kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 476 oldal |
| Sorozatcím: | Kertbarát |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 14 cm |
| ISBN: | 963-8160-32-2 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrált. |
| Előszó | 5 |
| A szőlőtőke részei | 9 |
| A gyökérzet | 9 |
| Felépítése, működése és fejlődése | 10 |
| A törzs és a hajtásrendszer | 12 |
| Fás részek | 12 |
| A tőketörzs és részei - Vessző | 12 |
| A hajtás és oldalszervei | 14 |
| Levél - Rügy - Kacs - Virágzat - Fürt (termés) | 14 |
| A szőlő táplálkozása és életműködése | 20 |
| A szőlőtermesztés környezeti feltételei | 22 |
| A hőmérsékleti viszonyok | 22 |
| A domborzat és a terület fekvése | 23 |
| A talaj | 24 |
| A termőréteg vastagsága - Termékenysége - Vízellátottsága - Fizikai szerkezete | 24 |
| A szőlő szaporításának módjai | 26 |
| A szaporítóanyag előállítása | 26 |
| Az európai (hazai) vessző | 26 |
| Szelektálás - A vessző megszedése | 27 |
| Alanyvessző | 27 |
| Gyökeres európai és alanyvessző előálítása iskolázással | 30 |
| Az iskola talaja - A vessző előkészítése iskolázásra - Iskolázás - A gyökereztetőiskola gondozása - A gyökeres vessző kiszedése az iskolából | 30 |
| Fás oltványok készítése és gyökereztetése | 38 |
| Egyéb szaporítóanyag-előállítási módszerek | 42 |
| Porbujtás - Kosaras és cserepes bujtás | 43 |
| A szaporítóanyag vermelése felhasználásig | 45 |
| Vermelés szabadban - Vermelés fedett helyen | 46 |
| A szőlő telepítése | 49 |
| A telepítés előkészítése | 49 |
| Területkiválasztás | 50 |
| Talajvizsgálat | 52 |
| A művelési és ültetési formák meghatározása | 53 |
| Lugasművelés - Moser-féle magas kordonok - Középmagas művelés - Alacsonyművelés - Gyalogművelés - Kétszintes termesztés | 53 |
| A szőlőfajta kiválasztása | 56 |
| A szaporítóanyag megválasztása | 58 |
| A talaj előkészítése telepítésre | 59 |
| A talaj gyomtalanítása | 59 |
| A talajfáradtság megszüntetése | 61 |
| A talaj alap- vagy készlettrágyázása | 61 |
| A talaj mélyforgatása | 62 |
| A telepítés | 64 |
| A sorok és a tőkehelyek kijelölése | 64 |
| A szaporítóanyag előkészítése telepítésre | 64 |
| Gyökeres vessző és oltvány előkészítése - Sima vessző előkészítése | 65 |
| Az ültetés mélysége | 67 |
| Az ültetés módjai | 67 |
| Fúróval lyukba ültetés - Ásóval gödörbe ültetés - Felkupacolás | 67 |
| A szőlő támberendezése | 72 |
| Karótámasz | 72 |
| Huzalos támasz | 74 |
| Új telepítésű szőlők gondozása | 75 |
| Az első év munkái - A második év munkái | 76 |
| A termő szőlő munkái | 79 |
| A metszés | 80 |
| A rügyek, a csapok elnevezése és szerepe | 81 |
| A rügyek termékenysége | 84 |
| A fiatal tőke alakító metszése | 85 |
| Alacsonyművelés | 87 |
| Fejművelés - Gyalogművelés - Bakművelés - Karikás művelés | 87 |
| Középmagas művelés | 93 |
| Guyot-művelés - Szálvesszős fejművelés - Egy- és kétszintes kordonművelés | 93 |
| Magasművelés | 99 |
| Moser-féle magaskordon-művelés - A függönyművelés - Az ernyőművelés | 99 |
| A termő szőlő metszésmódjai és metszése | 126 |
| Kopaszmetszés - Rövidcsapos metszés - Hosszúcsapos metszés - Vegyescsapos metszés - Szálvesszős metszés | 126 |
| A metszésmód megválasztásának irányelvei | 134 |
| A metszés ideje | 135 |
| A termés megtervezése metszéskor | 135 |
