| Előszó | 3 |
| Szőlészet | |
| Statisztikai kimutatás az egyes országokban | 7 |
| Európa szőlőterülete és bortermése | 7 |
| Afrika szőlőterülete és bortermése | 7 |
| Ázsia szőlőterülete és bortermelése | 8 |
| Amerika szőlőterülete és bortermése | 8 |
| Ausztrália szőlőterülete és bortermése | 9 |
| A világ összes szőlőterülete és bortemése 1953-ban | 9 |
| Magyarország szőlőterülete és bortermése (1861-1949) | 10 |
| Szőlő állapot és számszerű becslése | 13 |
| Szőlészeti klimatológia, meteorológia | |
| A szőlő tenyészetének éghajlati feltételei | 14 |
| Szőlőtermesztés szempontjából fontos éghajlati adatok hazánkban | 16 |
| A hőmérséklet változása a szőlő tenyészete szempontjából | 16 |
| Napfénytartam órákban a tenyészeti idő alatt (30 évi átlag) | 19 |
| Fagyveszély-táblázat (füstöléshez) | 24 |
| A talajok hőgyűjtő képessége és hőkisugárzása | 25 |
| Ampelográfia (Szőlőfajta-ismeret) | |
| A fontosabb szőlőfajták rövid leírása | 27 |
| A különböző szőlőfajták művelési és metszési módja, érési idejük | 34 |
| Az amerikai alanyfajták jellemző tulajdonságai | 35 |
| Minőségi borvidékeink szőlőtalajai alanyfajták szerint | 36 |
| Az egyes borvidékekre engedélyezett szőlőfajták | 36 |
| Szőlőtelepítés, szőlőművelés, szőlőgazdasági üzemtan | |
| A szőlőtőkék száma, valamint a karószükséglet 1 magyar holdon | 38 |
| A szőlőtőkék száma, valamint a karószükséglet 1 kat. holdon | 39 |
| A szőlőtőkék száma, valamint a karószükséglet 1 hektár területen | 40 |
| Szőlőgyökereztető iskolában elhelyezhető dugványok (vesszők, oltványok) száma 100 m hosszú sorokban | 41 |
| Huzaltámasz-anyagszükséglet 1 kat. hold (5755 m2) területen | 43 |
| 100 m hossú terület huzaltámasz anyagszükséglete | 44 |
| A szaporító vesszők és oltványok szabványai | 44 |
| Sima szőlővesszők osztályozása | 45 |
| Gyökeres európai vesszők és gyökeres amerikai alanyvesszők osztályozása | 45 |
| Gyökeres szőlőoltványok osztályozása | 46 |
| A szőlőkarók tartósítása | 46 |
| A különböző fából készült karók élettartama | 47 |
| 1 kat. hold szőlő rendszeres évi megművelésére szükséges munkanap | 48 |
| A szőlőműveléssel kapcsolatos nem rendszeres munkáknál | 49 |
| Napi talajművelő és növényvédő gépek teljesítménye különböző talajokban | 52 |
| Szőlő talajművelő és növényvédő gépek teljesítménye különböző talajokon | 52 |
| 1. kat. hold termőszőlő anyagszükséglete | 54 |
| Havonkénti munkák sorrendje a szőlőben | 54 |
| A szőlőművelés fontosabb szabványainak (MNOSZ) jegyzéke | 56 |
| Talajtani ismeretek | |
| Talajjavítás, talajművelés, talajvédelem | 58 |
| Talajmikrobiológia | 60 |
| Trágyaszükséglet, trágyzási irányszámok | 61 |
| Évi közepes szőlőterméssel kivont tápanyagok a talajból | 63 |
| A szőlőfürt vegyi elemzési adatai 1 kg-ban | 63 |
| A szőlőlevél vegyi elemzése | 63 |
| A különböző állatnemek évi trágyatermelése | 65 |
| A különféle szervestrágya-anyagok százalékos összetétele | 66 |
| Szervetlen trágyafélék százalékos összetétele | 67 |
| Szőlőkórtan és védekezés | |
| A szőlő betegségei, kártevői és az ellenük való védekezés | 68 |
| A szőlő élettani betegségei | 76 |
| A peronoszpórajelző állomások felszerelése és működése | 77 |
| Peronoszpóra előrejelzése a lappangási idő alapján | 79 |
| A bordóilé helyes elkészítése | 80 |
| Peronoszpóra-naptár-táblázatának mintája | 82 |
| A védőszerek ismertetetése és szabványa | 83 |
| A rézgálic-oldat Baumé-foka és 100 liter oldat kristályos rézgálictartalma | 85 |
| A híg oltott mész, mésztej Baumé-foka és 100 literben szalonnás oltott mésznek megfelelő kg | 85 |
| Borászat | |
| Erjedéstan, borbakteriológia | |
| Fajélesztős erjesztés és használati-utasítás | 89 |
