| Előszó | 9 |
| Statisztikai adatok | 10 |
| Alaktani fogalmak | 33 |
| A szőlőtőke földbeni részei | 33 |
| A szőlőtőke föld feletti részei | 34 |
| A tőke zöld részei | 36 |
| A szőlő életszakaszai és tenyészeti jelenségei | 38 |
| A környezet és a szőlő | 42 |
| A fényviszonyok | 42 |
| A hőviszonyok | 44 |
| Csapadék-nedvesség | 47 |
| A szőlő szárazságtűrése | 48 |
| A talaj nedvességtartalma | 49 |
| A levegő | 49 |
| A szél | 49 |
| A környezeti adottságokat módosító tényezők | 50 |
| A talaj | 51 |
| Az állományklíma | 51 |
| Szaporítás | 53 |
| Alapanyagok előállítása | 53 |
| Alanyvessző termesztése | 53 |
| Európai vessző termesztése | 56 |
| Gyökeres dugvány előállítása | 58 |
| Rügydugványozás | 61 |
| Gyökeres oltvány előállítása | 63 |
| Ládás oltvány | 63 |
| Kartonos oltvány | 67 |
| A tőkepótlás és az átoltás módjai | 69 |
| Tőkepótló bújtás | 70 |
| Tőkepótló döntés | 70 |
| Zöldoltás | 71 |
| Szemzés | 72 |
| Tőkenyakba oltás | 73 |
| Szabványok | 74 |
| Szaporítóanyag-forgalmazás | 75 |
| Telepítés | 76 |
| A telepítés megtervezésének fő szempontjai | 76 |
| Irányelvek a talajminta vételéhez | 77 |
| A fajta megválasztása | 78 |
| Talaj-előkészítés-forgatás | 80 |
| Talajfertőtlenítés | 80 |
| A sor- és a tőtávolság | 81 |
| A szaporítóanyag | 83 |
| Az ültetés | 83 |
| Ültetés fúróval | 83 |
| Ültetés gödörbe | 84 |
| Ültetés vízfúróval | 84 |
| Ültetés fóliatakarással | 84 |
| Az ültetvény támaszrendszere | 85 |
| Karós támasz | 85 |
| Huzalos támaszrendszer | 86 |
| A támberendezés fölszerelése | 87 |
| Fiatal ültetvény nevelése és ápolása | 92 |
| A magasművelésű szőlő kialakítása és ápolása | 92 |
| Ültetvények leltározása és értékelése | 96 |
| Nem termő szőlőültetvény beállítottságának megállapítása | 96 |
| Nem termő szőlőültetvény fejlettségének megállapítása | 98 |
| Metszés | 102 |
| Alaktani fogalmak | 102 |
| Egyéves fás részek | 103 |
| A rügy | 103 |
| Termékenységi együttható | 102 |
| Termőegyensúly | 106 |
| Terhelés | 106 |
| A rügyek termékenységének megállapítása | 110 |
| Tőkeművelésmódok | 111 |
| Keskenysoros szőlők tőkeművelésmódjai | 112 |
| Közepessoros szőlők tőkeművelésmódjai | 113 |
| Szélessoros szőlők tőkeművelémódjai | 117 |
| Metszésmódok | 121 |
| Rövidmetszések | 122 |
| Hosszúmetszések | 122 |
| A metszés technológiája | 123 |
| Lugas | 124 |
| A szőlő zöldmunkái | 125 |
| Hajtásválogatás | 125 |
| Kötözés | 126 |
| Csonkázás | 126 |
| Ültetvény korszerűsítése | 127 |
| Talajerő-gazdálkodás | 129 |
| A tápelemek szerepe és hatásuk | 130 |
| Nitrogén | 131 |
| Kálium | 133 |
| Foszfor | 133 |
| Magnézium | 134 |
| Vas | 134 |
| Kalcium | 134 |
| Kén | 134 |
| Mangán | 134 |
| Réz | 135 |
| Cink | 135 |
| Bór | 135 |
| Molibdén | 135 |
| A műtrágyázás alapelvei | 136 |
| Készlettrágyázás | 136 |
| Fenntartótrágyázás | 136 |
| Irányelvek a levélminta megszedéséhez | 141 |
| Szervestrágyázás | 142 |
| Permettrágyázás | 143 |
| A trágyázás ideje és módja | 144 |
| Talajművelés | 147 |
| Homoki szőlő talajművelése | 147 |
| Kötött talajú szőlők talajművelése | 148 |
| Vegyszeres gyomirtás | 149 |
| A vegyszeres gyomirtás problémái | 150 |
| Öntözés | 152 |
| A szőlő vízigénye | 152 |
| Az öntözés ideje | 153 |
| Az öntözés hatása | 153 |
| Fagyvédelem | 154 |
| A fagy előrejelzése | 154 |
| Az öntözővíz mennyisége | 155 |
| Az öntözés intenzitásának meghatározása | 155 |
| A szórófej intenzitásának meghatározása | 155 |
| Öntözési módok | 157 |
| A szőlő növényvédelme | 158 |
| A szerek kiválasztása | 158 |
| A permetezés előkészítése | 162 |
| Permetlékészítés | 162 |
| A védekezés | 162 |
| Növényvédelmi előírások | 167 |
| A szőlő betegségei | 168 |
| A szőlő kártevői | 170 |
| Vírusos megbetegedések | 172 |
| Baktériumos megbetegedés | 173 |
| Szőlőfajták | 175 |
| Az alanyfajták természetes értéke | 176 |
| A borszőlőfajták termesztési értéke | 185 |
| A csemegeszőlő-fajták termesztési értéke | 89 |
| Új szőlőfajták termesztési értéke | 189 |
| Fehérbor-szőlőfajták és klónok | 190 |
| Vörös bort adó fajták és klónok | 191 |
| Szaporításra ideiglenesen engedélyezett fajták és klónok | 191 |
| Fehérbor-fajták klónjai | 192 |
| Fehér bort adó új fajták | 192 |
| Vörös bort adó klónok | 192 |
| Csemegeszőlő-klónok | 193 |
| Csemegeszőlő-fajta | 194 |
| A szüret | 194 |
| Mikor érett a szőlő? | 194 |
| A borszőlő kézi szedése | 196 |
| A borszőlő gépi szüretelése | 97 |
| A gépi szüret költségei | 198 |
| Termésbecslés | 198 |
| Adatok a szőlőtermesztés gépesítéséhez | 200 |
| A termesztéstechnológia gépesítése 240-300 cm sortávolságú szőlőben | 201 |
| A termesztéstechnológia gépesítése 300 cm vagy nagyobb sortáv esetén | 202 |
| Szempontok a gazdaságosság értékeléséhez | 206 |
| A legfontosabb, szőlőtermesztéssel foglalkozó folyóiratok és időszakos kiadványok (Csizmadia Józsefné dr.) | 215 |
| Tárgymutató | 219 |