A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig
Ginop popup ablak bezárása

Szőlészeti és borászati zsebkönyv

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 445 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 17 cm x 12 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal. Második, átdolgozott kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó3
Szőlészet
A világ szőlő- éb bortemelésének fontosabb adatai7
A különböző országok szőlőterületének és bortermelésének alakulása7
A kontinensek szőlőterületének és bortermelésének alakulása9
A világ összes szőlőterület és bortermelése az utóbbi években9
A különböző országok csemegeszőlő és szárított szőlő termelésének alakulása10
A kontinensek csemegeszőlő és szárított szőlő termelésének alakulása12
A világ összes csemegeszőlő és szárított szőlő termése az utóbbi években12
Az évi fejenkénti borfogyasztás a különböző szőlőtermesztő országokban13
Magyarország szőlő- és bortermelésének fontosabb adatai14
Magyarország szőlőterületének, bortermésének és kat. holdankénti átlagtermésének alakulása 1875-1956-ig14
A szőlőterület vidékenkénti és megyénkénti megoszlása 1956-ban16
A jelenlegi szőlő- és bortermelésünk néhány fontosabb adata16
Legfontosabb borszőlőfajtáink százalékos megoszlása17
A szőlőnövény és környezete18
A szőlő élettana18
A tápanyagforgalom18
Az évi vegetációs ciklus22
A szaporítás élettani kérdései26
A szőlőtermesztés éghajlati feltételei28
Teljes és hatásos hőösszegek29
A szőlő vegetációs jelenségei és a hőmérséklet összefüggései30
A szőlőtermesztés szempontjából fontos éghajlati adatok hazánkban31
Szőlőfajtaismeret32
Legfontosabb bor- és csemegeszőlő-fajtáink rövid jellemzése32
Legfontosabb alanyfajtáink jellemzői40
Borvidékek, bortermőhelyek42
Borvidékek43
Borvidékbe nem sorolt jó bortermőhelyek50
Csemegeszőlő-termesztési körzetek52
Telepítésre engedélyezhető csemegeszőlő-fajták jegyzéke53
Telepításre engedélyezhető egyéb minőségi borszőlő-fajták jegyzéke54
Termesztésre felhasználható szőlőfajták jegyzéke54
Telepítésre és felújításra engedélyezhető borszőlő-fajátk felhasználási helye55
Borvidékek, bortermőhelyek szőlőterülete55
Szőlőtelepítés, szőlőművelés, szőlőgazdasági üzemtan59
Szőlőtőkék száma és karószükséglet61
Telepítési rendszerek64
Korszerű tőkeművelési módok65
Huzalos támaszberendezések66
Szőlőgyökereztető iskolában elhelyezhető dugványok (vesszők, oltványok) száma 100 m hosszú sorokban77
A szaporító vesszők és oltványok szabványai85
A szőlőkarók tartósítása86
Munka- és anyagszükségleti adatok89
Havonkénti munkák sorrendje a szőlőben91
A szőlőművelés fontosabb szabányainak (MSz) jegyzéke99
A szőlőművelés gépesítése103
A gépesítés szükségességének okai104
Talajművelő eszközök és gépek108
Emberi fogat és gépi erejű talajművelés teljesítménye123
A növényvédelem gépesítése124
Szállítási munkák gépesítése131
A nagyüzemi szőlőtermelés gép-, eszköz- és igaerő szükséglete133
Talaj, trágyázás134
Talajjavítás, talajművelés134
Talajvédelem137
Talajmikrobiológia138
Trágyaszükséglet, trágyázási irányszámok139
Szőlőkórtan és védekezés147
A szőlő betegségei147
A szőlő kártevői158
A szőlő élettani betegségei165
A szőlőtermesztésben használatos növényvédőszerek168
Borászat
Erjedéstan, borbakteriológia177
Fajélesztős erjesztés és használati utasítás177
Különleges erjesztések181
A Szőlészeti Kutató Intézet szelektált magyar borélesztői és gyakorlati tulajdonságaik183
A leggyakoribb borbetegségek és hibák ismertetőjelei, okai és az ellenük való védekezés187
A borászat higiéniája (egészségtana)193
Borászati kémia196
A fajsúly és a fajtérfogat fogalma196
A must cukortartalmának meghatározása mustmérővel199
Mustfok átszámítási táblázatok202
A sűrített must cukortartalma, fajsjúlya, térfogata, Baumé-foka206
A magyar borok hat fontos alkotórésze és elemzési adatai209
A borok szeszfoka, extrakt-tartalma, számítások, táblázatok217
A borok szeszfokának meghatározása Malligand-féle készülékkel217
Borextrakt-táblázat224
A must és bor titrálható savtartalmának megállapítása230
A bor egyes alkotórészeinek határértékei231
Borkezelés, pincegazdaság232
A borgazdálkodásról szóló törvényerejű rendelet232
A bor előállítása és kezelése233
A must és bor javítása sűrített musttal, borpárlattal, mesterséges csemegeborok257
Különböző cukrotartalmú csemegeborok összeállítása 16 térfogatszázalék alkoholtartalommal265
Kénezési adatok269
Pincekénezés275
Derítés, színjavítás, savtompítás277
Keverék- vagy arányszámítás281
Borbírálat287
Havonkénti munkák a pincében289
Hordók ismertetése293
Szállítóhordók293
Ászokhordók301
Cementhordók306
Fémtartályok (fémtankok)309
Hordókkal kapcsolatos számítások, táblázatok312
Hordókkal kapcsolatos gyakoribb szakkifejezések324
Borgazdasági szabványjegyzék326
Borgazdasági gépek329
Szőlőzúzók, bogyózók, szállítószalagok, -csigák, cefreszivattyúk329
A gyakoribb sajtótípusok műszaki adatai334
Borfejtőgépek műszaki adatai335
Palackmosó-, töltő- záró- stb. gépek339
Borospalackok, ládák adatai342
Szőlő- és borgazdasági termékek feldolgozása351
Eltartási módok351
A csemegeszőlő-eltartás módjai351
A must sűrítése354
Borseprő, törköly365
Alkoholometria377
Alkoholfajsúly- és térfogat táblázatok377
A borpárlat és pálinkák hígítása megfelelő szeszfokra391
Fizikai táblázatok397
Összehasonlító táblázatok397
Gazdasági táblázatok405
Építkezési anyagok405
Szerkezeti anyagok414
Tömlők418
Szállítási adatok421
Mértani számítások425
Területszámítások425
Méter-rendszer430
Műszaki mértékegységek432
Síkmértan, terület, felület433
Testmértan, térfogat, köbtartalom435
Irodalomjegyzék437
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Szőlészeti és borászati zsebkönyv Szőlészeti és borászati zsebkönyv Szőlészeti és borászati zsebkönyv Szőlészeti és borászati zsebkönyv Szőlészeti és borászati zsebkönyv

A borító kopott, a lapélek foltosak. Könyvtári könyv volt.

Állapot: Közepes
7.080 Ft
5.660 ,-Ft 20
28 pont kapható
Kosárba
10-100% kedvezmény!