| Előszó | 3 |
| Szőlészet | |
| A világ szőlő- éb bortemelésének fontosabb adatai | 7 |
| A különböző országok szőlőterületének és bortermelésének alakulása | 7 |
| A kontinensek szőlőterületének és bortermelésének alakulása | 9 |
| A világ összes szőlőterület és bortermelése az utóbbi években | 9 |
| A különböző országok csemegeszőlő és szárított szőlő termelésének alakulása | 10 |
| A kontinensek csemegeszőlő és szárított szőlő termelésének alakulása | 12 |
| A világ összes csemegeszőlő és szárított szőlő termése az utóbbi években | 12 |
| Az évi fejenkénti borfogyasztás a különböző szőlőtermesztő országokban | 13 |
| Magyarország szőlő- és bortermelésének fontosabb adatai | 14 |
| Magyarország szőlőterületének, bortermésének és kat. holdankénti átlagtermésének alakulása 1875-1956-ig | 14 |
| A szőlőterület vidékenkénti és megyénkénti megoszlása 1956-ban | 16 |
| A jelenlegi szőlő- és bortermelésünk néhány fontosabb adata | 16 |
| Legfontosabb borszőlőfajtáink százalékos megoszlása | 17 |
| A szőlőnövény és környezete | 18 |
| A szőlő élettana | 18 |
| A tápanyagforgalom | 18 |
| Az évi vegetációs ciklus | 22 |
| A szaporítás élettani kérdései | 26 |
| A szőlőtermesztés éghajlati feltételei | 28 |
| Teljes és hatásos hőösszegek | 29 |
| A szőlő vegetációs jelenségei és a hőmérséklet összefüggései | 30 |
| A szőlőtermesztés szempontjából fontos éghajlati adatok hazánkban | 31 |
| Szőlőfajtaismeret | 32 |
| Legfontosabb bor- és csemegeszőlő-fajtáink rövid jellemzése | 32 |
| Legfontosabb alanyfajtáink jellemzői | 40 |
| Borvidékek, bortermőhelyek | 42 |
| Borvidékek | 43 |
| Borvidékbe nem sorolt jó bortermőhelyek | 50 |
| Csemegeszőlő-termesztési körzetek | 52 |
| Telepítésre engedélyezhető csemegeszőlő-fajták jegyzéke | 53 |
| Telepításre engedélyezhető egyéb minőségi borszőlő-fajták jegyzéke | 54 |
| Termesztésre felhasználható szőlőfajták jegyzéke | 54 |
| Telepítésre és felújításra engedélyezhető borszőlő-fajátk felhasználási helye | 55 |
| Borvidékek, bortermőhelyek szőlőterülete | 55 |
| Szőlőtelepítés, szőlőművelés, szőlőgazdasági üzemtan | 59 |
| Szőlőtőkék száma és karószükséglet | 61 |
| Telepítési rendszerek | 64 |
| Korszerű tőkeművelési módok | 65 |
| Huzalos támaszberendezések | 66 |
| Szőlőgyökereztető iskolában elhelyezhető dugványok (vesszők, oltványok) száma 100 m hosszú sorokban | 77 |
| A szaporító vesszők és oltványok szabványai | 85 |
| A szőlőkarók tartósítása | 86 |
| Munka- és anyagszükségleti adatok | 89 |
| Havonkénti munkák sorrendje a szőlőben | 91 |
| A szőlőművelés fontosabb szabányainak (MSz) jegyzéke | 99 |
| A szőlőművelés gépesítése | 103 |
| A gépesítés szükségességének okai | 104 |
| Talajművelő eszközök és gépek | 108 |
| Emberi fogat és gépi erejű talajművelés teljesítménye | 123 |
| A növényvédelem gépesítése | 124 |
| Szállítási munkák gépesítése | 131 |
| A nagyüzemi szőlőtermelés gép-, eszköz- és igaerő szükséglete | 133 |
| Talaj, trágyázás | 134 |
| Talajjavítás, talajművelés | 134 |
| Talajvédelem | 137 |
| Talajmikrobiológia | 138 |