| Az anyaélesztő készítése | 90 |
| A must beoltása | 90 |
| Nagyobb mennyiségű must beoltása | 91 |
| A fajélesztő használata hosszabb ideig tartó szüretnél | 91 |
| Az anyaélesztő mennyisége | 92 |
| A must beoltásakor leggyakrabban elkövetett hibák | 92 |
| Különleges erjesztések | 92 |
| A Szőlészeti Kutatóintézet szelektált magyar borélesztői és gyakorlati tulajdonságaik | 94 |
| A leggyakoribb borbetegségek és hibák ismertetőjelei, okai és az ellenük való védekezés | 97 |
| A borászat higiéniája (egészségtana) | 101 |
| A borgazdaságban használatos fertőtlenítő szerek | 102 |
| Borászati kémia | |
| Egyszerű borászati kémiai laboratóriumi felszerelések | 104 |
| Vegyszerek | 107 |
| A fajsúly és fajtérfogat összefüggése | 108 |
| A must fajsúlya és fajtérfogata 15 C/15 C alapon | 110 |
| A magyar mustfokmérő cukorfoka s kierjedés után várható szeszfok és szorzószámai | 111 |
| A mustfok átszámítása szeszfokra | 112 |
| A szeszfok visszaszámítása mustfokra | 113 |
| Az Öchsle-féle német mustfokok összehasonlítása a magyar musfokokkal | 114 |
| Hőmérsékleti korrekció a magyar mustfokmérőhöz | 115 |
| A magyar borok hat fontos alkotórészének gyakorisága százalékban | 115 |
| A bor kémiai összetételének rendellenességei | 116 |
| A tokaji borok minőségi osztályozása | 118 |
| Tokaji borok elemzési adatai | 119 |
| A külföldi csemegeborok határértékei | 119 |
| A különboző alkohol- és extrakttartalmu borok átlagos fajsúlya | 120 |
| Az édes borok fajsúlya, Baumé-foka különböző alkohol- és cukortartalommal | 122 |
| A borok szeszfokának meghatározása Malligand-féle készülékkel | 122 |
| A víz és bor forráspontjának változása a légnyomás, illetve tengerszint magassága szerint | 124 |
| Borextrakt táblázat | 125 |
| A különböző curkortartalmú borok Malligand-foka hígítás nélkül és hígítással | 126 |
| Hőmérsékleti korrekciók a borextrakt helyesbítésére | 127 |
| Alkoholtáblázat a 15 C-on mért desztillátum fajsúlyára és 15 C-ú vízre vonatkoztatva (Windisch-féle) | 128 |
| Meghatározva a Pálinkás-féle borextraktmérővel és aszúmérővel | 129 |
| A tökéletlenül erjedt mustokban, vagy az édes borokban levő cukor kierjedése után várható alkoholemelkedés | 130 |
| Fajsúlymeghatározás fokolóműszer nélkül | 130 |
| A szőlőbogyó cukor- és savtartartalma a növekedés és érés folyamán | 131 |
| A must és a bor titrálható savtartalmának megállapítása | 131 |
| A bor (must) fagyáspontja | 132 |
| Az egyik fagyasztott bor összetétele | 133 |
| A bor szénsavelnyelő képessége | 133 |
| A bor egyes alkotórészeinek határértékei hazai és külföldi viszonylatban | 134 |
| Alkoholtartalom | 134 |
| A bor javítása borpárlattal vagy finom szesszel | 134 |
| A sűrített must felhasználása és a csemegeborok cukortartalma | 135 |
| Cukormentes extrakttartalom | 135 |
| Glicerintartalom | 135 |
| Illósavtartalom | 136 |
| Kéndioxidtartalom | 136 |
| Réz- és cinkártalom | 136 |
| Tartósítószerek | 136 |
| Borvidékeink | 137 |
| Borkezelés, pincegazdaság | 139 |
| A bortörvény legfontosabb rendelkezése | 139 |
| Mustnyeredék százaléka a zúzás és sajtolások során | 141 |
| Kitermelési adatok | 142 |
| A szőlőfajták térfogatsúlya | 143 |
| A bor javítása sűrített musttal | 143 |
| A must javítása sűrített musttal | 145 |
| A must javítása sűrített musttal típus- és csemegeborok erjesztés útján való készítése | 146 |
| A bor javítása borpárlattal | 147 |
| A must kénezési táblázata | 148 |
| A bor javítása borpárlattal | 147 |
| A must kénezési táblázata | 151 |
| Kénessav-oldatok fajsúlya és kéndioxid-tartalma | 153 |
| A kénezőanyagok kén- és SO2-tartalma | 153 |