| A metszés | 137 |
| Téli fagy- és pállási kárt szenvedett szőlők metszése | 141 |
| A metszés járulékos munkái | 142 |
| Harmatgyökerezés - A nyakvesszők eltávolítása - A szálvessző kikötése - A porbujtások lehúzása - Fejbujtások készítése | 142 |
| Az elpusztult tőkék pótlása | 146 |
| Pótlás gyökeres vesszővel | 147 |
| Tőkepótló bujtás | 147 |
| Döntés | 150 |
| Zöldoltás | 151 |
| A hasítékos ékoltás - A héj alá oltás - A szemzés - A pótlások ápolása | 152 |
| A talajmunkák | 158 |
| Szőlőfedés (takarás) | 158 |
| Nyitás | 160 |
| Kapálás | 161 |
| Vegyszeres gyomirtás | 162 |
| A hajtásválogatás | 164 |
| A kötözés | 165 |
| A hónaljazás | 167 |
| A csonkázás (tetejezés) | 167 |
| A trágyázás és a tápanyag-visszapótlás | 169 |
| A trágyázás célja és jelentősége | 169 |
| A tápanyagok szerepe és hatása | 170 |
| Szerves trágyák | 172 |
| Műtrágyák | 175 |
| A trágyázás alapelvei | 177 |
| Talajelemzés - Készlettrágyázás - Termő szőlők fenntartó trágyázása - Levélelemzés | 177 |
| A hagyományos trágyázás irányelvei | 185 |
| A trágyázás módja és ideje | 186 |
| Levéltrágyázás | 189 |
| A szőlő növényvédelme | 191 |
| Gombás betegségek | 191 |
| Peronoszpóra | 191 |
| Lisztharmat | 200 |
| Szőlőorbánc | 202 |
| Fakórothadás | 203 |
| Szürkerothadás | 204 |
| Ritkábban előforduló gombás, vírusos és baktériumos betegségek | 206 |
| Állati kártevők | 206 |
| Szőlőgyökértetű (filoxéra) | 206 |
| Szőlőmoly | 207 |
| Szőlőilonca | 208 |
| Kendermagbogár | 208 |
| Cserebogárpajor | 209 |
| Darazsak | 210 |
| Szőlőlevélatka | 211 |
| Ritkábban károsító állati kártevők | 212 |
| Élettani elváltozások | 212 |
| Sárgaság (vashiány vagy mészklorózis) | 214 |
| A szőlőfürt kocsánybénulása | 214 |
| Időjárás okozta elváltozások | 215 |
| Tavaszi fagykár | 215 |
| Napperzselés | 216 |
| Jégverés | 216 |
| Kipállás | 218 |
| Permetezési menetrend | 218 |
| A védekezőszerek ismertetése | 218 |
| Gombaölő porozószerek | 218 |
| Rovarölő szerek | 221 |
| Permetezési tudnivalók | 221 |
| Permetező- és porozógépek | 227 |
| Termő szőlők átállítása korszerű művelési formákra | 231 |
| Az átállás indokai és előnyei | 231 |
| A szőlősorok szélesítése | 232 |
| Átállás korszerűbb művelésmódokra | 233 |
| A tőkeátoltás módszerei | 233 |
| Zöldre fásoltás | 235 |
| Oltás gyökérnyakba | 2358 |
| Oltás gyökértörzsbe | 239 |
| Elhanyagolt szőlők rendbehozásának módszerei | 241 |
| A leromlás okának kivizsgálása | 241 |
| Tőkék felerősítése trágyázásal | 243 |
| A tőkefej rendbehozása | 244 |
| A harmatgyökerek és a nyakvesszők eltávolítása | 247 |
| Új tőkefej nevelése nyakvesszőkből | 248 |
| Földből kiálló és felmagasodott tőkék lesüllyesztése | 249 |
| Szőlőművelő kézi szerszámok és kisgépek | 251 |
| Házikerti lugasművelés | 258 |
| A lugas helyének kijelölése | 259 |
| A fajta kiválasztása | 261 |
| Az ültetés | 265 |
| A lugas támaszberendezései | 266 |
| Alkalmazkodó formák | 268 |
| Díszítő formák | 271 |
| Házikerti formák | 271 |
| A támaszberendezések alapanyagai | 274 |
| Lugasformák és alakító metszésük | 276 |
| Füzérlugasok | 277 |
| Kordonlugasok | 278 |
| Szárnyas lugasok | 283 |
| Kombinációs tetőlugasok | 286 |
| A lugasformák kinevelésének általános szabályai | 288 |
| A termő lugas metszése | 290 |
