| Kiadó: | Kheirón '97 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. |
|---|---|
| Kiadás helye: | Debrecen |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott kemény papírkötés |
| Oldalszám: | 160 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 14 cm |
| ISBN: | 963-85790-2-1 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal. |
| Bevezetés | 5 |
| Szőlészet | 7 |
| Gondolatok telepítés előtt | 7 |
| A szőlő környezeti igénye | 7 |
| A szőlő helye a kiskerben | 9 |
| Milyen fajtákat telepítsnk? | 10 |
| Engedélyezett bor- és csemegőszőlő-fajták | 11 |
| Fehérborszőlő-fajták | 11 |
| Vörösborszőlő-fajták | 21 |
| Csemegeszőlő-fajták | 24 |
| Szőlőalanyok | 30 |
| Talaj-előkészítés és telepítés | 32 |
| Tereprendezés, talajjavítás | 32 |
| Alaptrágyázás, talajerő-utánpótlás | 34 |
| Támrendszerek a kiskertben | 36 |
| Ültetés | 40 |
| A szőlő metszése, művelési módok | 41 |
| Metszésmódok | 41 |
| A tőkeforma | 43 |
| A tőkeformák csoportosítása termesztési cél és mód szerint | 44 |
| Hagyományos tőkeformák | 44 |
| Intenzív tőkeformák | 46 |
| Lugasok kialakítása | 48 |
| A termő szőlő metszése, évközi talajmunkák, zöldmunkák | 52 |
| Metszés | 52 |
| Évközi talajmunkák | 54 |
| Zöldmunkák | 54 |
| A szőlő szaporítása | 57 |
| Növényvédelmi tanácsok | 61 |
| Általános tudnivalók | 61 |
| A szőlő leggyakoribb betegségei, kártevői | 63 |
| A szőlő növényvédelmek főbb fázisai | 66 |
| Növényvédelmi szerek a szőlőben | 66 |
| Vegyszeres gyomirtás | 68 |
| A szüret | 70 |
| Étkezési és csemegőszőlők szürete | 70 |
| A szőlő tárolása | 70 |
| A borszőlő szüretének időpontja | 71 |
| A szőlőfürtök, bogyók egészségi állapota | 74 |
| Borászat | 77 |
| A borfogyasztásról | 77 |
| A bor mint táplálék | 77 |
| A bor gyógyító hatása | 78 |
| A bor mértéktelen fogyasztásának hatása | 78 |
| A bor az étkezésben | 78 |
| A must és a bor összetétele | 80 |
| A must összetétele | 80 |
| A bor összetétele | 81 |
| A bor készítése | 87 |
| Tárolóhelyek, edények, eszközök, anyagok | 87 |
| A szőlőfeldolgozás fontosabb szabályai | 92 |
| Fehérborok készítése | 93 |
| A must erjedését befolyásoló tényezők és gyakorlati teendők | 102 |
| Vörösborok készítése | 104 |
| Minőségi követelmények | 108 |
| Alapvető borkezelési eljárások | 111 |
| Töltögetés | 111 |
| Fejtés | 112 |
| Kénezés | 113 |
| Derítés | 115 |
| Szűrés | 117 |
| Házasítás | 118 |
| A savtartalom szabályozása | 120 |
| Alkoholtartalom növelése (avinálás) | 122 |
| Cukortartalom szabályozása | 122 |
| Szín- és ízjavítás | 123 |
| Borhibák és borbetegségek | 125 |
| Borhibák | 125 |
| Borbetegségek | 127 |
| Borbírálat | 129 |
| A bor és a vendéglátás | 135 |
| Függelék | 141 |
| Felhasznált és ajánlott irodalom | 155 |
| Tartalom | 157 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.