| Különböző cukortartalmú csemegeborok (ürmös) összeállítása 16 térfogatszázalék alkoholtartalommal | 154 |
| Borpárlattal | 154 |
| Borpárlattal és fagyasztott borral | 154 |
| Fagyasztott borral | 154 |
| Csemegebor összeállítása különböző szesztartalmú alapborokkal | 155 |
| Borderítőszerek alkalmazása | 157 |
| Fehér borok festése | 158 |
| A bor savtartalmának tompítása | 158 |
| Erjedési és szállításai űr a hordóban | 159 |
| A must térfogatának csökkenése és a keletkező szénsavgáz mennyisége az erjedés folyamán | 159 |
| A borok hőokozta térfogatváltozása | 160 |
| A must és bor adás-vétele súly szerint | 160 |
| A must átszámítási táblázata (kilogrammról literre és literről kilogrammra) | 161 |
| Kierjedt, cukormentes bor átszámítása | 162 |
| Curkortartalmú édes bor átszámítása | 162 |
| Keverék- vagy arányszámítás | 163 |
| A bor keverési adatai | 165 |
| Borgazdasági veszteségek | 169 |
| A mustnál és a bornál előálló veszteségek | 170 |
| A borminták kívánatos hőmérséklete érzékszervi vizsgálatokkal | 171 |
| A borok érzékszervi bírálatának helyes sorrendje | 171 |
| Különböző rendeltetésű pincék évi hőingadozása | 172 |
| Borospince levegőjének páratartalma | 172 |
| Pincekénezés | 173 |
| Üres hordók kénezése | 173 |
| Havonkénti munkák a pincében | 173 |
| A hordók ismertetése | |
| Fontosabb előírások szállítóhordók készítésére | 175 |
| Akonadugó és keresztakona | 175 |
| Nagy gönci hordó | 175 |
| A szállítóhordók méretei | 176 |
| A fahordók térfogat- és felületviszonya | 176 |
| A hordók űrtartalmának kiszámítása képletekkel | 177 |
| Borszállító hordók szabványa | 178 |
| Az ászokhordók méretei | 179 |
| A hordók űrtartalmának meghatározása táblázattal | 180 |
| Darabban levő fahordók folyadéktartalmának egyszerű kiszámítása | 181 |
| Darabban levő hordó folyadéktartalmának megállapítása | 182 |
| Az ászokhordók elhelyezése (helyszükséglete) a pincében | 187 |
| A szállítóhordók akolása (hitelesítése) házilag, a betöltött víz súlya alapján | 188 |
| A hordók űrtartalmának vagy darabban levő borok mennyiségének kiszámítása Meievic-féle hordómérővel | 189 |
| Különböző alakú és nagyságú kádak belső méretei | 190 |
| Az abroncsvas métersúlya és súlymétere | 191 |
| Kádárfával kapcsolatos köbméterszámítások | 192 |
| Az ászokgerendák méretei | 193 |
| Külföldi hordók | 193 |
| Magyar hordók | 194 |
| Hordóval kapcsolatos gyakoribb szakkifejezések | 194 |
| Borgazdasági szabványjegyzék | 195 |
| Borgazdasági géptan | |
| Az energia (munka) különböző egységeinek összefüggése | 198 |
| Hazai gyártású, kézi szőlőzúzógépek adatai | 198 |
| Zúzó-bogyozógépek teljesítménytáblázata | 198 |
| Gumihevederes szállítószalag műszaki jellemzői | 199 |
| Serleges elevátorok adatai | 199 |
| Szállítócsigák | 20 |
| Elevátorral kapcsolt törkölygépek műszaki adatai | 200 |
| Sajtókosarak jellemző adatai | 201 |
| A gyakoribb sajtótípusok műszaki adatai | |
| Hazai gyártású kézi, különbzékemeltyűs (differenciális) sajtók | 202 |
| Röck-féle különbzékemeltyűs (differenciális) sajtók | 202 |
| Felsőnyomású hidraulikus sajtók | 203 |
| Hazai gyártású, átfordítható kosarú, alsónyomású hidraulikus sajtók | 203 |
| Hollmann-féle hidraulikus sajtófejek | 203 |
| Folytonos möködésű sajtók | 204 |
| A sajtók kosárnyomásának kiszámítása | 204 |
| Csavarventillátorok teljesítmnénye | 205 |
| Prészszivattyúk műszaki adatai | 206 |
| Centrifugális ventillátorok (exhausztorok) teljesítménye | 207 |
| Borfejtőgépek műszaki adatai | 207 |
| Derítőcsövek és fejtőtömlők műszaki adatai | 208 |
| Centrifugálszivattyúk | 209 |
| Szűrők teljesítménye és műszaki adatai | 209 |
| Nyílt azbesztszűrők | 209 |