| A lugas hajtásainak kezelése | 294 |
| Hajtásválogatás - Kötözés - Hónaljazás - A hajtások visszavágása (csonkázás, tetejezés) | 294 |
| A lugas növényvédelme | 298 |
| A termést szabályozó eljárások | 299 |
| A termőhajtások csúcsának lecsípése - Mesterséges pótbeporzás - Fürt- és bogyóritkítás - Gyűrűzés - A levelek ritkítása | 299 |
| A trágyázás és az öntözés | 302 |
| A lugastőkék téli fagyvédelme | 304 |
| A szüreti idő meghosszabbítása | 306 |
| A szőlő téli eltartása | 307 |
| A szőlőfajták ismertetése | 311 |
| Minőségi fehérborszőlő-fajták | 314 |
| Ottonel muskotály | 315 |
| Rizlingszilváni | 315 |
| Leányka | 315 |
| Tramini | 321 |
| Szürkebarát | 321 |
| Pinot blanc | 322 |
| Zöld veltelini | 322 |
| Sauvignon | 322 |
| Chardonnay | 323 |
| Királyleányka | 323 |
| Rajnai rizling | 323 |
| Olasz rizling | 324 |
| Furmint | 324 |
| Hárslevelű | 325 |
| Fehér tömegborszőlő-fajták | 326 |
| Ezerjó | 326 |
| Izsáki (Izsáki sárfehér) | 327 |
| Kövidinka | 328 |
| Vörösborszőlő-fajták | 328 |
| Kékoportó | 328 |
| Zweigelt | 328 |
| Kékfrankos | 329 |
| Merlot | 329 |
| Cabernet franc | 329 |
| Cabernet sauvignon | 330 |
| Kadarka | 330 |
| Csemegeszőlő-fajták | 331 |
| Csaba gyöngye | 331 |
| Kozma Pálné muskotály | 332 |
| Favorit | 332 |
| Irsai Olivér | 333 |
| Szőlőskertek királynője muskotály | 334 |
| Pannónia kincse | 334 |
| Boglárka | 335 |
| Saszla-félék | 336 |
| Mathiász Jánosné muskotály | 337 |
| Attila | 337 |
| Afuz Ali | 338 |
| Hazai nemesítésű újabb szőlőfajták | 338 |
| Fehérborszőlő-fajták | 338 |
| Zefír | 338 |
| Zengő | 338 |
| Zenit | 338 |
| Táltos | 339 |
| Karát | 339 |
| Cserszegi fűszeres | 339 |
| Mátrai muskotály | 339 |
| Ezerfürtű | 340 |
| Jubileum 75 | 340 |
| Vörösborszőlő-fajták | 340 |
| Magyar frankos | 340 |
| Rubintso | 340 |
| Festőborszőlő-fajták | 340 |
| Bíborkadarka | 341 |
| Kármin | 341 |
| Peronoszpórával és egyéb gombás betegségekkel szemben részben ellenálló fajták | 341 |
| Fehérborszőlő-fajták | 341 |
| Zala gyöngye | 341 |
| Bianca | 341 |
| Kunleány | 342 |
| Vörösborszőlő-fajta | 342 |
| Medina | 342 |
| Csemegeszőlő-fajta | 342 |
| Pölöskei muskotály | 342 |
| Alanyfajták | 342 |
| A bor | |
| A bor tárolására alkalmas helyiségek és hordók | 347 |
| A pince | 347 |
| Borkezelési eszközök | 350 |
| A boroshordók | 351 |
| Az üres hordók gondozása | 351 |
| Új hordó előkészítése | 351 |
| Vörösboros hordók színtesztelése | 352 |
| Ecetes és penészes (dohos) hordók rendbehozatala | 353 |
| Az üvegballonok | 354 |
| A műanyag edények | 355 |
| A szüret és a szőlő feldolgozása | 356 |
| A szőlő érése és a szüret ideje | 360 |
| A szőlőfürt és részei | 362 |
| A feldolgozás előkészületei | 362 |
| A szőlő zúzása és sajtolása | 363 |
| A fehérbor készítése | 363 |
| A must ülepítése (nyálkázása) erjesztés előtt | 365 |
| A must erjesztése | 365 |
| Erjesztés bentonittal - Erjesztés aktív szénnel (Decolor) | 368 |
| A vörös- és a sillerbor készítése | 369 |
| A must cukortartalmának mérése (fokolása) | 371 |
| Az újborok édességének megtartása | 372 |
| A must tartósítása | 373 |
| A töményített (sűrített) must készítése | 374 |
| A must javítása | 375 |
| A csemegeborok, az ürmösborok és a habzóborok házi készítése | 375 |