| Trágyaszükséglet, trágyázási irányszámok | 139 |
| Szőlőkórtan és védekezés | 147 |
| A szőlő betegségei | 147 |
| A szőlő kártevői | 158 |
| A szőlő élettani betegségei | 165 |
| A szőlőtermesztésben használatos növényvédőszerek | 168 |
| Borászat | |
| Erjedéstan, borbakteriológia | 177 |
| Fajélesztős erjesztés és használati utasítás | 177 |
| Különleges erjesztések | 181 |
| A Szőlészeti Kutató Intézet szelektált magyar borélesztői és gyakorlati tulajdonságaik | 183 |
| A leggyakoribb borbetegségek és hibák ismertetőjelei, okai és az ellenük való védekezés | 187 |
| A borászat higiéniája (egészségtana) | 193 |
| Borászati kémia | 196 |
| A fajsúly és a fajtérfogat fogalma | 196 |
| A must cukortartalmának meghatározása mustmérővel | 199 |
| Mustfok átszámítási táblázatok | 202 |
| A sűrített must cukortartalma, fajsjúlya, térfogata, Baumé-foka | 206 |
| A magyar borok hat fontos alkotórésze és elemzési adatai | 209 |
| A borok szeszfoka, extrakt-tartalma, számítások, táblázatok | 217 |
| A borok szeszfokának meghatározása Malligand-féle készülékkel | 217 |
| Borextrakt-táblázat | 224 |
| A must és bor titrálható savtartalmának megállapítása | 230 |
| A bor egyes alkotórészeinek határértékei | 231 |
| Borkezelés, pincegazdaság | 232 |
| A borgazdálkodásról szóló törvényerejű rendelet | 232 |
| A bor előállítása és kezelése | 233 |
| A must és bor javítása sűrített musttal, borpárlattal, mesterséges csemegeborok | 257 |
| Különböző cukrotartalmú csemegeborok összeállítása 16 térfogatszázalék alkoholtartalommal | 265 |
| Kénezési adatok | 269 |
| Pincekénezés | 275 |
| Derítés, színjavítás, savtompítás | 277 |
| Keverék- vagy arányszámítás | 281 |
| Borbírálat | 287 |
| Havonkénti munkák a pincében | 289 |
| Hordók ismertetése | 293 |
| Szállítóhordók | 293 |
| Ászokhordók | 301 |
| Cementhordók | 306 |
| Fémtartályok (fémtankok) | 309 |
| Hordókkal kapcsolatos számítások, táblázatok | 312 |
| Hordókkal kapcsolatos gyakoribb szakkifejezések | 324 |
| Borgazdasági szabványjegyzék | 326 |
| Borgazdasági gépek | 329 |
| Szőlőzúzók, bogyózók, szállítószalagok, -csigák, cefreszivattyúk | 329 |
| A gyakoribb sajtótípusok műszaki adatai | 334 |
| Borfejtőgépek műszaki adatai | 335 |
| Palackmosó-, töltő- záró- stb. gépek | 339 |
| Borospalackok, ládák adatai | 342 |
| Szőlő- és borgazdasági termékek feldolgozása | 351 |
| Eltartási módok | 351 |
| A csemegeszőlő-eltartás módjai | 351 |
| A must sűrítése | 354 |
| Borseprő, törköly | 365 |
| Alkoholometria | 377 |
| Alkoholfajsúly- és térfogat táblázatok | 377 |
| A borpárlat és pálinkák hígítása megfelelő szeszfokra | 391 |
| Fizikai táblázatok | 397 |
| Összehasonlító táblázatok | 397 |
| Gazdasági táblázatok | 405 |
| Építkezési anyagok | 405 |
| Szerkezeti anyagok | 414 |
| Tömlők | 418 |
| Szállítási adatok | 421 |
| Mértani számítások | 425 |
| Területszámítások | 425 |
| Méter-rendszer | 430 |
| Műszaki mértékegységek | 432 |
| Síkmértan, terület, felület | 433 |
| Testmértan, térfogat, köbtartalom | 435 |
| Irodalomjegyzék | 437 |