| Szeparátorok teljesítménytáblázata | 210 |
| Zárt, szitakeretes azbesztszűrők | 210 |
| A lapszűrők fontos műszaki adatai és teljesítménye | 211 |
| Szűrőlapátokkal elérhető szűrlet-tisztaság | 211 |
| Hazai gyártmányú hűtőaggregátok és kompresszorok adatai | 212 |
| Hengeres palackáztatógépek teljesítménye | 215 |
| Kénessavas öblítőgépek teljesítménye | 216 |
| Kefés palacmosó gépek teljesítménye | 216 |
| Öblítőgépek teljesítményei | 216 |
| Vízsugár palackmosó- és öblítőgépek teljesítménye | 217 |
| Palacktöltőgépek teljesítménye | 217 |
| 1000 db literes palack víz-, gőz- és energiaszükséglete | 218 |
| Palackelzárógépek teljesítménye | 218 |
| Szabványosított borospalackok mérete és súlya | 218 |
| Nem szabányosított (régi) borospalackok mérete és súlya | 219 |
| 50-es borosláda elkötőelemének méretei | 219 |
| Szalma- és gyékénytokok mérete és súlya | 219 |
| Borosládák méretei | 220 |
| Palackszállító ládák méretei és átlagsúlyuk | 220 |
| Szőlő- és borgazdasági melléktermékek feldolgozása | |
| A csemegeszőlő-eltartás módjai | 223 |
| Szőlőaszalás és mazsolakészítés | 224 |
| A must sűrítése | 226 |
| A mustsűrítő-készülék típusai (rajz) | 227 |
| Hőmérsékleti korrekciók a sűrített must fokolásakor | 232 |
| 1 kg bizonyos cukorfokú sűrített must előállítására szükséges híg must literben | 234 |
| A szőlőtörköly kocsány, héj és mag aránya szőlőfajták szerint | 237 |
| A törköly komplex feldolgozásának munkamenete (rajz) | 238 |
| A borseprő célszerű feldolgozásának munkamenete (rajz) | 239 |
| A borkő (káliumbitartarát) oldhatósága különböző hőmérsékleten | 240 |
| A borseprő kitermelése, sajtolása | 240 |
| A borkősavgyártás nyersanyagainak borkősav tartalma | 240 |
| Alkoholometria | |
| Különböző fokú alkoholok fajsúlya és fajtérfogata 15C/15C-on | 243 |
| A különboző térfogatszázalékú alkoholok mérése (fokolása) 15 R = 15 C-tól eltérő hőmérsékleten | 244 |
| 100 kg igazi szeszfokú szesz (párlat) hány hektoliterfoknak felel meg? | 246 |
| 100 liter igazi szeszfokú szesz, (párlat) térfogatának változása különböző hőmérsékleten a 15 R = 15C alaptérfogathoz viszonyítva | 248 |
| A borkpárlat (konyak) és pálinkák hígítása megfelelő szeszfokra | 253 |
| A 90-96 térfogatszázalékos borpárlat, finom szesz hígítása bizonyos szeszfokra | 255 |
| Fizikai táblázatok | |
| Fontosabb anyagok fajsúlya | 259 |
| Fontosabb anyagok olvadás- és forráspontja | 262 |
| A gyakorlatban előforduló gázok fajsúlya | 264 |
| A Baumé- és Balling-fok összehasonlítása a fajsúllyal | 265 |
| A víz fajsúlya és fajtérfogatra különböző hőmérsékleten | 267 |
| A víz forráspontja légritkított térben (vákuum) és nyomáson | 268 |
| A Celsius, Réaumur- és Fahrenheit-féle hőmérők összehasonlítása | 269 |
| Fémek, fák stb. hőokozta kiterjedése | 271 |
| Egyéb anyagok | 271 |
| Gazdasági táblázatok | |
| Egyszerűbb építkezéi munkák anyagszükséglete | 275 |
| Építkezési anyagok térfogatsúlyra (y) és hővezetési tényezője | 276 |
| Különféle fanemű tüzelőanyagok fűtőértéke | 278 |
| Gazdasági fogatok teljesítménye | 279 |
| Szállítóeszközökre rakható mennyiségek | 280 |
| Mértani számítások | |
| Területszámítások egységek szerint | 283 |
| A négyszögölek, kat. holdak és magyar holdak négyzetméterben | 284 |
| A kat. hold és magyar hold pontos átszámítása hektárra és viszont | 285 |
| Átszámítás kat. holdról magyar holdra és viszont | 286 |
| Méter-rendszer | 286 |
| Hosszmérték | 288 |
| Területmértékek | 289 |
| Űrmértékek, köbmértékek | 289 |
| Súlymértékek | 291 |
| Síkmértan, terület, felület | 291 |
| Testmértan, térfogat, köbtartalom | 293 |
| Szőlészeti-borászati szakkönyvek | 295 |