1.034.795

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A szentesi Magyar Állami Horváth Mihály Gimnázium évkönyve az 1946-47. tanévről és az 1945-46. tanév rövid ismertetése

Szerkesztő
,
Kiadó:
Kiadás helye: Szentes
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 43 oldal
Sorozatcím: A szentesi Magyar Állami Horváth Mihály Gimnázium évkönyve
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:
Az 1945 - 46-os tanítási év rövid története
A tanítás szeptember 10-én kezdődött és december 14-ig rendtartásszerűen folyt. A karácsonyi szünet a VII-VIII. osztály számára... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:
Az 1945 - 46-os tanítási év rövid története
A tanítás szeptember 10-én kezdődött és december 14-ig rendtartásszerűen folyt. A karácsonyi szünet a VII-VIII. osztály számára január 14-én zárult. Ezek hetenkint négy napon át, a többi osztályok pedig február 4-től kezdődően heti két tanítási napon részesültek oktatásban. Március 14 én zárult a csökkentett tartamú tanítás. Április 5-6. lelkigyakorlatok, április 19-23. húsvéti szünet, május 31, június 1-2-án érettségi írásbeli vizsgálatok, június 17-20. napjain pedig a szóbeli érettségi vizsgálatok voltak. Június 21-24. napjain összefoglalás, 26-án évzárás, 27-28-án beírások. Tanítási szünet volt még okt. 6-án, március 15-én, április 4-én, május elsején.
Évközben kaptuk a hírt, hogy dr. Dózsa Károly iskolaorvosunk a szörnyű világégésnek idegen földön áldozata lett. Több mint húsz esztendeig volt az intézet orvosa és egészségtantanára. Ifjúságszerető, hivatásának élő, nemes lelkű kartárs, derék magyar ember volt, amíg mi élünk, az ő emléke is élni fog.
Késő tavasszal jött a gyászjelentés Déló Nagy János ny. tanár haláláról. Temetésén testületileg jelentünk meg, s mint volt igazgatója, Járay Imre t. ü, főtanácsos búcsúztatta el meleg szavakkal. A testület új tagjai is megismerték nemes egyéniségét, hiszen az összeomlás utáni időkben betegen is vállalta a tanítás újrafelvételekor az oktatás és szertárrendezés másodszor is reá váró nagy munkáját. Emléke legyen az intézet falai között volt tanártársai és tanítványai szívében.
Szeptemberben helyezték az intézethez Csertő Ferenc r. tanárt, s az addigi rajztanárunkat, Botos Sándort Miskolcra nevezték ki rendes tanárrá. A pár hónapig intézetünkben működő Firneisz György visszatért Aradra. 1946. januárban nevezte ki a VKM Pongrácz Irént r. tanárrá. Orosz fogságból tért haza 1945. októberében Ágoston Béla, majd 1946. áprilisában Zeller István. 1946. március 4-én jött óraadói megbízással Rácz János gyak. tanárjelölt, aki közben Szegeden megszerezte a tanári oklevelet.
A hitoktatói karban is változás történt. Dr. Böszörményi Edét felettes hatósága Budapestre helyezte a kőbányai áll. gimnáziumhoz. Több mint 10 esztendeig lelkiismeretes és fáradtságot nem ismerő, főleg a szegény tanulók iskoláztatási lehetőségeit előmozdító munkássága valamennyiünk osztatlan szeretetét elnyerte és őszinte jókívánatunk kísérte őt új állomáshelyére. Helyét dr. Nyíri Sándor foglalta el.
Francia fogságból tértek haza Somogyi Gyula és László Béla r. tanárok. Hosszabb szabadságon voltak a tanév folyamán Szöllősy Géza igazgató, akit dr. Mihóczy Rezső helyettesített nagy ügybuzgalommal; azután Szigeti Istvánné Bárányi Erzsébet és Bárdos Rezső.
Áll. gimnáziumi altiszt lett Vigh Mihály, addigi helyettes 1946. januárjában. Amerikai fogságból tért haza Nyeste László, aki munkáját 1946. február 1-én kezdte meg. Szakaltiszt lett Rinágel Gábor.
Hivatalos látogató volt Takács Béla főig. előadó személyében 1946. május 13-án, aki az általános iskolai munkát figyelte meg. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv