyagok és élelmiszerek, illetve ételkészítési eljárások | 72 |
| Rostdús diéta | 73 |
| Gyümölcsnap | 74 |
| Purinaszegény diéta | 75 |
| Felhasználható élelmianyagok és ételkészítési eljárások | 75 |
| Élelmiszerek purinatartalma | 77 |
| A gyomor betegségei és diétás kezelésük | 77 |
| Gyomorhurut | 77 |
| Idült gyomorhurut | 78 |
| Fekélybetegség | 78 |
| Bélbetegségek | 81 |
| A vékony és vastagbél együttes gyulladása | 81 |
| Fekélyes vastagbélgyulladás | 81 |
| Székrekedés | 82 |
| Aranyér-betegség | 82 |
| A máj és epeutak megbetegedései | 83 |
| Idült májgyulladás | 83 |
| Epeútbetegségek | 83 |
| Epekövesség | 83 |
| Epehólyageltávolítás utáni állapot | 84 |
| Az anyagcsere és a táplálkozás betegségei | 84 |
| Cukorbetegség | 84 |
| Elhízás | 87 |
| Soványság | 88 |
| Köszvény | 88 |
| A vérkeringés szerveinek betegségei | 88 |
| Pangásos szívelégtelenség | 88 |
| Magasvérnyomás-betegség | 89 |
| Érelmeszesedés | 90 |
| Vénás trombózis és visszérbetegség | 90 |
| A vese betegségei | 91 |
| Heveny vesemedencegyulladás | 91 |
| Idült vesemedencegyulladás | 91 |
| Idült vesegyulladás | 91 |
| Veseelégtelenség | 91 |
| A vér és vérképző szervek betegségei | 92 |
| Vashinyos vérszegénység | 92 |
| Mozgásszervi betegségek | 93 |
| Csontlágyulás | 93 |
| Csontrikulás | 93 |
| Ajánlott ételkészítési eljárások | 93 |
| Főzés | 93 |
| Párolás | 94 |
| Gőzölés | 94 |
| Sütés | 94 |
| Sűrítés | 94 |
| Áttörés | 95 |
| Ízesítés | 96 |