| Borecet készítése | 378 |
| A szőlőtörköly felhasználása | 378 |
| A bor kezelése | 379 |
| A borok kor, szín és minőség szerinti elnevezése | 379 |
| A borok sajátos tulajdonságai és értékelésük | 382 |
| Az alkoholtartalom meghatározása | 384 |
| Az egyszerű borkezelés műveletei | 386 |
| Töltögetés | 387 |
| Darabban levő borok kezelése | 388 |
| Fejtés | 388 |
| A seprő felhasználása | 392 |
| Kénezés | 393 |
| A must és a bor kénezése - A boroshordók és a pince kénezése | 394 |
| A borok házasítása | 396 |
| A bor íz-, illat- és színhibáinak javítása | 396 |
| Savcsökkentés (savtompítás) | 397 |
| Savpótlás | 398 |
| Újraerjesztés | 399 |
| Íz- és illathibák javítása aktív szénnel | 399 |
| Színtelenítés | 400 |
| Színjavítás | 400 |
| A derítés | 401 |
| Zselatinos, csersavas derítés - Bentonitos derítés | 402 |
| A szűrés | 404 |
| Borbetegségek | 405 |
| Virágosodás | 406 |
| Ecetesedés | 407 |
| Tejsavas (mannitos) erjedés | 407 |
| Barnatörés | 408 |
| Nyúlósodás | 409 |
| Egéríz | 409 |
| Záptojásszag | 410 |
| Borhibák | 410 |
| Penészíz és dohosság | 410 |
| Feketetörés | 410 |
| Egyéb borhibák | 411 |
| Hasznos tudnivalók | |
| A bor palackozása | 413 |
| Palackozás saját célra | 413 |
| Palackozás értékesítésre | 415 |
| A bor az ember életében | 420 |
| Hogyan kínáljuk a bort? | 421 |
| A szőlősgazda munkanaptára | 423 |
| Január-február | 423 |
| Március | 424 |
| Április | 425 |
| Május | 426 |
| Június | 427 |
| Július | 428 |
| Augusztus | 428 |
| Szeptember | 429 |
| Október | 430 |
| November | 431 |
| December | 432 |
| A szőlősgazdák és borászok munkáját segítő intézmények | 433 |
| Talajvizsgálatot végző és szaktanácsot adó laboratóriumok | 434 |
| A borszőlőfajták érési ideje | 3435 |
| A csemegeszőlő-fajták érési ideje | 437 |
| Kevésbé elterjedt szőlőfajták | 438 |
| Területátszámítás | 448 |
| Szaporítóanyag- és karószükséglet- számítás | 449 |
| A 100 m2-enként iskolázható szőlővessző mennyisége | 449 |
| A munkateljesítmény irányszámai a termő szőlőben | 450 |
| A permetlé törménysége és a szükséges szer mennyisége | 451 |
| Permetlészükséglet hektáronként | 451 |
| Jó, ha tudjuk még a következőket a szőlőtermesztéshez | 452 |
| Adatok hasított karó készítéséhez | 452 |
| A tápanyagfelvétel alakulása a szőlő különböző részeiben | 453 |
| A huzal hossza és tömege | 453 |
| Különböző minőségű rönkök tömege | 453 |
| A 100 kg szőlőből nyerhető must és törköly mennyisége | 454 |
| A must alkotórészei | 454 |
| A must sűrűsége és erjedési vesztesée | 455 |
| A bor alkotórészei | 455 |
| A mustfok átszámítása szeszfokra és a szeszfok visszaszámítása mustfokra | 456 |
| Borseprő-seprőnyeredék | 456 |
| Mustjavítási táblázat | 456 |
| Egyéb adatok még a borról | 458 |
| A seprőből lepárolható pálinka mennyisége | 459 |
| Üres hordók kénezése | 459 |
| A must és a bor kénezési táblázata | 459 |
| Kénezés (különböző kénezőanyagok adatai) | 460 |
| A hengerszűrők teljesítménye és azbesztszükséglete | 460 |
| A borospince levegőjének páratartalma | 461 |
| Boroshordók fontosabb adatai | 461 |
| A hordók térfogatának kiszámítása képlettel | 462 |
| A kádak térfogatának kiszámítása képlettel | 463 |
| Gyors hordómérő-táblázat | 465 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.