kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
| Oldalszám: | 283 oldal |
| Sorozatcím: | Kincses Könyvek |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 15 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Színes és fekete-fehér ábrákkal, illusztrációkkal. |
| A szőlőnövépnmy részeinek és életműködésének rövid ismertetése | 7 |
| A szőlőtőke föld alatti részei | 7 |
| A gyökérzet | 7 |
| A szőlőtőke föld feletti részei | 9 |
| A tőketörzs és részei | 9 |
| A vessző, a hajtás és részeik | 10 |
| A szőlőfajták | 16 |
| Európai (hazai) szőlőfajták | 16 |
| Fehérborszőlő-fajták | 17 |
| Vörösborszőlő-fajták | 28 |
| Csemegeszőlő-fajták | 30 |
| Direkttermő szőlőfajták | 37 |
| Alanyfajták | 38 |
| A szőlő szaporítása | 41 |
| Szaporítóanyag-termelés | 41 |
| A síma vesszők szedése | 41 |
| Gyökeres vessző előállítása iskolázással | 44 |
| Gyökeres vessző előállítása bujtással | 49 |
| Fás oltványok készítése előhajtatással és előhajtatás nélkül | 53 |
| Síma és gyökeres vesszők vermelése | 57 |
| Tőkehiány pótlására és a tőke átoltására használatos szaporítási módszerek | 60 |
| Tőkepótló bújtás | 60 |
| Döntés | 63 |
| Zöldoltás | 65 |
| Idősebb tőkék oltása tőgyökérben | 67 |
| Fiatal tőkék oltása gyökérnyakban | 69 |
| A szőlő telepítése | 71 |
| A terület kiválasztása | 71 |
| Homoktalaj | 72 |
| Kötött talaj | 73 |
| Talajvizsgálat | 74 |
| A telepítés megtervezése | 74 |
| A szőlőfajta kiválasztása | 75 |
| Karós- vagy gyalogszőlő | 76 |
| Gyümölcsfaültetés a szőlőben | 77 |
| A terület és a talaj előkészítése telepítésre | 77 |
| Területrendezés | 77 |
| A talaj termőerejének növelése | 78 |
| Forgatás | 79 |
| A terület beosztása | 80 |
| A szaporítóanyag előkészítése telepítésre | 81 |
| Milyen szaporítóanyag való homokra és kötött talajra? | 81 |
| Az előkészítés általános szempontjai | 82 |
| Gyökeres vessző és oltvány előkészítése | 83 |
| Síma vessző előkészítése | 84 |
| Síma vessző előgyökereztetése | 84 |
| A telepítés elvégzése | 85 |
| Általános tudnivalók | 85 |
| Ültetés fúró után | 87 |
| Ültetés gödörbe | 90 |
| Az új telepítésű homoki szőlők szélkár elleni védelme | 91 |
| Az új telepítésű szőlő első évi kezelése | 92 |
| A szőlő támasztéka | 93 |
| Karós támasz | 93 |
| Huzalos támasz | 94 |
| A szőlő évente ismétlődő munkái | 95 |
| A nyitás | 95 |
| A szőlő metszése | 96 |
| A fiatal tőke alakító metszése | 97 |
| A termő szőlő metszése | 102 |
| Harmatgyökerezés, nyakhajtások eltávolítása | 116 |
| Tőkehiányok pótlása | 118 |
| A pótlások ápolása | 119 |
| A kapálások | 121 |
| A szőlő hajtásainak kezelése - ápolása | 124 |
| A hajtások válogatása | 124 |
| Kötözés | 125 |
| A termőhajtások bekurtítása | 126 |
| Hónaljazás | 126 |
| Csonkázás (tetejezés) | 127 |
| A szőlőnövény védelme | 128 |
| A szőlő gombabetegségei | 128 |
| A szőlő rovarkártevői | 139 |
| Időjárás okozta károk | 148 |
| Élettani betegségek | 150 |
| A szőlő növényvédelmében használatos védekezőszerek | 150 |
| A szőlő fedése (betakarása) | 155 |
| Trágyázás | 158 |
| A trágyázás jelentősége | 158 |
| Szerves trágyák | 159 |
| Műtrágyák | 163 |
| A trágyázás szempontjai | 164 |
| A trágyázás technikája | 166 |
| Az alanyvesszőtermesztés munkái | 169 |
| A szőlők rendbehozásának módszerei | 171 |
| Elhanyagolt szőlők rendbehozása | 171 |
| A tőkék felerősítése trágyázással | 173 |
| A tőkék rendbehozása | 175 |
| A harmatgyökerek és a nyakhajtások eltávolítása | 180 |
| Hiányzó tőkék és karók pótlása | 182 |
| Új tőkefej nevelése szakhajtásokból | 182 |
| A földből kiálló és felmagasodott tőkék lesüllyesztése | 183 |
| Házikerti lugasművelés | 186 |
| A lugas telepítése | 187 |
| A lugas helyének kijelölése | 187 |
| Fajtakiválasztás | 189 |
| Ültetés | 190 |
| A lugas támaszberendezése | 191 |
| A lugasalak kinevelése | 193 |
| Függélyes törzsű, álló (füzér) lugas | 195 |
| Többkarú álló vagy szabálytalan alakú lugas | 195 |
| Egy- vagy többkarú emeletes (redély) lugas | 197 |
| A lugas kezelése és ápolása | 203 |
| A szüret | 209 |
| A szőlő érése és a szüret ideje | 209 |
| A termés leszüretelése | 209 |
| A szőlő feldolgozása és a bor kezelése | 211 |
| A bor tárolására használt helyiségek és hordók | 211 |
| Pince | 211 |
| Boroshordók | 211 |
| Üres hordók gondozása | 212 |
| Ecetes és dohos hordók rendbehozása | 213 |
| A szőlő feldolgozása és a must erjesztése | 214 |
| A szőlőfürt és részei | 214 |
| Előkészülés a feldolgozásra | 215 |
| A szőlő zúzása és sajtolása | 216 |
| A must erjesztése | 217 |
| Vörös- és sillerbor készítés | 218 |
| A szőlőtörköly felhasználása | 220 |
| A törköly felhasználása pálinkafőzésre | 220 |
| Törkölybor (csiger, lőre) készítése | 220 |
| A must cukortartalmának megmérése (fokolása) | 221 |
| A bor alkoholtartalmának meghatározása | 223 |
| A bor kezelése | 224 |
| A borok életkor, szín és minőség szerinti elnevezése | 224 |
| Borászati tisztaság | 225 |
| Töltögetés | 226 |
| Fejtés | 228 |
| A seprő felhasználása | 230 |
| Kénezés | 230 |
| Savcsökkentés (savtompítás) | 233 |
| A bor ízének, színének javítása | 234 |
| Borbetegségek és borhibák | 236 |
| Borbetegségek | 236 |
| Borhibák | 239 |
| A szőlő termékeinek felhasználása a háztartásban | 241 |
| Szőlőeltartás | 241 |
| Eltartás kamrában | 242 |
| Eltartás levágott vesszővel | 243 |
| Fűrészporba ágyazás | 244 |
| Szőlőíz készítés | 244 |
| A must tartósítása | 245 |
| Töményített (sűrített) must készítése | 245 |
| A szőlőtermelő munkanaptára | 247 |
| A borvidékek beosztása és az ott telepítésre engedélyezett szőlőfajták | 254 |
| Hasznos tudnivalók táblázatokban | 262 |
| Szőlőtermelés | 262 |
| Borászat | 275 |
| Továbbképzésre ajánlható irodalom | 280 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.