| Szőlő | |
| A szőlőtermesztés jelentősége hazánkban | 5 |
| A szőlő részeinek és életműködésének ismertetése | 9 |
| A szőlőtőke gyökérzete | 9 |
| A szőlőtőke fás részei | 10 |
| A szőlőtőke zöld részei | 12 |
| A szőlőtőke életműködése | 17 |
| Ismertebb szőlőfajtáink | 19 |
| Eurázsiai (európai, hazai) szőlőfajták | 19 |
| Fehérborszőlő-fajták | 21 |
| Vörösborszőlő-fajták | 28 |
| Csemegeszőlő-fajták | 29 |
| Direkttermő szőlőfajták | 34 |
| Alanyfajták | 35 |
| A szőlő szaporítása | 38 |
| Szaporítóanyag-termelés | 38 |
| A sima vesszők szedése | 38 |
| Fás oltványok készítése | 41 |
| Gyökeres vesszők előállítása iskolázással | 45 |
| Rügydugványok készítése | 51 |
| Gyökeres vessző előállítása bújtatással | 53 |
| Sima és gyökeres vesszők vermelése | 56 |
| Tőkehiány pótlására és a tőke átoltására használatos szaporítási módszerek | 59 |
| Tőkepótló bujtatás | 59 |
| Döntés | 61 |
| Zöldoltás | 63 |
| Idősebb tőkék oltása | 66 |
| Fiatal tőkék oltása | 68 |
| A szőlő telepítése | 70 |
| A terület kiválasztása | 70 |
| A szőlő éghajlat (klíma) igénye | 71 |
| A szőlő talajigánye | 71 |
| Laborítóriumi talajvizsgálat | 74 |
| A telepítés megtervezése | 75 |
| Érdemes-e gyalogszőlőt telepíteni? | 75 |
| Ültethetünk-e gyümölcsfát a szőlő közé? | 76 |
| A szőlőfajta kiválasztása | 76 |
| A terület és a talaj előkészítése telepítésre | 79 |
| Területrendezés | 79 |
| Talajelőkészítés | 80 |
| A terület beosztása | 82 |
| A szaporítóanyag előkészítése telepítésre | 84 |
| Milyen szaporítóanyag való homokra és kötött talajra? | 84 |
| Az előkészítés általános szempontjai | 85 |
| Gyökeres vessző és oltvány előkészítése | 85 |
| Sima vessző előkészítése | 85 |
| Sima vessző előgyökereztetése | 87 |
| A telepítés elvégzése | 88 |
| Az új telepítésű homoki szőlők szélkár elleni védelme | 93 |
| A szőlő támasztéka | 94 |
| Karós támasz | 94 |
| Huzalos támasz | 96 |
| Fiatal szőlő ápolása | 99 |
| A termő szőlő kezelése | 100 |
| A nyitás | 100 |
| A szőlő metszése | 101 |
| A fiatal tőke alakító metszése | 102 |
| A termő szőlő metszése | 110 |
| Metszés utáni munkák | 124 |
| Harmatgyökerezés, nyakhajtások eltávolítása | 126 |
| Tőkehiányok pótlása | 127 |
| A pótlások ápolása | 128 |
| A kapálások | 129 |
| A szőlő hajtásainak kezelése-ápolása | 132 |
| A hajtások válogatása | 132 |
| Kötözés | 133 |
| A termőhajtások bekurtítása | 134 |
| Hónaljazás | 134 |
| Csonkázás (tetejezés) | 135 |
| A szőlő növényvédelme | 135 |
| Gombás betegségek | 135 |
| A szőlő rovarkártevői | 145 |
| Időjárás okozta károk | 153 |
| Élettani betegségek | 155 |
| A védekezőszerek ismertetése | 156 |
| A szőlő fedése (betakarása) | 162 |
| Trágyázás | 164 |
| A trágyázás jelentősége | 164 |
| Szervestrágyák | 165 |
| Műtrágyák | 168 |
| A trágyázás szempontjai | 169 |
| A trágyázás technikája | 172 |
| Az alanyvesszőtermesztés munkái | 175 |
| A szőlőművelés gépei | 178 |
| A szőlők rendbehozásának módszerei | 188 |
| A tőkék felerősítése trágyázással | 189 |
| A tőkefej rendbehozása | 190 |
| A harmatgyökerek és a nyakhajtások eltávolítása | 193 |
| Új tőkefej nevelése nyakhajtásokból | 194 |
| A földből kiálló és felmagasodott tőkék lesüllyesztése | 195 |
| Házikerti lugasművelés | 197 |
| A lugas telepítése | 199 |
| A lugas helyének kijelölése | 199 |
| Fajkiválasztás | 199 |
| Ültetés | 203 |
| A lugas támaszberendezése | 203 |
| A lugasalak kinevelése | 205 |
| Függélyes törzsű, álló (füzér) lugas | 207 |
| Többkarú álló vagy szabálytalan alakú lugas | 209 |
| Tetőszerű építményre vagy boltozatra nevelt lugas | 210 |
| Egy- vagy többkarú emeletes (redély, szárnyas) lugas | 210 |
| Magas kordon | 216 |
| A lugas kezelése és ápolása | 217 |
| Bor | |
| A bor tárolása használt helyiségek és hordók | 227 |
| Pince | 227 |
| Boroshordók | 227 |
| Üres hordók gondozása | 229 |
| Ecetes és dohos hordók rendbehozása | 230 |
| A szüret és a szőlő feldolgozása | 232 |
| A szőlő érése és a szüret ideje | 232 |
| A szőlőfürt és részei | 233 |
| Előkészülés a feldolgozásra | 234 |
| A szőlő zúzása és sajtolása | 234 |
| Fehérbor készítése | 234 |
| Vörös- és sillerbor készítése | 239 |
| A must cukortartalmának megmérése (fokolása) | 240 |
| Újborok édességének megtartása | 240 |
| A szőlőtörköly felhasználása | 241 |
| A bor kezelése | 243 |
| A borok életkor, szín és minőség szerinti elnevezése | 243 |
| A borok sajátos tulajdonságai és értékelésük | 244 |
| Alkoholtartalom meghatározás | 245 |
| Egyszerű borkezelési eljárások | 247 |
| Töltögetés | 248 |
| Fejtés | 249 |
| Kénezés | 252 |
| A borok házasítása | 254 |
| Savcsökkentés (savtompítás) | 254 |
| A bor íz-, illat- és színhibáinak javítása | 256 |
| Derítés | 257 |
| Szűrés | 259 |
| Borbetegségek és borhibák | 260 |
| Borbetegségek | 260 |
| Borhibák | 263 |
| Hasznos tudnaivalók | |
| A szőlő termékeinke felhasználása a háztartásban | 267 |
| Szőlőeltartás | 267 |
| Szőlőíz készítés | 270 |
| A must tartosítása | 270 |
| Töményített (sűrített) must készítése | 270 |
| Csemegeborok és ürmösborok házi készítése | 271 |
| Borecetkészítés | 272 |
| Szőlőtermelő munkanaptár | 273 |
| Borvidékek, bortermőhelyek | 279 |
| 75 szőlőfajta jellemző tulajdonságai | 292 |
| hasznos tudnivalók táblázatokban | 302 |
| Továbbképzésre ajánlható irodalom | 317 |
| Tárgymutató | 319 |