1.035.014

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

'Fűben, fában...'

Művészi növényábrázolások a Somogyi-könyvtár régi és ritka könyveiben/Kiállítás a Somogyi-könyvtárban 2012. július 17-október 22.

Szerkesztő
Fotózta

Kiadó: Somogyi-könyvtár
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 36 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 14 cm
ISBN: 978-963-659-023-9
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér fotókkal. Kiállítási katalógus.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:
„Talán nints ollyan ember, a'ki ha meglát valamelly különös Fát, Füvet, vagy Virágot; annak megnézésébenn valami gyönyörűségét ne találná, és ne kívánná tudni minek hívják azt?... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:
„Talán nints ollyan ember, a'ki ha meglát valamelly különös Fát, Füvet, vagy Virágot; annak megnézésébenn valami gyönyörűségét ne találná, és ne kívánná tudni minek hívják azt? olvasható Diószegi Sámuel és Fazekas Mihály Magyar füvész könyvének (Debrecen, 1807) előszavában. A kiállítás plakátján a paprikát (Chili pepper, Capsicum) ábrázoló lap szerepel Leonhart Fuchs 1549-ben Párizsban megjelent növénytani művéből idézve. A választást az is indokolta, hogy századokkal később a fűszerpaprika Szeged és környéke híres és emblematikus növényévé vált. Szent-Györgyi Albert (1893-1986) orvos-biokémikus C-vitaminnal kapcsolatos, szegedi kutatásainak (melyekben fontos szerepet játszott a szegedi fűszerpaprika) eredményét 1937-ben ismerték el Nobel-díjjal. A Szegedi Tudományegyetemen azóta is folynak kutatások a szegedi paprikából (Capsicum annuum) kinyert anyagok gyógyászati felhasználásával kapcsolatban.
A kiállítás egyfajta tisztelgés a magyar tudomány 75 évvel ezelőtti, nagy sikere előtt, de az öt évszázad könyvritkaságaiból szerkesztett válogatás nem szaktudományi, hanem elsősorban művelődéstörténeti és könyvművészeti időutazást kínál.
A füvészkönyvek megőrizték az ókor tudósainak megfigyeléseit, az adott kor tudásával és egyre pontosabb ábrákkal bővítve azokat, így kiapadhatatlan forrásai a nyelvtörténet, a népi gyógyászat, gyógyszerészet és a képzőművészet iránti érdeklődésnek.
A könyvek ábrái különböző technikákkal készültek. A XV. században fametszeteken mintázták meg a növényeket, a metszeteket olykor kézzel kiszínezték. A festékkel sokszor, ha nem kellő gonddal készült a színezés, fontos, a növények azonosításához szükséges részleteket is lefedtek. (Ez történt a Bock Kreuter Buch esetében is, de az elnagyolt színezés hibáját feledteti, hogy Dávid Kandel, aki ehhez a kiadáshoz a fametszeteket készítette, a kötet fákkal foglalkozó részében kis életképekkel, emberekkel, állatokkal vette körül az ábrázolt növényt. Vissza
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
'Fűben, fában...' 'Fűben, fában...' 'Fűben, fában...'

Szép és tiszta példány.

Állapot:
980 ,-Ft
5 pont kapható
Kosárba
konyv